Historiska bedriften: ”Det är fantastiskt”

Så var Kamala Harris väg till vita huset: ”USA är redo - precis som Joe och jag”.
Alexandria Ocasio-Cortez.
Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris.
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: BIDEN CAMPAIGN / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Kamala Harris bryter inte en barriär som vicepresident.

Hon bryter flera.

– Det är fantastiskt att så många flickor får växa upp med det här som norm, säger kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez till CNN

Att Kamala Harris, 56, blir USA:s nästa vicepresident är historiskt av flera skäl. Harris är den första kvinnan att inneha posten, hon är också den första svarta vicepresidenten och även den första med rötterna i södra Asien. 

Den tidigare distriktsåklagaren i Kalifornien har sina rötter på sin mammas sida i södra Indien. Att Harris blir första kvinnan på vicepresidentposten har uppmärksammats av ledande politiker och kända personer världen över.  

– Det är verkligen fantastiskt, säger Alexandria Ocasio-Cortez, kongressledamot för Demokraterna till CNN.

Hon fortsätter: 

– Under hela min uppväxt har vi fått lära oss att kvinnor är för känslosamma, att det här landet aldrig skulle välja en svart president, men lyckligtvis hände det när Barack Obama blev vald och nu har en svart kvinna valts till landets näst högsta post. 

Alexandria Ocasio-Cortez om Kamala Harris

Alexandria Ocasio-Cortez är en mycket profilerad kongressledamot. När hon valdes in i kongressen 2018 var hon 29 år gammal, vilket gör henne till den yngsta kvinnan i USA:s kongress någonsin. Hon har pekats ut som en snabbt stigande stjärna i det demokratiska partiet. 

Hon placeras till vänster inom Demokraterna, kallar sig själv för demokratisk socialist och jobbade för Bernie Sanders presidentvalskampanj för fyra år sedan. 

I kongressen har Alexandria Ocasio-Cortez gjort sig känd som en del av ”The Squad”, en grupp bestående av fyra progressiva ledamöter som utmanat det demokratiska partietablissemanget

Kritiken mot det egna partiet

Redan samma dag som Joe Biden utropats till vinnare av presidentvalet riktade Ocasio-Cortez skarp kritik mot det egna partiet, som hon fortfarande menar är splittrat – trots segern över Donald Trump. 

– Internt finns en fientlighet mot allt som som luktar progressiv, sa hon till New York Times. 

Trots kritik Ocasio-Cortez ljust på den blivande vicepresidenten. Kamala Harris resa till posten kommer att öka möjligheten för en bättre representation på maktpositioner, tror Alexandria Ocasio-Cortez.

– Det sägs ofta att man inte kan vara vad man inte ser, och det är fantastiskt att så många flickor får växa upp med det här som en norm, säger hon. 

Joe Bidens väg till presidentposten

50 år av politiskt arbete: ”Jag vill bevara USA:s själ”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.