Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hit kan Sverige sälja Gripen: "Bra samtal"

Jas 39 Gripen under en uppvisning tidigare i år. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Nu kan Bulgarien bli nästa land att välja Gripen.

Landet behöver byta ut gamla ryska stridsflygplan och modernisera sin flygflotta.

En affär skulle innebära nytillverkning av ett dussintal plan, skriver SvD.

Saabs flygplanstillverkning går på högvarv.

Det svenska flygvapnet har beställt 60 nya Gripen av nya E-klassen och i oktober förra året undertecknades ett avtal där Brasilien beställer 36 plan i en affär som omfattar runt 40 miljarder kronor.

Det har gjort fler länder intresserade.

– Brasilienordern gjorde att vi växlade upp rejält. Vi har gått upp i en ny division, säger Ulf Nilsson, chef för Saabs flygverksamhet, till SvD.

Det är sedan tidigare känt att Slovakien har visat ett intresse för de svenska planen. Landet fattar beslut om ett eventuellt köp senare i år.

Nu kan Bulgarien bli nästa land att ansluta till Gripen-familjen.

Nyproduktion vid affär

– Vi vill utnyttja vår starka ställning i Centraleuropa när vi nu ser hur flera länder där vill ersätta sina gamla ryska plan. Vi har en bra diskussion med Slovakien och ser nu också hur Bulgarien är intresserade. De behöver dessutom planen snabbt, säger Jerker Ahlqvist, chef för Gripen på Saab, till SvD.

Hur många plan en affär med Bulgarien skulle omfatta är ännu inte känt. Uppskattningsvis rör det sig mellan tio och 14 plan, enligt Ulf Nilsson. Landet har ett starkt behov av förnya sitt flygvapen och byta ut gamla ryska stridsflygplan som snart spelat ut sin roll.

Bra för Saab

En försäljning till Bulgarien skulle innebära nytillverkning för Saab. Det är inte aktuellt att, som vid tidigare tillfällen, hyra ut det svenska flygvapnets egna plan. Anledningen är det försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa.

Den största konkurrenten i nuläget är F-16, som tillverkas av amerikanska Lockheed Martin, menar Ulf Nilsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!