Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hit kan tunnelbanenätet byggas ut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /IBL

Tunnelbanenätet i Stockholm kan byggas ut – rejält.

Nu finns det ett förslag att förlänga sträckningar till Gustavsberg, Huddinge och Arninge, skriver Dagens Nyheter.

– Andra storstäder har valt smartare lösningar, även städer med ett mindre tunnelbanesystem, som Oslo och Köpenhamn, har byggt en ringlinje, säger Daniella Waldfogel.

Det är Stockholms Handelskammare som föreslår att att huvudstadens tunnelbanenät byggs ut med sammanlagt 22 nya stationer. Enligt förslaget skulle det kunna byggas ut sträckningar till Gustavsberg i Värmdö kommun, Huddinge och Arninge.

Även nya tvärförbindelser finns med i förslaget, uppger DN.

"Finns bara fyra bytespunkter"

–  Hela vårt system går in mot centrum, in mot mitten. Det finns bara fyra bytespunkter – T-Centralen, Fridhemsplan, Slussen och Gamla stan. Andra storstäder har valt smartare lösningar, även städer med ett mindre tunnelbanesystem, som Oslo och Köpenhamn, har byggt en ringlinje, säger Daniella Waldfogel till tidningen.

Planen innehåller – förutom de 22 nya stationerna – även 13 nya bytespunkter. men också så möjlighet att uppföra 200 000 nya bostäder – utöver de 250.000 som sedan tidigare finns i de kommunala planerna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.