Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hit går gåvorna till Estelle

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kronprinsessparet har fått in 20 miljoner kronor till sin bröllopsstiftelse.
Foto: Patrick Van Katwijk

Kronprinsessparet önskar att födelsegåvor skänks till deras egen bröllopsstiftelse.

Den lilla prinsessan har nämligen inte fått någon egen stiftelse än.

– Men det kommer hon säkert att få så småningom, säger Jan Lidman, skattmästare för stiftelsen och överintendent vid hovet.

Meddelandet om att kronprinsessparet önskar att födelsegåvor till deras dotter ska skänkas till deras egen bröllopsstiftelse har bara funnits ute i några timmar. Men stiftelsens skattemästare Jan Lidman räknar med stora och spännande bidrag under de kommande veckorna.

Han förklarar att det tar några dagar innan betalningarna verkställs, och att han därför inte kan berätta hur många och hur stora gåvor som hittills har inkommit.

– Det brukar bli spännande insamlingar när en ny tronföljare föds. När vår nuvarande kung föddes fick vi penninggåvor på 600 000 kronor och det bildade då det som kallas för prins Carl Gustafs stiftelse, som numera har 200 miljoner kronor. Det finns en väldigt rolig tradition kring det här, säger Jan Lidman.

20 miljoner

Kronprinsessparets bröllopsstiftelse instiftades i samband med just bröllopet, och har bara funnits i ett och ett halvt år. Men redan har man fått in hela 20 miljoner kronor, bland annat fyra stora, anonyma bidrag. Avkastningen från stiftelsen delas ut till organisationer som kronprinsessparet brinner för.

– Det finns två områden som de gillar väldigt skarpt att jobba inom. Det ena är att jobba för förbättrad hälsa för barn och ungdomar i Sverige, med hälsofrämjande åtgärder som inspirerar till god kost och rörelse. Det andra är att försöka komma åt det ganska omfattande utanförskap som finns bland många ungdomsgrupper i Sverige. Det kan vara alla typer av utanförskap, det kan ha med bakgrund, hälsa eller bostadsort att göra, till exempel, säger Jan Lidman.

Kommer prinsessan Estelle att få en egen stiftelse?

– Det kommer hon säkert att få så småningom, men just nu är det för tidigt att säga inom vilket område.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.