Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiska motionen: "Avskaffa monarkin"

Yasmine Larsson, riksdagsledamot och ordförande i republikanska föreningen är en av de som ligger bakom motionen.Foto: Sveriges riksdag
Maria Weimer från Folkpartiet står också bakom motionen.Foto: Peter Knutson
Niclas Malmberg, riksdagsledamot för Miljöpartiet har även han undertecknat den gemensamma motionen.Foto: Fredrik Hjerling
Vänsterpartisten Mia Sydow Mölleby är den fjärde motionsskrivaren.Foto: Sveriges Riksdag

Ledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet har skrivit en gemensam motion till riksdagen.

Om att avskaffa monarkin.

– Monarkin är en kvarleva från en tid då Sverige inte var en demokrati, säger Yasmine Larsson (S) i ett pressmeddelande.

I motionen till riksdagen, står det:

"Vi i Sverige har länge kämpat för jämlikhet och det har skapat ett samhälle där framgång bygger på individens egna meriter snarare än på privilegier och släktskap. Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer."

Bakom motionen står riksdagsledamoten och ordföranden i Republikanska föreningen, Yasmine Larsson (S) samt riksdagsledamöterna Maria Weimer (FP), Niclas Malmberg (MP) och Mia Sydow Mölleby (V).

"Monarkin ytterst förlegad"

I pressmeddelandet, säger Yasmine Larsson (S):

– Monarkin är en kvarleva från en tid då Sverige inte var en demokrati. Den står för en ytterst förlegad syn på att en familj i Sverige anses vara högre uppsatt och mer värd än alla andra. Därför är det glädjande att se att allt fler människor nu engagerar sig i frågan och aktivt tar ställning för ett demokratiskt, jämlikt och modernt statsskick. Att det nu dessutom läggs en flerpartimotion för republik i Sveriges Riksdag är en rörelse i tiden.

Republikanska föreningen är på stark frammarsch. Föreningen har 11 000 medlemmar – och har fått över 40 000 likes på Facebook.

– Det är bra att vi lägger en motion med ledamöter från flera partier. När vi väl ska rösta om saken hoppas jag att ännu fler är med, säger Mia Sydow Mölleby (V) i pressmeddelandet.

Sträcker sig över partigränser

Maria Weimer (FP) tillägger:

– Det är bara genom att sträcka oss över partigränserna som vi kan åstadkomma en förändring i vårt statsskick.

Niclas Malmberg (MP) säger så här i pressmeddelandet:

– Det har nu gått över 40 år sedan Torekovkompromissen träffades, med dess innebörd att monarkin behölls men utan konstitutionell makt. Kompromissen var vad som var möjligt att åstadkomma då, men 13 riksdagsval senare och med helt nya generationer av parlamentariker, måste vi nu kunna gå vidare och få bort denna rest av ett fördemokratiskt statsskick.