Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Historisk satsning" på miljö i budgeten

Isabella Lövin samt miljöminister Karolina Skog, MP, kallat till presskonferens på tisdagseftermiddagen.
Foto: Olle Sporrong
Isabella Lövin samt miljöminister Karolina Skog, MP, kallat till presskonferens på tisdagseftermiddagen.
Foto: Olle Sporrong

Totalt lovar S och MP 12,9 kronor miljarder kronor till en "historisk satsning" på miljön och klimatområdet.  

Men merparten av de utlovade pengarna kommer först nästa mandatperiod - då är det inte ens säkert att regeringen sitter kvar. 

– Vi har för avsikt att sitta kvar. Vi visar vår ambition, säger statsminister Stefan Löfven, S.   

Budgetförhandlingarna är inne i ett intensivt skede inför budgetsläppet den 20 september. 

Statsminister Stefan Löfven, och finansminister Magdalena Andersson, S, har tillsammans med MP-språkröret Isabella Lövin samt miljöminister Karolina Skog, MP, kallat till presskonferens på tisdagseftermiddagen. 

Enligt uppgift till Expressen handlar det om en "historisk satsning" på miljö och klimat. Och enligt en källa i regeringskansliet handlar MP:s framgång mycket om att man bytt ut delar av ledningen, att Åsa Romson ersattes. 

Klimatklivet förstärks

– Det är en bättre diskussion i regeringen. Med Isabella och Karolina får vi två personer som är duktiga förhandlare och som är lättare att ha att göra med. Och det är skillnad mot föregående, säger källan.

Ministrarna radar upp de områden man satsar totalt 12,9 miljarder kronor mellan 2017 och 2020. 

• Lokal klimatomställning får 3,5 miljarder kronor till 2020. 

• Fossilfria resor, 5,9 miljarder kronor mellan 2019 och 2020 bland annat när det gäller tågen. 

– Nu satsar vi ännu mer för att tågen ska gå i tid, säger bistånds- och klimatminister Isabella Lövin, MP. 

• 100 procent förnybar energi. 

• Investeringar i internationella insatser. 

Statsminister Stefan Löfven pekar ut flera av delarna som viktiga, inte minst de lokala klimatinvesteringarna.

- Att vi ökar på stödet för att få fler laddstolpar ute i våra kommuner, att få mer fjärrvärme, utveckla biogasen. Det där kommer att ge jobb ute i kommunerna och man kommer att få en mycket klimatsmartare uppvärmning av hus, säger Löfven.

Merparten av de utlovade pengarna läggs under nästa mandatperiod, 2019 och 2020.  

Hur säker är du på att det blir verklighet om du inte sitter kvar? 

– Vi har för avsikt att sitta kvar. Vi visar vår ambition. Den förra regeringen lämnade efter sig ett stort gap. Underinvesteringar i klimatet. Nu har vi tagit oss an det och ökat utgiftsområdet 20 med 73 procent hittills och vi fortsätter detta. En anledning till att det är mycket 2019-2020 är att det järnvägsunderhåll som vi ska öka på är inte möjligt att öka på just nu. Vi gör så mycket vi kan just nu, säger han.  

Miljöpartiet har sen tidigare fått igenom en förstärkning och förlängning av det särskilda stödet för klimatinvesteringar i höstbudgeten. Det så kallade Klimatklivet förstärks med 100 miljoner kronor årligen 2017 och 2018.

Förra veckan presenterade miljöminister Karolina Skog en satsning på 375 miljoner kronor fram till 2020 för att få bort och begränsa farliga kemikalier i vardagen. 

24 miljarder i reformutrymme

Enligt finansminister Magdalena Andersson, S, finns ett reformutrymme på 24 miljarder kronor i höstbudgeten, varav 10 miljarder redan är öronmärkta till välfärd i kommuner och landsting.

Enligt DN kommer regeringen också föreslå att 40 000 fler löntagare får betala statlig inkomstskatt 2018. Dessutom ska 13 000 fler personer betala värnskatt. 

Presskonferensen på regeringshögkvarteret börjar klockan 14 och sänds live på Expressen TV. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.