Historiskt bakslag för Anna Kinberg Batra

Det är tuffa tider för M-ledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
En majoritet av alliansväljarna ser hellre Centerledaren Annie Lööf som nästa statsminister.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Ännu ett historiskt bakslag för Moderatledaren Anna Kinberg Batra: En majoritet av alliansväljarna vill se Annie Lööf som statsminister.

Nästan var femte M-väljare föredrar C-ledaren framför sin egen partiledare, visar en ny mätning från Demoskop som Expressen nu kan presentera.

När Moderaterna i morgon samlas till Sverigemöte i Karlstad är det en pressad partiledare som ska försöka övertyga 1500 partikamrater i kommuner och landsting om att loppet inte är kört – trots usla opinionssiffror och förtroendesiffror som är i botten.

Sedan Anna Kinberg Batra den 19 januari i år öppnade dörren för samtal och samarbete med Sverigedemokraterna har alla siffror pekat nedåt:

■■ I den senaste väljarbarometern från Expressen/Demoskop får Moderaterna 16,6 procent – den sämsta siffran sedan 2003.

■■ I tre stora mätningar den senaste veckan har Sverigedemokraterna varit större än Moderaterna.

■■ Anna Kinberg Batra har samtidigt rasat i förtroendeligan. Både Annie Lööf och Stefan Löfven är populärare än M-ledaren.

■■ Så sent som i går avslöjade tidningen Dagens Samhälle att sju moderata kommuntoppar kräver en ny partiledare.

Historiskt bakslag

Och nu kan Expressen redovisa en ny mätning från Demoskop som innebär ett historiskt bakslag för Moderaterna och partiledaren.

En majoritet av alliansväljarna pekar ut Annie Lööf som oppositionsledare och statsministerkandidat. Enligt Demoskop har Lööf nu ett statistiskt säkerställt övertag.

Annie Lööfs ledning uppgår till 20 procentenheter, och hon föredras av 47 procent av de svarande medan 27 procent föredrar Anna Kinberg Batra.

Bland alliansväljare föredrar 54 procent Lööf medan 38 föredrar Anna Kinberg Batra. På den rödgröna sidan skulle 62 procent föredra Lööf, och bara 9 procent Kinberg Batra.

Bland C-väljare svarar 97 procent att de skulle föredra Lööf som statsminister, medan 71 procent av M-väljarna skulle föredra Kinberg Batra. Nästan var femte M-väljare, 19 procent, skulle föredra centerledaren som statsminister.

"Batra har det tufft"

– Moderaterna och Anna Kinberg Batra personligen har det tufft i opinionen nu, och resultatet speglar det. Att hon inte är given som statsminister för mer än 71 procent av de egna M-väljarna vittnar om att hennes ställning är försvagad. Här ser man också en potentiell spricka bland alliansväljarna, där en majoritet av alliansväljarna skulle föredra en annan statsminister än partiledaren för det största allianspartiet, säger Peter Santesson, Demoskops chef för opinionsanalys.

Bland sverigedemokratiska väljare är Kinberg Batra den mest populära statsministerkandidaten av de båda. Men något anmärkningsvärt stort stöd handlar det inte om. 56 procent av SD-väljarna uppger Kinberg Batra som favorit av de båda.

"Flera saker i vågskålarna"

– Om man ser strikt till sakpolitik och kontaktytor borde valet mellan de båda vara lätt för en SD-väljare. Det här pekar mot att det finns fler saker än bara sakpolitik som ligger i vågskålarna, säger Peter Santesson, och fortsätter:

– Det kan handla om Kinberg Batra personligen som ledare eller ett kvardröjande agg mot Moderaterna som inte försvinner efter politikomläggningen. Oavsett vilket är det ett bekymmer för Moderaterna eftersom det antyder att det kan bli svårt att vinna åter väljare som förlorats i den riktningen.

Samtidigt konstaterar Santesson att det inte är första gången en partiledare är i en nedgångsspiral.

– Det har gjorts jämförelser med Mona Sahlins tid som S-ledare. Men ett annat exempel som fick en helt annan utveckling är just Annie Lööf. Hon var starkt ifrågasatt under sina första år, men har sedan lyckats vända det till dagens styrkeposition för C. Det finns ingen lagbundenhet kring hur situationer av det här slaget slutar.

Anna Kinberg Batra uttalar sig i dag för TT Nyhetsbyrån och konstaterar själv:

– Det är en tuff period och det kan ta tid att komma ur den.

Hon ser ändå fram emot Sverigemötet i Karlstad i helgen.

– Det känns bra, det är ett viktigt tillfälle att samla ihop många moderater och för att staka ut kursen för vart vi är på väg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.