Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Historiskt avtal i Sudan – tar steg mot civilt styre

President Omar al-Bashir avsattes i våras. Foto: MORWAN ALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sudaneser firade efter att ett avtal mellan militären och de civila undertecknats. Foto: MARWAN ALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sudaneser firade efter att ett avtal mellan militären och de civila undertecknats. Foto: MARWAN ALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett historiskt avtal har undertecknats i Sudan.

Efter flera månader av oroligheter väcks hopp om civilt styre i landet, skriver flera medier.

Nu tar en övergångsregering över – och på tisdag ska en ny premiärminister utses.

Oroligheterna i Sudan startade på allvar i april, då president Omar al-Bashir störtades i en militärkupp efter 30 år vid makten. Då hade demonstranter i flera månader redan krävt ett civilt styre, och presidentens fall fick protesterna att eskalera.

Efter det har månader av stundtals våldsamma protester följt. Flera har dött, men informationen om hur många varierar: från cirka 60 till uppåt 200 personer. Befolkningen har velat se ett civilt styre – inte det militärråd som tog över efter al-Bashir.

Nytt hopp i Sudan

Men nu väcks nytt hopp i landet.

Under lördagen möttes den civila oppositionen och militären i huvudstaden Khartoum och skrev under ett historiskt fredsavtal som ska reglera den framtida makten över Sudan. Tanken är att en övergångsregering ska styra landet de kommande tre åren. Därefter är planen att utlysa nya, civila val som ska vara fria och öppna.

Enligt nyhetsbyrån AFP var utländska dignitärer och tusentals invånare från hela Sudan på plats i Khartoum för att fira.

Ny premiärminister utses till veckan

Egentligen skrevs avtalet under redan den 4 augusti men under lördagen skedde ett mer formellt undertecknande. På söndagen ska medlemmar i det styrande övergångsrådet presenteras och på tisdag, den 20, ska en premiärminister utses.

Enligt AFP har protestledarna nominerat Abdalla Hamdok, tidigare chef för FN:s ekonomiska kommission för Afrika, till posten.