Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiskt framträdande pressar Stefan Löfven

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talar under "Vänsterdagarna" i Göteborg. Jonas Sjöstedt berättade i SVT:s ”Morgonstudion”.
Partiledaren Stefan Löfven (S) och till höger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO 2013. Nu ska Thorwaldsson tala på Vänsterpartiets kommundagar.Foto: JENS L'ESTRADE
Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I helgen skrivs politisk historia. För första gången någonsin håller en LO-ordförande tal på ett arrangemang av Vänsterpartiet.

– Det är en historiskt ny händelse som Socialdemokraterna har all anledning att frukta, säger historikern Anders L Johansson.

Samtidigt hoppas Jonas Sjöstedt att samarbetet med LO fördjupas.

– Vi vill visa hur LO:s medlemmar vinner på jämlikhet och rättvisa, säger han i SVT.

Från 1945 fram till 1970-talet höll LO dåvarande SKP och sedermera VPK, som Vänsterpartiet då hette, på armlängds avstånd.

– Under 30 års tid var ju kommunisterna huvudmotståndare för våra fackliga företrädare ute på arbetsplatserna. Jag kom in i arbetslivet på 80-talet och då fanns fortfarande en väldigt aggressiv stämning från mitt fack mot kommunisterna, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Nu tackar han ja till att hålla tal inför 1 300 vänsterpartister på partiets Vänsterdagar i Göteborg.

Beslutet grundar sig i en diskussion i LO-styrelsen förra hösten om vad som skulle hända med opinionsbildningen i Sverige när och om S lyckades bilda en regering över blockgränsen.

Stort problem

– Det är ett stort problem att så mycket av debatten i dag i Sverige sker runt problem som upplevs av medelklass och överklass. Se bara den här vansinniga sänkningen av värnskatten, argumenterar Thorwaldsson.

Anders L Johansson är adjungerad professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och har både jobbat på och skrivit böcker om LO. Han är inte ett dugg förvånad över LO-ledarens drag.

Hör S-märkte statsvetaren Marja Lemne kommentera talet av LO-ordföranden: ”Enorm framgång för Jonas Sjöstedt”.

– Det har länge funnits diskussioner inom LO-ledningen om huruvida man ska ha systematiska kontakter med Vänsterpartiet. Det har blossat upp när man tycker att Socialdemokraterna med mittenpartierna går för långt högerut. Och nu är vi där igen, fast mycket allvarligare, säger han till TT.

– Den stora paradoxen är att Löfvens förevändning för högerpolitiken är att hålla SD borta, men effekten blir den helt motsatta, SD växer sig allt starkare, och då hamnar LO-ledningen i en mycket besvärlig situation, säger Johansson.

SD större

Stödet för SD hos LO-medlemmarna ökar stadigt. I den senaste Sifo-mätningen är SD till och med något större än S. Den socialdemokratiske ledarskribenten Widar Andersson tycker att det snarare är SD-möten som LO-ordförande borde prata på.

– Då skulle det mullra och kanske vändas historiska blad, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson håller inte riktigt med.

– Det är kanske det jag försöker men går en liten omväg, säger han.

– Men det funkar inte riktigt så. Jag skulle inte vilja, och de skulle nog inte heller vilja, att jag pratar inför SD-folk. Det gör jag i min fackliga vardag ändå, jag är ute på arbetsplatserna och träffar många medlemmar som står och väger mellan S och SD, säger han.

Beslutet att möta den nya utvecklingen med att vända sig till Vänsterpartiet markerar en förändring som Socialdemokraterna har all anledning att frukta, anser Anders L Johansson.

Ny politisk karta

– Utan tvekan. Det här är ett uttryck för att hela den politiska kartan håller på att ritas om. Ett mer organiserat samarbete med Vänsterpartiet är ett sätt att öka trycket på Socialdemokraterna, och då blir V en viktig bricka i det spelet, säger Johansson.

Även här gör Karl-Petter Thorwaldsson en annan bedömning.

– Vi har varit noga med att säga att detta inte är ett ifrågasättande av den samverkan vi har med socialdemokraterna, utan det är ett försök till vidgning av opinionsdebatten till vänster om den nya regeringskonstellationen med C och L, säger han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är nöjd.

– Ja, det ska bli väldigt kul. Det är lite historiskt att vi har en LO-ordförande på besök. Vi har setts oftare och oftare, LO och Vänsterpartiet, och det beror på att vi har mer gemensamt politiskt i det här läget, säger han till TT.

I SVT utvecklar han resonemanget.

– Vi har ju vuxit bland LO-medlemmar. Inte lika mycket som Sverigedemokraterna, men vi har vuxit. Vi vill visa LO:s medlemmar att de vinner på vår politik med jämlikhet och rättvisa, där har vi ett jobb att göra, säger han i ”Morgonstudion”.

– Att Karl-Petter kommer är ett sätt att påbörja det arbetet. Jag tror att nästa val kommer avgöras om det är V eller Sverigedemokraterna som växer, säger Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.