Historiskt samarbete efter Peter Hultqvists besök hos Pentagon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Både Sverige och Finland har sedan tidigare avtal med USA. "Men genom att verksamheterna ofta berör varandra och vi har en likartad relation till USA underlättar det om vi har ett avtal där alla tre är med", säger Peter Hultqvist.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s försvarsdepartement har sitt säte i Pentagon.
Foto: CHARLES DHARAPAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Peter Hultqvist, S, har besökt Pentagon – och signerat en historisk överenskommelse om att utöka försvarssamarbetet med Finland och USA.

”Ett viktigt avtal”, enligt försvarsministern.

– Amerikansk representation i vår del av Europa bidrar till stabiliteten, säger han.

För två år sedan ingick Sverige en överenskommelse med USA om ett fördjupat försvarspolitiskt samarbete. 

Nu stärks samarbetet ytterligare.

På tisdagen besökte Peter Hultqvist USA:s försvarsminister James Mattis i Pentagon, Washington DC, tillsammans med sin finske kollega Jussi Niinistö. Syftet var att skriva under en avsiktsförklaring om att utveckla försvarssamarbetet mellan de tre länderna.


LÄS MER: Hultqvist besöker Pentagon – nytt samarbete väntar 


Peter Hultqvist: Ska utveckla samarbete

Ett avtal Hultqvist kallar "historiskt".

– Det förutsätter en återkommande politisk dialog mellan de tre länderna, säger han och fortsätter:

– Men det handlar också om att i praktiken utveckla samarbetet, främst genom övningsverksamhet som kan stärka möjligheten att i olika lägen samverka. 

https://twitter.com/ChiefPentSpox/status/993932136913784832

Under den stora försvarsövningen Aurora i fjol deltog 1 435 soldater från USA. Och i och med det nya, fördjupade samarbetet kan det bli ökad amerikansk militär närvaro i Sverige.


LÄS MER: Hultqvists varning – inför valet 2018 


Förutom försvarsövningar kommer överenskommelsen – enligt Hultqvist – även bidra till bland annat en intensifierad dialog mellan länderna, till gemensam information kring utvecklingen i Östersjöområdet och till att den strategiska kommunikationen utvecklas.

– Det innebär en koordinering i ökad utsträckning, säger han.

”Bidrar till ökad stabilitet”

Försvarsministern har flera gånger tidigare pratat om ett försämrat säkerhetsläge i Europa. Främst på grund av Rysslands annektering av Krimhalvön och den pågående konflikten med Ukraina.

Därför är det viktigt att stärka stabiliteten i "vår del av Europa", säger Peter Hultqvist.

– När Sverige bygger ett säkerhetsnätverk tillsammans med andra länder är det här en del av det. Det bidrar till ökad stabilitet och höjer tröskeln för eventuella konfliktsituationer.

Sverige har även försvarssamarbeten med Baltikum, Polen, Tyskland, Storbritannien och övriga nordiska länder.

– Det skapar ett säkerhetsnätverk som är väldigt viktigt och relationen till USA ingår i detta tänkande, säger Peter Hultqvist.


LÄS MER: Oro för rysk påverkan av valet


Vill ha USA-närvaro i Europa

Från USA:s sida har Pentagon, enligt Dagens Nyheter, sagt att man ville diskutera hur länderna ska "öka den transatlantiska säkerheten och stabiliteten".

– Det är viktigt för oss att ha amerikansk representation i Europa, även i vår del av Europa. Det bidrar till stabiliteten, säger Peter Hultqvist.

https://twitter.com/SwedeninUSA/status/993526727027589120

Avsiktsförklaringen

Det de tre ministrarna Peter Hultqvist, James Mattis och Jussi Niinistö nu har undertecknat är en trilateral så kallad avsiktsförklaring (Statement of intent) om ett fördjupat samarbete.

De träffades tisdagen den 8 maj i Washington DC, USA.

Några av de saker som ingår i den nya överenskommelsen är en intensifierad dialog, övningsverksamhet, utökad interoperabilitet och att stärka kopplingarna mellan Nato och EU.

USA har sedan tidigare bilaterala avtal med både Sverige och Finland för att ”främja säkerheten i Östersjöområdet genom att stärka transatlantiska kopplingar, stärka stabiliteten i norra Europa och bygga interoperabilitet mellan USA och två av deras mest kompetenta och likasinnade partners”.

Källa: Regeringen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.