Mikael Valtersson var under flera år en central person i Sverigedemokraternas partiorganisation. På bilden är han på partiets kongress, så kallade landsdagar, i Göteborg i november 2011 Foto: Sven LindwallMikael Valtersson var under flera år en central person i Sverigedemokraternas partiorganisation. På bilden är han på partiets kongress, så kallade landsdagar, i Göteborg i november 2011 Foto: Sven Lindwall
Mikael Valtersson var under flera år en central person i Sverigedemokraternas partiorganisation. På bilden är han på partiets kongress, så kallade landsdagar, i Göteborg i november 2011 Foto: Sven Lindwall
Valtersson skickade en nazistisk version av Absolut Vodkas reklam. Stortyskland var markerat med en röd naziflagga.Valtersson skickade en nazistisk version av Absolut Vodkas reklam. Stortyskland var markerat med en röd naziflagga.
Valtersson skickade en nazistisk version av Absolut Vodkas reklam. Stortyskland var markerat med en röd naziflagga.
Valtersson skickade även en nazistisk tolkning av Absolut Vodkas reklam där Hitler stod bredvid ett tyskdominerat Västeuropa under sloganen "In an Absolut World".Valtersson skickade även en nazistisk tolkning av Absolut Vodkas reklam där Hitler stod bredvid ett tyskdominerat Västeuropa under sloganen "In an Absolut World".
Valtersson skickade även en nazistisk tolkning av Absolut Vodkas reklam där Hitler stod bredvid ett tyskdominerat Västeuropa under sloganen "In an Absolut World".
Valtersson kallar sig i flera nätsammanhang för "Onkel Wolf" som var tonsättaren Richard Wagners familjs smeknamn på Hitler. I många lösenord använder han sig av Hitlers födelseår 1889 och nazistledarens initialer.Valtersson kallar sig i flera nätsammanhang för "Onkel Wolf" som var tonsättaren Richard Wagners familjs smeknamn på Hitler. I många lösenord använder han sig av Hitlers födelseår 1889 och nazistledarens initialer.
Valtersson kallar sig i flera nätsammanhang för "Onkel Wolf" som var tonsättaren Richard Wagners familjs smeknamn på Hitler. I många lösenord använder han sig av Hitlers födelseår 1889 och nazistledarens initialer.
När en mejladress registrerades åt Valtersson angavs säkerhetsfrågan "Favoritperson i historien". Svaret blev: "Hitler".När en mejladress registrerades åt Valtersson angavs säkerhetsfrågan "Favoritperson i historien". Svaret blev: "Hitler".
När en mejladress registrerades åt Valtersson angavs säkerhetsfrågan "Favoritperson i historien". Svaret blev: "Hitler".
Namnet Zillertal har en speciell plats i nazistisk mytologi och anspelar på en plats där nazisterna påstås ha gömt undan skatter vid slutet av andra världskriget.Namnet Zillertal har en speciell plats i nazistisk mytologi och anspelar på en plats där nazisterna påstås ha gömt undan skatter vid slutet av andra världskriget.
Namnet Zillertal har en speciell plats i nazistisk mytologi och anspelar på en plats där nazisterna påstås ha gömt undan skatter vid slutet av andra världskriget.
Mikael Valtersson (längst till vänster) nådde SD:s inre krets som chef för partiets riksdagskansli. På bilden ses han lämna en krog tillsammans med Jimmie Åkesson 2010. Foto: Christian ÖrnbergMikael Valtersson (längst till vänster) nådde SD:s inre krets som chef för partiets riksdagskansli. På bilden ses han lämna en krog tillsammans med Jimmie Åkesson 2010. Foto: Christian Örnberg
Mikael Valtersson (längst till vänster) nådde SD:s inre krets som chef för partiets riksdagskansli. På bilden ses han lämna en krog tillsammans med Jimmie Åkesson 2010. Foto: Christian Örnberg

Hitler-mejlen avslöjar SD:s försvars-expert

Publicerad

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen var det Mikael Valtersson som blev chef för partiets riksdagskansli.

I dag är han tung försvarspolitisk SD-företrädare med plats i den statliga Luftförsvarskommittén.

Men Expressen kan nu avslöja att Valtersson i lönndom har skickat nazistpropaganda, kallat sig för Adolf Hitlers smeknamn och gång på gång flörtat med nazistreferenser.

- Jag tycker i dag att det är väldigt pinsamt när jag ser det här, säger Mikael Valtersson.

Efter Sverigedemokrateras riksdagsinträde 2010 blev Mikael Valtersson en central person när han fick det viktiga jobbet som chef över SD:s riksdagskansli. Parallellt med det ägnade han sig åt omvärldsanalys och ingick i partiets försvarspolitiska grupp med bland andra riksdagsledamoten Mikael Jansson.

2012 lämnade han jobbet på riksdagskansliet och sommaren 2013 också partiet. Trots det har han hållit fast vid sitt försvarspolitiska engagemang och förra hösten fick han Sverigedemokraternas plats i den statliga Luftförsvarskommittén.

Kommitténs uppgift är att utreda det framtida svenska luftförsvaret och dess slutbetänkande ska lämnas till regeringen vid jul.

Den grupp av experter som tar fram underlag till kommittén har säkerhetsprövats eftersom den hanterar konfidentiell information. Prövningen gäller däremot inte politikerna i kommittén.

För bakom den offentliga fasaden med den tidigare topposten inom partiet och ledamotsplats i den statliga försvarsutredningen har Valtersson år efter år ägnat sig åt nazivurm.

Bild på Hitler

Expressen har tagit del av ett omfattande material som visar hur Valtersson gång på gång gjort hänvisningar till nazism och Adolf Hitler.

Innan han började på SD:s riksdagskansli jobbade han som skyddsvakt på utbildningsradion i Stockholm. Från den jobbmejladressen skickade han då nazistiska tolkningar av reklam för Absolut Vodka. På en bild med vodkaföretagets slogan "In an Absolut World" syns en bild av hela Västeuropa markerat med "DEUTSCHLAND". Bredvid står Adolf Hitler.

På en annan bild med samma slogan är en karta över Stortyskland - inklusive Polen, Danmark, Österrike och Benelux-länderna - markerad med en röd naziflagga.

I högerextrema kretsar är det vanligt med omskrivningar, förkortningar och andra symboler för att kunna hänvisa till nazism utan att direkt använda de tyska nazisternas tydligaste markörer - inte minst för att försöka undvika risken att åka dit för brott mot lagen om hets mot folkgrupp. I nätsammanhang använder sig Valtersson av sådana omskrivningar.

Nazistledarens initialer

Vid flera tillfällen uppger han i lösenord årtalet "1889" och bokstäverna "AH". Årtalet är Adolf Hitlers födelseår och bokstäverna är nazistledarens initialer.

Valtersson använder också namnet "Zillerthal" som har en speciell plats i nazistisk mytologi. Under andra världskrigets sista dagar ska lokalbefolkningen ha rapporterat hur ett SS-förband rört sig mot Zillertalalperna på gränsen mellan Österrike och Italien där de påstods ha grävt ned lådor nära Schleigeissglaciären. Lycksökare har sedan dess dragits till området i jakt på naziskatten som enligt myten sägs ligga gömd där.

Men Mikael Valterssons hänvisningar till nazism stannar inte där.

På nätet går han också under namnet "Onkel Wolf" - som var det smeknamn som tonsättaren Richard Wagners familj använde för Adolf Hitler.

När en anhörig till Valtersson registrerade en ny mejladress åt honom skrevs en kontrollfråga om han skulle glömma bort sitt lösenord:

"Favoritperson i historien: hitler".

Förklarade smeknamnet

I går kväll träffade Expressen Mikael Valtersson och bad honom förklara varför han går under smeknamnet "Onkel Wolf" på nätet.

- Jag kallar mig "Walther", och jag har haft varg som ett favoritdjur.

"Onkel Wolf" är ju smeknamnet på Adolf Hitler.

- Ja, det har varit det för honom också.

Här skickar du en bild där det står "DEUTSCHLAND" med en bild av Hitler och ett Stortyskland över hela Västeuropa. Varför skickade du det?

- ...Fånerier. På den tiden tyckte jag väl att det var lite kul.

Förklara vad som är kul med detta.

- Nej... det här är ju jättefånigt.

- Jag har kanske en lite sjuk humor och har haft det tidigare när det gäller andra världskriget. Det har varit mitt stora intresse.

- Hittar jag något som är lite sjukt och konstigt, då skickar jag det.

Om att Adolf Hitler uppgavs, som svar på säkerhetsfrågan om vem som är hans favoritperson i historien, när hans mejlkonto registrerades säger han:

- Men det är ingen favoritperson, men man måste säga något som man kommer ihåg.

Intresserad av världskriget

Mikael Valtersson berättar att hans många hänvisningar till nazism och Adolf Hitler grundar sig i ett barndomsintresse för andra världskriget.

- När jag var 6-7 år blev jag intresserad av andra världskriget. Jag köpte ett antal historieböcker och ägnade oändligt massa tid när jag var rätt ung åt andra världskriget.

När du var med i Sverigedemokraterna berättade du för dem om din fascination inför nazism och Adolf Hitler?

- Men... jag har ingen utpräglad fascination inför nazism och Adolf Hitler. Däremot är jag intresserad av andra världskriget, dock har det intresset nu helt falnat undan. Nu är jag intresserad av kinesiskt försvar.

Mot slutet av intervjun med Valtersson tillägger han om nazireferenserna:

- På vissa områden var jag väldigt omogen.

Omogen? Kan man verkligen vara omogen när det gäller nazism och Adolf Hitler?

- Det är en svår fråga. Jag tycker i dag att det är väldigt pinsamt när jag ser det här.

Tanken var väl att aldrig någon skulle få se att det angavs att din favoritperson i historien är Hitler?

- Nja... men där är det så... att jag ville hitta något som jag aldrig skulle glömma, säger Valtersson.

Inte aktuell för nya uppdrag

Henrik Vinge är pressekreterare åt Jimmie Åkesson och SD-ledarens vikarie Mattias Karlsson. När han får höra om Valterssons många nazihänvisningar säger han:

- Vad ska man säga? Stämmer det här är det fruktansvärt, säger Henrik Vinge, som i ett sms tillägger att Valterssons uppdrag i Luftförsvarskommittén avslutas i december och att det inte är aktuellt att han får något nytt uppdrag i framtiden.

Valtersson är inte den ende med koppling till SD som den senaste tiden avslöjats med nazistiska uttryck.

Under Almedalsveckan i början av juli avslöjade Expressen tillsammans med tidskriften Expo hur flera SD-kandidater i höstens val hade högerextrema kopplingar. Bland dessa fanns tidigare medlemmar i Nationalsocialistisk Front och personer som gått i marscher tillsammans med nazister.

I början av september avslöjade Expo en bild på Catharina Strandqvist, då toppkandidat för SD i Halmstad, där hon poserar med en hakkorsarmbindel. Hon valde sedan att hoppa av.

 

Expressen avslöjar Sverigedemokraterna

15 november 2012:

Expressen avslöjar hur ledande SD-politiker beväpnat sig med järnrör och strött rasistiska och sexistiska uttalanden kring sig under en festnatt på stan.

29 november 2012:

Expressen avslöjar hur riksdagsman Lars Isovaara utstött grisljud mot en riksdagsvakt. Han anklagar felaktigt invandrare för att ha stulit en väska. Han avgår senare.

26 april 2013:

Expressen avslöjar hur riksdagsman Markus Wiechel använt grovt rasistiska uttryck i en chatt på Facebook. Han beskriver bland annat afrikaner som "aphelveten".

10 december 2013:

Expressen avslöjar hur ett stort antal SD-politiker över hela landet skrivit anonyma rasistiska och förnedrande artikelkommentarer på hatsajter som Avpixlat.

September 2014:

I valrörelsens slutskede avslöjade Expressen i samarbete med Researchgruppen att 18 SD-politiker under falska namn spridit rasistiskt näthat. Dag efter dag veckan innan valdagen skakades partiet av nya avslöjanden. Alla 18 SD-politiker avgick självmant eller uppmanades av partiledningen under hot om uteslutning att avgå och avsäga sig sina kandidaturer. En av dem som avslöjades var en av Jimmie Åkessons närmaste män, ordföranden för SD-Stockholm Christoffer Dulny, som bland annat skrivit grovt rasistiska kommentarer om att "araber har våldsammare gener" och att "invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera". Expressens och Researchgruppens avslöjande är nominerat till Stora journalistpriset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag