Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historisk rättegång – om Arktis framtid

Truls Gulowsen i mitten, ordförande för norska Greenpeace, i Oslo tingsrätt.Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Regeringsadvokaten Fredrik Sejersted i Oslo tingsrätt.Foto: JUNGE, HEIKO/NTB SCANPIX/TT
Den arktiska miljön i Barents hav har redan påverkats av klimatförändringar och forskare har vid flera tillfällen larmat om hur isarna smälter.Foto: POOL / AP

Oljeindustrins vara eller inte vara i Arktis ställs på sin spets.

Nu pågår en historisk klimaträttegång – där miljöorganisationer stämt norska staten för brott mot den grundlagsstadgade rätten till en god miljö.

– Tilldelningen av nya oljefält i sårbara arktiska områden är ett brott mot framtida generationers rätt till ett bra klimat, säger Truls Gulowsen, ordförande för norska Greenpeace.

Den arktiska miljön i Barents hav har redan påverkats av klimatförändringar och forskare har vid flera tillfällen larmat om hur isarna smälter.

När norska staten samtidigt valde att dela ut nya licenser för olje- och gasborrning i området – bland annat till svenska Lundin Petroleum, Statoil och Chevron – väckte det skarp kritik.

– Skulle det ske en oljeolycka skulle det vara extremt svårt att hantera situationen, säger Truls Gulowsen.

Greenpeace och miljöorganisationen Natur och Ungdom har därför valt att stämma norska staten för brott mot paragraf 112 i grundlagen, som slår fast att staten ska värna om natur och miljö för framtida generationer.

 

LÄS MER: Greenpeace-aktivister har slagit till mot SCA i Timrå

 

Norska staten: Amerikansk aktivism

Norska staten ställs inför rätta för oljeborrning.Foto: JUNGE, HEIKO/NTB SCANPIX/TT

Den historiska rättegången är nu inne på sin andra dag och parterna har redogjort för sina ståndpunkter inför en fullsatt rättssal i Oslo tingsrätt.

–  I dag har vi hört klimatforskningsvittnen som har dokumenterat på ett väldigt  grundligt sätt hur världens klimatpolitik inte är tillräcklig för att nå det målet vi enades om i Parisavtalet, säger Truls Gulowsen.

Men norska staten som representeras av regeringsadvokaten Fredrik Sejersted, norska motsvarigheten till justitiekanslern, anser att hela rättegången är en stor cirkus som slösar bort skattepengar.

– Det är nytt att en rättssal används som en politisk arena. Miljö och klimat är en av de frågor som debatteras mest, men det är inte en debatt som bör ske på amerikanskt vis. Det här är en föreställning, sa Fredrik Sejersted i sitt inledningsanförande.

– Den typen av argument tar man till när man inte har bättre argument. Vi hade inte dragit i gång den här saken om vi inte trodde att vi kunde vinna, säger Truls Gulowsen.

Dom mot norska staten faller nästa år

De nya oljekoncesionerna är första gången sedan 1994 som Norge öppnar helt nya områden för att söka efter olja och gas.

Norska regeringen ser oljeborrningen i Barents Hav som en möjlighet till nya arbetstillfällen och stora värden för Norges olje- och gasnäring.

– Det är inget tvivel om att det är väldigt viktigt för Norges möjlighet att upprätthålla sin roll som stor energiexportör till Europeiska unionen, sa olje- och energiminister Tord Lien till Ekot i samband med att de nya licenserna delades ut förra året.

Rättegången mot norska staten kommer pågår fram till 24 november. Dom faller troligen inte förrän i början av nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.