Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historisk omröstning – ny grundlag i Chile

Chile folkomröstar om en ny konstitution.
Röstandet ska i stort ha gått lugnt till men polis använde tårgas mot ett femtiotal demonstranter i centrala Santiago, skriver TT.
Foto: ALBERTO VALDES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tiotusentals gav sig ut på gatorna.
Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN
På söndagen röstade 78 procent för att införa en ny grundlag.
Foto: LUIS HIDALGO / AP TT NYHETSBYRÅN

Militärdiktaturens 40 år gamla grundlag har lett till kraftfulla protester i Chile, det så kallade ”utbrottet” – ”El estallido”.

Nu har landet röstat för en ny grundlag i en historisk folkomröstning.

Diktatorn Pinochet styrde landet med järnhand och införde grundlagen på 80-talet.

Den innebär bland annat kapitalistiska ideal där skola och välfärd är privat.

För ett år sedan inleddes kraftiga protester i landet, som först var en reaktion på höjda biljettpriser i huvudstaden Santiagos tunnelbana. Sedan växte det och handlade om folkets krav på högre levnadsstandard och social jämlikhet: De ville ha höjda pensioner, billigare sjukvård och utbildning.

På söndagen röstade 78 procent för att införa en ny grundlag. Det var framför allt rika som motsatte sig att ändra lagen, eftersom det var de som gynnades mest av systemet.

Ett av de mest ojämlika länderna

Tusentals firade valresultatet på Santiagos gator på söndagen.

– Fram till nu har konstitutionen delat oss. Från och med i dag måste vi alla arbeta tillsammans så att den nya konstitutionen blir en ram för enhet, stabilitet och framtid, sa presidenten Sebastian Piñera i samband med att han erkände ja-sidan som vinnare.

Chile har bland de största ekonomiska ojämlikheterna av alla OECD-länder. Nu ska ett förslag tas fram till en ny konstitution, som det ska röstas om senast 2022. I omröstningen beslutades det om att alla ledamöterna i gruppen som ska ta fram förslaget ska väljas av folket.

Se också:

Tiotusentals demonstrerade i Chile – startade i protest mot biljettpriserna i t-banan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.