Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historiska beslutet: Svenska cirkusen Brazil Jack blir helt djurfri

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Brazil Jack slutar med djur.
Foto: PONTUS ALTIN / PRESSFOTOGRAF.SE
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Cirkus har funnits i 250 år men först nu tar Brazil Jack, Sveriges äldsta cirkussällskap, ett historiskt beslut:

Inga djur ska längre ingå i cirkusen.

– Cirkus är så mycket mer än djur, så det var inget jättesvårt beslut för oss att ta bort djuren, säger cirkusdirektören Trolle Rhodin.

Brazil Jack, Sveriges äldsta och definitivt ett av världens äldsta cirkussällskap, har bestämt sig.

Cirkusen blir helt djurfri från och med 2018.

Brazil Jacks cirkusdirektör Trolle Rhodin meddelade Djurens rätt om beslutet på tisdagen.

– Jag kan ganska lätt säga att vi är en av de äldsta, om inte den äldsta, cirkusfamiljen i världen som bedriver cirkusverksamhet. Vi har en del kultur och historia på axlarna. Det här beslutet är helt enkelt ett beslut som alla andra beslut som vi har tagit under de här 100 åren, där vi anpassar oss för publiken. Det är därför vi har funnit så länge också, förklarar Trolle Rhodin, 29, cirkusdirektör på Brazil Jack, entusiastiskt. 

Cirkusen anpassar sig

Cirkusen som sådan firar 250 år i år. Brazil Jack har rest runt i 119 år och sysselsatt 12 generationer av familjen.

Att cirkusen lever vidare råder det inget tvivel om, men frågan kring djur på cirkus är numera infekterad och det anses av många vara ett förlegat inslag.

Nyligen blev det klart att sjölejon och elefanter ska förbjudas på svenska cirkusar.

– Djur hör  inte hemma på cirkus, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Brazil Jack väljer nu att anpassa sig efter den moderna publiken.

Det är nya tider, menar man.

– Brazil Jack har alltid funnits där för alla, det har inte spelat någon roll var du kommer ifrån, hur du ser ut, vem du är, alla ska ha råd och kunna gå på cirkus och därför har vi haft billigare biljetter till exempel. Men vi har också anpassat vårt program efter vad publiken vill se, förklarar Trolle Rhodin.

Inga mer djur hos cirkus Brazil Jack.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Djupt rotat med cirkusdjur

Brazil Jack slutade med vilda djur 1999 och har till exempel inte haft elefanter som del av föreställningen sedan dess.

– Att vi blir djurfria i år, det är något som vi har trappat ner fram tills i år då vi blir helt djurfria. Vi vänjer och anpassar oss och ger publiken vad de vill ha, säger Trolle Rhodin.

Den allmänna synen på cirkusdjur har gjort det svårt för många cirkussällskap.

– Andra cirkusar väljer i stället att lägga ner, för de känner att "jaha, inga djur, då kan vi inte göra något". Men vad har de då haft för cirkus? Cirkus är inte så lätt, cirkus är en kultur, en konst, något man skapar. Djuren har bara varit en liten del av kakan och känner man att man inte kan göra cirkus utan djur... då har man gjort något fel, säger Trolle Rhodin.

Men känns det som att djur på cirkus ändå är ganska rotat bland befolkning, bland oss som har vuxit upp med det?

– Ja, men det är klart, för det har varit en stor del av cirkusen förr i tiden. Brazil Jack var en djurcirkus på 40-50-talet och hade jättemycket djur men som sagt, vi anpassar oss efter utvecklingen. Det är viktigt att följa utvecklingen. För oss är cirkus en konstform, och det är därför jag blir ställd när folk lägger ner. För vi har så mycket annat att visa, säger Trolle Rhodin.

Foto: RONNY JOHANNESSON
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

"Men det är så mycket mer än djur"

I stället hoppas den unge cirkusdirektören kunna bjuda på annan underhållning

– Cirkus är atmosfären. När du kommer in i tältet, orkestern som spelar, belysningen, alla de här dofterna av sågspån, popcorn och sockervadd, att barnen får lika mycket att njuta av som vuxna och vice versa. Det är så mycket mer än djur, så det var inget jättesvårt beslut för oss att ta bort djuren. På senare åren har vi bara haft ett eller två nummer som har varit med djur, säger Trolle Rhodin och fortsätter:

– Vi har traditionella cirkustält, gamla vagnar, programmet med starke mannen, gummikvinnan, mänskliga kanonkulan. Vi skapar de klassiska cirkusartisterna som folk inte tror finns. Det folk såg för 100 år sedan vill vi skapa igen.

LÄS MER: Beslutet: Elefanter på cirkus förbjuds i Sverige


https://www.instagram.com/p/BelAnRdHKm_/?taken-by=expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.