Brazil Jack slutar med djur. Foto: PONTUS ALTIN / PRESSFOTOGRAF.SEBrazil Jack slutar med djur. Foto: PONTUS ALTIN / PRESSFOTOGRAF.SE
Brazil Jack slutar med djur. Foto: PONTUS ALTIN / PRESSFOTOGRAF.SE
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVPFoto: RONNY JOHANNESSON / KVP
 Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVPFoto: RONNY JOHANNESSON / KVP
 Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Historiska beslutet: Svenska cirkusen Brazil Jack blir helt djurfri

Publicerad

 

 

Cirkus har funnits i 250 år men först nu tar Brazil Jack, Sveriges äldsta cirkussällskap, ett historiskt beslut:

Inga djur ska längre ingå i cirkusen.

– Cirkus är så mycket mer än djur, så det var inget jättesvårt beslut för oss att ta bort djuren, säger cirkusdirektören Trolle Rhodin.

Brazil Jack, Sveriges äldsta och definitivt ett av världens äldsta cirkussällskap, har bestämt sig.

Cirkusen blir helt djurfri från och med 2018.

Brazil Jacks cirkusdirektör Trolle Rhodin meddelade Djurens rätt om beslutet på tisdagen.

– Jag kan ganska lätt säga att vi är en av de äldsta, om inte den äldsta, cirkusfamiljen i världen som bedriver cirkusverksamhet. Vi har en del kultur och historia på axlarna. Det här beslutet är helt enkelt ett beslut som alla andra beslut som vi har tagit under de här 100 åren, där vi anpassar oss för publiken. Det är därför vi har funnit så länge också, förklarar Trolle Rhodin, 29, cirkusdirektör på Brazil Jack, entusiastiskt. 

Cirkusen anpassar sig

Cirkusen som sådan firar 250 år i år. Brazil Jack har rest runt i 119 år och sysselsatt 12 generationer av familjen.

Att cirkusen lever vidare råder det inget tvivel om, men frågan kring djur på cirkus är numera infekterad och det anses av många vara ett förlegat inslag.

Nyligen blev det klart att sjölejon och elefanter ska förbjudas på svenska cirkusar.

– Djur hör  inte hemma på cirkus, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Brazil Jack väljer nu att anpassa sig efter den moderna publiken.

Det är nya tider, menar man.

– Brazil Jack har alltid funnits där för alla, det har inte spelat någon roll var du kommer ifrån, hur du ser ut, vem du är, alla ska ha råd och kunna gå på cirkus och därför har vi haft billigare biljetter till exempel. Men vi har också anpassat vårt program efter vad publiken vill se, förklarar Trolle Rhodin.

Inga mer djur hos cirkus Brazil Jack.Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Djupt rotat med cirkusdjur

Brazil Jack slutade med vilda djur 1999 och har till exempel inte haft elefanter som del av föreställningen sedan dess.

– Att vi blir djurfria i år, det är något som vi har trappat ner fram tills i år då vi blir helt djurfria. Vi vänjer och anpassar oss och ger publiken vad de vill ha, säger Trolle Rhodin.

Den allmänna synen på cirkusdjur har gjort det svårt för många cirkussällskap.

– Andra cirkusar väljer i stället att lägga ner, för de känner att "jaha, inga djur, då kan vi inte göra något". Men vad har de då haft för cirkus? Cirkus är inte så lätt, cirkus är en kultur, en konst, något man skapar. Djuren har bara varit en liten del av kakan och känner man att man inte kan göra cirkus utan djur... då har man gjort något fel, säger Trolle Rhodin.

Men känns det som att djur på cirkus ändå är ganska rotat bland befolkning, bland oss som har vuxit upp med det?

– Ja, men det är klart, för det har varit en stor del av cirkusen förr i tiden. Brazil Jack var en djurcirkus på 40-50-talet och hade jättemycket djur men som sagt, vi anpassar oss efter utvecklingen. Det är viktigt att följa utvecklingen. För oss är cirkus en konstform, och det är därför jag blir ställd när folk lägger ner. För vi har så mycket annat att visa, säger Trolle Rhodin.

Foto: RONNY JOHANNESSON

 

Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

"Men det är så mycket mer än djur"

I stället hoppas den unge cirkusdirektören kunna bjuda på annan underhållning

– Cirkus är atmosfären. När du kommer in i tältet, orkestern som spelar, belysningen, alla de här dofterna av sågspån, popcorn och sockervadd, att barnen får lika mycket att njuta av som vuxna och vice versa. Det är så mycket mer än djur, så det var inget jättesvårt beslut för oss att ta bort djuren. På senare åren har vi bara haft ett eller två nummer som har varit med djur, säger Trolle Rhodin och fortsätter:

– Vi har traditionella cirkustält, gamla vagnar, programmet med starke mannen, gummikvinnan, mänskliga kanonkulan. Vi skapar de klassiska cirkusartisterna som folk inte tror finns. Det folk såg för 100 år sedan vill vi skapa igen.

LÄS MER: Beslutet: Elefanter på cirkus förbjuds i Sverige

 

https://www.instagram.com/p/BelAnRdHKm_/?taken-by=expressen
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag