Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiskt avtal: Arabstater återupprättar diplomatiska förbindelser med Israel

Expressens Arne Lapidus om avtalet: ”Steg mot fred”.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Bahrains utrikesminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa och Förenade Arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan tillsammans med Donald Trump i Vita huset.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Arabstaterna Förenade arabemiraten och Bahrain har skrivit under ett avtal om att återupprätta diplomatiska förbindelser med Israel.

Avtalen skrevs under i Vita huset under värdskap av president Trump.

Det är första gången på över 70 år det finns diplomatiska förbindelser mellan länderna.

Förenade arabemiraten och Bahrain normaliserade under tisdagen relationerna med Israel med att skriva ett avtal om diplomatiska förbindelser.
Avtalen skrevs under i Vita huset, där president Donald Trump var värd för den historiska ceremonin.

De som skrev under avtalen var Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och utrikesministern Abdullah bin Zayed al-Nahyan från Förenade Arabemiraten och utrikesministern Abdullatif al-Zayani från Bahrain.

Arabstaterna i Mellanöstern har hittills vägrat att erkänna Israel. Länderna har tidigare ansett att det är omöjligt att erkänna Israel innan den långa konflikten mellan israeler och palestinier är över.

De fyra länderna som fanns på plats i Vita huset – alltså USA, Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain – har ändå en sak gemensamt: Samtliga länder är fientligt inställda till Iran.

Det finns förstås också ekonomiska motiv bakom avtalen.

Fler länder kan skriva under

Innan avtalen skrevs under hade Trump ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Ovala rummet, presidentens kontor i Vita huset.
Då antydde Trump att fler avtal mellan arabstater och Israel var på gång, detta enligt telegram från nyhetsbyrån AFP, som rapporterar att Trump säger att fem till sex andra länder kan skriv på avtal inom kort och utan att nämna vilka länderna var så antydde han, enligt AFP, att Saudiarabien skulle vara ett av dem.

– Vi kommer att ha minst fem eller sex länder med på vägen inom kort. Vi diskuterar redan med dem, sade Trump.

Avtalet som skrevs under på tisdagen innebär att de två arabländerna har diplomatiska förbindelser med Israel för första gången på över 70 år, det har inte funnits sådana sedan 1948.

Palestinskt motstånd

Palestinska ledare är motståndare till avtalen och har uppmanat till demonstrationer i de ockuperade områdena och utanför de fyra ländernas ambassader. Expressens Kassem Hamadé träffade i förra veckan Hamas ledare Isamel Haniya i Beirut som då sade så här:

– Det är inget fredsavtal. Trump och Netanyahu behöver det, båda måste stärka sin ställning på hemmaplan.

Donald Trump sade att han ändå trodde att palestinierna till slut skulle skriva under ett fredavtal. Som då är mäklat av USA.

– Palestinierna kommer absolut att vara med snart. Jag säger inte det med någon bravado, jag säger bara att palestinierna kommer att vara medlem vid rätt tidpunkt.

Mellanösternkännaren Anders Persson analyserar innebörden av fredsavtalet.
Fredsavtalet tecknades mellan Arabstaterna Förenade arabemiraten, Bahrain och Israel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.