Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hit har sommaren
inte kommit än

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På sina håll i Norrbottens- och Jämtlandsfjällen ser det inte ut att bli sommar i år.
Foto: Magnus Laupa

STOCKHOLM. Hoppet om ett stabilt och långvarigt högtryck är inte riktigt ute, enligt SMHI. Men även nästa vecka blir ostadig. Och i delar av fjällen har det inte ens blivit sommar.

Vid fem av SMHI:s mätstationer i fjällen på över 1 000 meters höjd har det ännu inte blivit någon meteorologisk sommar, det vill säga temperaturer på över tio grader fem dygn i sträck. Det gäller bland annat i Norrbottens- och Jämtlandsfjällen.

– Det här händer i bland. Vid till exempel en station i Norrbotten, där man har mätt under 15 år, har det inträffat fem gånger hittills, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Emil Björck.

TT: Är det kört för sommaren på de här platserna?

– Det finns fortfarande en chans. Å andra sidan brukar ju hösten normalt rulla in i delar av fjällen i mitten av augusti.

Det efterlängtade stabila högtrycket har inte seglat in över landet ännu och i helgen får stora delar av landet ostadigt väder med regn och åskskurar. I söder och längs Norrlandskusten kan temperaturen stiga till 20 grader. Vid Östersjökusten och Stockholmsområdet kan det bli uppemot 25 grader.

Ett lågtryck ser ut att dra in över södra Sverige på måndagen. Det rör sig sedan vidare upp över landet och för med sig svalare temperaturer.

TT: Är det dags att sluta hoppas på ett stabilt högtryck nu?

– Nej, det tycker jag inte. Man ska inte ge upp ännu, säger Emil Björck.

Typiskt augustiväder

Vanligtvis är juli den varmaste och regnigaste månaden på året medan augusti med allt kortare dagar är torrare och bjuder på behagligare badtemperaturer.

SMHI har tittat på åren 1961-1990 och tagit fram ett snitt för augusti vad gäller temperaturer och nederbörd:

Plats Medel av dagens högsta temperaturer Nederbörd Soltimmar

Lund 21,2 70 mm 212

Göteborg 20,6 75 mm 220

Stockholm 20,4 66 mm 221

Östersund 16,4 60 mm 187

Kiruna 14,2 68 mm 159

Källa: SMHI. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.