Historiskt beslut: Botswana avkriminaliserar homosexualitet

Efter beslutet på tisdagen firades det utanför domstolen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Homosexualitet legaliseras i Botswana, uppger nyhetsbyrån AFP.

Ett stort genombrott för HBTQ-rörelsen i hela Afrika. 

Tidigare kunde homosexualitet leda till sju års fängelse. Men på tisdagen tog landets högsta domstol ett enhälligt beslut om att lagarna från 1965, som förbjuder samkönade relationer, ska skrotas.

Det är sektion 164 i landets brottskod, som tidigare kunnat straffa homosexualitet med upp till sju års fängelse som avskaffas. 

Stöd från presidenten

I november förra året signalerade Botswanas president, Mokgweetsi Masisi, sitt stöd för HBTQ-personer, efter att en transperson blivit brutalt attackerad. Då sa han att:

– Många personer i samkönade relationer i detta land har blivit utsatta och lidit i tystnad i rädsla för att diskrimineras [...] Precis som andra medborgare förtjänar de att få sina rättigheter skyddade, sa han då, skriver CNN.

Bakslag i Kenya

Även om tisdagens beslut i Botswana var en stor framgång för HBTQ-rörelsen i hela Afrika är homosexuella och transpersoners rättigheter starkt eftersatta på kontinenten. 

28 av 49 länder i subsahariska Afrika har lagar som kriminaliserar samkönade relationer, enligt HRW. Förra månaden beslutade Kenya att stå fast vid sina lagar som kriminaliserade homosexualitet. 

I januari skrotade Angola den diskriminerande lagstiftningen om att det var mot lagen med homosexualitet som infördes under portugisiskt styre 1886 och straffade ”aktivitet kontra naturen” med mentalsjukhus, fängelsestraff och uteslutning från arbetsmarknaden. Andra länder som tidigare förbjudit homosexualitet men nu skrotat lagen är Lesotho och Moçambique.

Men vissa länder har även infört strängare lagstiftning, där homosexualitet kan straffas med döden under sharialagar, som i Mauretanien, Sudan, södra Somalia och norra Nigeria.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.