Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Historisk värmebölja
– men inte i Sverige

Bilden från NASA visar en världskarta som går i rött och orange – överallt förutom i Sverige, Norge och Finland. Foto: NASA
Expressen har tidigare berättat att maj månad var den regnigaste i Stockholm på 200 år. Foto: Tomas Leprince

Både NASA och Japans meteorlogiska institut rapporterar nu att värmen i världen under juni, slår alla historiska rekord. Förutom i Sverige, Norge och Finland.

– Juni har varit ovanligt kylig, säger Beate Tveita på väderinstitutet Storm.

2015 är på god väg att bli det varmaste året totalt sett i världen sedan mätningarna började, vilket kan bero på en mer påtaglig El Niño som bidrar till att överföra stora mängder värme från Stilla havet över världen och i synnerhet på norra halvklotet, enligt Washington post.

I Japan har det varit så varmt att fem personer dött och 3 000 personer förts till sjukhus. Det är den varmaste juni i landet ända sedan mätningarna startade 1891.

På NASA:s satellitbilder är större delen av världen röd, gul och orange för att markera värmen som brett ut sig under juni. Men Sverige, Norge och delar av Finland är blått på grund av den kyliga temperatur som bäddat in regionen under juni månad. Det vill säga nästan samma färg - som på Nordpolen.

Den bilden bekräftas av Beate Tveita på väderinstitutet Storm.

– Juni har varit ovanligt kylig i Sverige och Norge. Det är klart att El Niño kan vara orsaken till det. Men även slumpen kan ha betydelse i det här fallet, säger hon.

Rekordvärme i världen i maj

Enligt mätningen är juni 2015 varmast tillsammans med 1998, följt av 2009.

Mätningarna visar att våren mellan januari och maj har varit ovanligt varm i världen under 2015.

Exempelvis satte även majvädret rekord i världen - utom i Sverige. Havstemperaturen var ovanligt hög, särskilt vid ekvatorn runt stilla havet, södra Indiska oceanen samt Barents hav norr om Skandinavien.

För Sveriges del ser tyvärr ingen vädermässig räddning ut att vara på väg heller.

– Det kommer att fortsätta med lågtryck och kyligt väder resten av månaden. Vi kommer förmodligen inte att komma upp i det högtryck som vi upplevde i Sverige förra sommaren, säger Beate Tveita.

Rekordvärmen i maj bredde ut sig över Alaska, Sydamerika, stora delar av Afrika, Mellanöstern och delar av Sibirien.

Men det fanns också förlorare i väderlotteriet i maj månad: Island, Grönland, Storbritannien, Norge och centrala delar av USA, som hade sin blötaste maj månad någonsin.

Expressen har tidigare berättat att maj månad var den regnigaste i Stockholm på 200 år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!