Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiska fyndet – 1000 år gamla skelett i Vreta Kloster

Skelett efter två vuxna män som levde för 1000 år sedan.Foto: Rikard Hedvall / Rikard Hedvall
På fyndplatsen har arkeologerna undersökt 19 olika gravar.Foto: Rikard Hedvall, Arkeologerna / Rikard Hedvall
Tack vare Kol- 14-metoden har skeletten daterats ända tillbaka till 1000-talet.Foto: Annika Konsmar
Gravplatsen hittades precis intill Vreta kloster.Foto: Annika Konsmar
Arkeologen Rikard Hedvall var med och grävde fram det historiska fyndet vid Vreta klosterFoto: Privat/Privat

Vid Vreta kloster har arkeologer hittat ett historiskt fynd. 

Skelett och benrester från platsen har visat sig vara omkring 1000 år gamla. 

– Det är jättehäftigt och spännande. Fantastiskt material för forskarna att sätta tänderna i, säger arkeologen Rikard Hedvall.

Det var i vintras när ett par ledningar skulle grävas ner utanför Vreta kloster i Östergötland som grävmaskinisterna påträffade någonting oväntat, något som SVT tidigare skrivit om. En tidigare okänd begravningsplats med benknotor och människoskelett visade sig vara från 1000-talet. Sammanlagt ska det röra sig om ett par tusen gravar. 

Historiska fyndet upptäcktes av en slump

Arkeologer har tidigare hittat fynd inne på kyrkoområdet vid Vreta kloster, men den gravplats de nu hittade har tidigare varit helt okänd. 

Skelettfynden är i ett väldigt bra skick menar arkeologen Rikard Hedvall. 

– De är väldigt långa individer och de har haft de ganska gott ställt. Det fanns inte heller någon karies i tänderna som var i gott skick, säger Rikard Hedvall. 

Gravplatsen är nu övertäckt och ledningen har fått dras om på en annan plats. Nu vill arkeologerna att en benexpert ska undersöka fynden som gjorts.

– Kyrkan är från 1100-talet men dessa skelett vi hittade nu är från 1000-talet. Det tyder på att det varit en tidigare okänd kyrkogård. Det är alltså föregångaren till dagens kyrkogård som vi påträffat, säger Rikard Hedvall från Arkeologerna. 

Brittiska arkeologer har också hittat nya historiska fynd, bara tre kilometer från Stonehenge

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.