Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historiska dramat i politiken – detta har hänt

Magdalena Andersson höll pressträff efter att hon blev vald som Sveriges första statsminister och sedan avgick, sju timmar senare.
Magdalena Anderssons onsdag började med att hon röstades igenom som Sverige första kvinnliga statsminister...
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
... men efter att riksdagen röstat fram högeroppositionens budgetalternativ meddelade Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi att MP hoppar av regeringen...
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
... och efter språkrörens besked höll Magdalena Andersson en pressträff där hon berättade att hon entledigat sig själv.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Superonsdagen” går till historien som dagen då Sveriges första kvinnliga statsminister, Magdalena Andersson (S) röstades fram till statsminister och senare lämnade posten.

Samtidigt sprack också regeringssamarbetet med MP.

Nu för talman Andreas Norlén diskussioner med riksdagspartierna om förutsättningarna för en ny statsministeromröstning – som kan ske tidigast på måndag.

Vad händer nu? 

Efter att talman Andreas Norlén på onsdagen tog emot Magdalena Anderssons begäran om entledigande påbörjade han en ny process med att hitta en statsminister. 

Han kommer att föra nya samtal med partiledarna för att diskutera den parlamentariska situationen och ge besked om den fortsatt processen under torsdagseftermiddagen.

I den händelse att talman Norlén då begär en ny statsministeromröstning kan den ske först på måndag. Detta eftersom förslaget måste bordläggas två gånger innan beslut kan tas. Det finns dock skrivelser i grundlagen som kan försena statsministeromröstningen till onsdag, nästa vecka, rapporterar TT.

Om det blir en ny statsministeromröstning väntas utfallet bli detsamma. Magdalena Andersson har meddelat att hon är beredd att leda en socialdemokratisk enpartiregering som regerar med högeroppositionens budget. Miljöpartiet och Centerpartiet har meddelat att de kommer stötta henne i en ny statsministeromröstning. Så även Vänsterpartiet.

Vad händer om Magdalena Andersson inte röstas igenom i en ny statsministeromröstning?

Eftersom både avhoppade Miljöpartiet och Centerpartiet har sagt sig stödja en socialdemokratisk enpartiregering med Magdalena Andersson som statsminister, och Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i ett Facebookinlägg senare under onsdagen meddelade att deras stöd kvarstår, fanns under onsdagen inget som tyder på att hon skulle förlora en framtida omröstning. 

Men om det skulle hända säger Magdalena Andersson själv: 

– Antingen har vi en regering eller så går vi till nyval.

Vad var det som hände? 

Klockan 09.00 

Inför riksdagens statsministeromröstning kring Magdalena Andersson (S) gick det som väntat. Efter att Magdalena Andersson och regeringen blidkat Vänsterpartiet och dess ledare Nooshi Dadgostar med ett pensionstillägg på 1 000 kronor för Sveriges tredjedel pensionärer med lägst inkomster, omkring 700 000 stycken, valde V att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Sedan tidigare hade regeringen fått Centerpartiets stöd genom uppgörelser om strandskydd och skogsägande. 

Magdalena Andersson rördes till tårar när V-ledaren Nooshi Dadgostar och den politiska vilden Amine Kakabaveh höll sina anföranden och konstaterade att hon skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. 

Men direkt efter statsministeromröstningen gick Miljöpartiets språkrör Per Bolund och andra höga MP-företrädare ut med att deras framtid i regeringen var oviss om högeroppositionens budgetalternativ skulle röstas igenom. 

Klockan 16.00 

Budgetomröstningen gick som väntat. Eftersom Centerpartiet meddelat att de inte skulle stödja regeringens budgetalternativ räckte inte de 116 riksdagsmandat som Socialdemokraterna och Miljöpartiet samlade, mot Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetalternativ som samlade 154 mandat. 

Klockan 16.45

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi meddelade att MP väljer att hoppa av regeringen. 

Även om sänkningar av bränsleskatten spelade in i beslutet framträdde Sverigedemokraternas inblandning i budgeten som den avgörande orsaken. 

– Det är första budgeten som förhandlats fram av ett högerextremt parti. Det är något vi djupt beklagar, säger Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet. 

Klockan 17.30

Inte ens nio timmar efter riksdagen röstat igenom henne som Sveriges statsminister meddelar Magdalena Andersson att hon har begärt sig själv entledigad, under en pressträff. 

– Trots att det parlamentariska underlaget bör regeringen prövas på nytt. För mig är det en fråga om respekt. Jag vill heller inte leda en regering där det kan finnas grund att ifrågasätta dess legitimitet, sa hon. 

Vem är egentligen Sveriges statsminister? 

Eftersom Magdalena Andersson formellt inte hunnit tillträda så heter Sveriges statsminister fortfarande Stefan Löfven (S). 

– Det är fortfarande Stefan Löfven som är statsminister i en övergångsregering, sa Magdalena Andersson på en fråga från en finsk reporter om vem som styr landet. 

Se mer här:
Ulf Kristersson efter budgetomröstningen: ”Vad var det jag sa?!”

Regeringens budget har fallit och Magdalena Andersson tvingas regera med M, KD och SD:s alternativ.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.