För första gången på ett decennium besökte en indisk premiärminister Pakistan under fredagen.För första gången på ett decennium besökte en indisk premiärminister Pakistan under fredagen.
För första gången på ett decennium besökte en indisk premiärminister Pakistan under fredagen.
Narendra Modi överraskade då sin pakistanske kollega, Nawaz Sharif, på dennes födelsedag.Narendra Modi överraskade då sin pakistanske kollega, Nawaz Sharif, på dennes födelsedag.
Narendra Modi överraskade då sin pakistanske kollega, Nawaz Sharif, på dennes födelsedag.

Historiskt möte mellan
Indien och Pakistan

Publicerad

För första gången på ett decennium besökte en indisk premiärminister Pakistan under fredagen.

Narendra Modi överraskade då sin pakistanske kollega, Nawaz Sharif, på dennes födelsedag.

Enligt Reuters är förhoppningen att besöket ska tina upp de frostiga relationerna länderna emellan, vars konflikt går tillbaka ända till 1940-talet.

Besöket var inte planerat sedan tidigare och den indiska premiärministern ska enligt Reuters ha ringt upp Sharif på vägen hem från ett besök i Ryssland.

Han passade då samtidigt på att fråga om han kunde få svänga förbi staden Lahore, där Sharif befann sig.

De båda ledarna ska enligt Reuters ha hållit en god ton under mötet.

– Välkommen hit, du är vår gäst. Kom så ska vi dricka te tillsammans, sade Sharif, enligt landets utrikesminister Aizaz Chaudhry.

"Starkare band mellan länderna"

Besöket varade inte speciellt länge. Sharif och Modi pratade i ungefär 90 minuter och åt middag tillsammans innan Modi flög tillbaka till Indien senare under kvällen.

Aizaz Chaudhry berättar att de två ledarna diskuterade hur landets relationer kan bli bättre.

– Banden mellan länderna kommer att stärkas och detsamma gäller kontakten mellan invånarna. Detta görs för att fredsprocessen ska kunna etableras, säger han enligt Reuters.

Under januari ska Chaudhry träffa sin indiske kollega, vilket är nästa steg i etableringen av bättre relationer länderna emellan.

Fredagens besök ska enligt Reuters vara effekten av kortare samtal som hölls mellan Sharif och Modi under klimattoppmötet i Paris för ett par veckor sedan.

Åtskilliga krig

Indien och Pakistan har, ända sedan ländernas grundande i slutet av 40-talet, varit inblandade i flera olika konflikter.

I samband med frigörelsen från Storbritannien 1947 uppstod en konflikt kring delningen av vad som tidigare var en enorm brittisk koloni. Länderna kunde inte komma överens kring vilka som skulle få kontroll över furstestaterna Jammu och Kashmir.

Det hela slutade med en resolution av FN:s säkerhetsråd, som delade upp området mellan länderna.

Krigen har dock fortsatt, det mest förödande av dessa inträffade 1971 när de östra delarna av Pakistan bröt sig loss och bildade det då nya landet Bangladesh. Indien stöttade då det nya landet, och trots att kriget endast pågick i mindre än en månad dog tiotusentals människor i striderna.

Kritisk opposition

På senare år har anklagelser om att talibanerna i Afghanistan sponsras av Islamabad riktats mot Pakistan, något som enligt Reuters har dementerats av regimen.

Den frostiga relationen blev heller inte bättre efter terrorattacken mot Bombay 2008, då 166 personer dog. I efterspelet visade det sig att attackerna genomfördes av en terroristgrupp hemmahörande i Pakistan.

Hemma i Indien har Modis besök väckt både glädje och kritik. Enligt Reuters menar oppositionen i landet att besöket var ett spel för galleriet och att relationerna egentligen inte kommer förändras på grund av det överraskande besöket.

- Varför detta skådespel och drama? Det är ett försök att få stora rubriker, säger den tidigare utrikesministern Anand Sharma från det oppositionella Kongresspartiet till mediebolaget NDTV.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag