Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historisk mätning: S och SD jämnstora för första gången

Sverigedemokraterna får högsta stödet någonsin i Demoskops väljarbarometer.
Sverigedemokraterna fortsätter att gå framåt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
S fortsätter tappa och är nere på 23,1 procent.
Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN
Resultatet i Demoskops mätning.

Socialdemokraterna fortsätter att backa i opinionen och är nu nere på historiskt låga 23,1 procent, med ett tapp på över 5 procentenheter sedan valet.

Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att gå starkt framåt och de två partierna – S och SD – är nu för första gången jämnstora i en mätning från Expressen/Demoskop.

– Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Samtidigt ser det fortsatt dystert ut Nyamko Sabuni, vars parti skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Det har varit en höst som än så länge präglats av det dödliga gängvåldet och en debatt om kostnaderna för migrationen och kommunernas allt mer ansträngda ekonomi. Från många socialdemokratiska kommunalråd har kritiken mot regeringen också blivit allt fränare.

Januaripartiernas första riktiga budget, som kom i mitten av september, lugnade heller inte stämningen inom S: Tvärtom var besvikelsen bland de lokala S-topparna stor på sina håll över att kommunerna inte fick mer och att det i stället var höginkomsttagare som var budgetens stora vinnare. 

I Demoskops oktobermätning fortsätter väljarna också att vända Socialdemokraterna ryggen. Partier får 23,1 procent, en minskning med 0,9 procentenheter sedan i september. Det är inom felmarginalen, men sett över tid är utvecklingen mer dramatisk. 

Kärnväljarna lämnar S

S har backat med 4 procentenheter sedan i juni, och sedan valet uppgår tappet till hela 5,2 procentenheter. 

– Det här är ett resultat som sticker ut. Väljarrörelserna är också tämligen tydliga: Det är ökade väljarförluster till Sverigedemokraterna som är huvudorsaken till S nedgång, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Och de är från partiets kärnväljargrupper som läckaget i stor uträckning sker: äldre personer och låginkomsttagare. 

– Nedgångarna är störst i grupper som är strategiskt viktiga för S, säger Peter Santesson.

För Stefan Löfven betyder det fortsatta tappet att han fört ned Socialdemokraterna till lägre nivåer än Håkan Juholts sämsta notering strax innan han avsattes. Och S har bara i en enda mätning från Demoskop presterat marginellt sämre: Under den akuta flyktingkrisen, i början av 2016.

Så här kommenterar Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad partiets utveckling. 

– Jag är inte särskilt förvånad, vi har tuffa månader bakom oss. De fruktansvärda gängmorden och skjutningarna har påverkat människor djupt och gör att många känner ilska, rädsla och frustration, säger hon.

Liberalerna får 3,9 procent, och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SSU:s ordförande Philip Botström säger i en kommentar: 

– Nu krävs krisinsikt hos Socialdemokraterna. Vi kan inte hoppas att Lööf och Sabuni tänker på konsekvenserna för S av den politik de kräver att vi ska genomföra, det vore naivt. Vi gick med på Januariavtalet för att hålla SD borta från inflytande.

– Men det är Centerpartiet och Liberalernas nyliberala politik som får SD att växa. Nu måste Stefan Löfven se till att C och L lever upp till sina löften om en skattereform som minskar klyftorna.

SD nära bli störst

Det som gör mätningen än mer dramatisk är att Sverigedemokraterna för första gången är jämnstora med Socialdemokraterna, med ett avstånd på endast 0,2 procentenheter mellan partierna. 

– Vi har aldrig sett ett mindre avstånd mellan S och SD. Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, säger Peter Santesson. 

Expressens Jenny Madestam kommenterar mätningen.

SD ökar i mätningen med 1,5 procentenheter till 22,9 procent, vilket är den högsta noteringen för SD någonsin i en Demoskopmätning. 

Sedan valet är SD också det enda av riksdagens åtta partier som visar upp en statistiskt säkerställd uppgång, med en uppgång på 5,4 procentenheter. 

Åkesson enda vinnaren

Jimmie Åkesson tycks vara den stora vinnaren på det nya politiska landskapet som vuxit fram i och med januarisamarbetet mellan S, C, L och MP. 

– Sverigedemokraterna växer genom att hämta väljare från både Moderaterna och Socialdemokraterna. Den senaste tiden är det i synnerhet inflödet från S som ser ut att ha tilltagit. Stödet för partiet växer i breda grupper, men framför allt ökar partiet bland boende på mindre orter, säger Peter Santesson.

– Rekordnoteringarna för SD sammanfaller med att allmänhetens syn på Sveriges utveckling blir alltmer negativ, fortsätter han, och pekar på oron för både den ekonomiska utvecklingen och kriminaliteten.

Det är något även SD lyfter fram som förklaring till partiets uppgång. 

– Samhällsutvecklingen har varit av negativ karaktär under mycket lång tid, och inte minst Socialdemokraterna är ansvariga för denna trend. Felprioriteringar, meningslösa satsningar som saknat effekt, och kommuner som skriker efter ekonomisk hjälp efter att staten skyfflat över 2015 och 2016 års migrationskris på dem, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson. 

Resultatet i Demoskops mätning.

Han pekar även på att SD stängdes ute från gängsamtalen som en förklaring till partiets uppgång.

– Att i ett så kritiskt läge som Sverige befinner sig i enbart fokusera på lösningar som bygger på att utestänga ett demokratiskt valt parti ger såklart få konstruktiva lösningar på befintliga problem, säger Henrik Gustafsson.

S: Vi gör mycket

Lena Rådström Baastad menar dock att regeringen nu gör mycket för att komma till rätta med kriminaliteten och skjutningarna.

– Vårt svar är att vi för en skoningslös kamp mot gängen, vi tillför mer resurser till polisen och vi kommer att genomföra en lång lista med kraftfulla åtgärder, säger hon.

Även för Liberalerna ser det fortsatt dystert ut. Partiet fick aldrig något lyft med Nyamko Sabuni som ny partiledare och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Partiet får 3,9 procent av väljarna. Det är ett tapp på 0,7 procentenheter den senaste månaden och en minskning med 1,6 procentenheter sedan valet 2018.

Stor oro i L

Inom Liberalerna börjar nervositeten också bli stor, enligt Expressens källor i partiet, och L har den senaste tiden markerat allt mer avstånd mot Socialdemokraterna och delar av januariavtalet. Det har i sin tur skapat stora spänningar i samarbetet med regeringen och Centerpartiet, något Expressen rapporterat om nu i veckan.

Expressen har utan framgång sökt en kommentar från Liberalernas partisekretare Juno Blom.

I övrigt är förändringarna för partierna små, och samtliga åtta partier rör sig inom felmarginalen. 

SD mätningens vinnare

S: 23,1 (-0,9) 

V: 8,6 (- 0,2)

MP: 5,0 (+0,1) 

M: 19,5 (+0,1)

L: 3,9 (-0,7) 

KD: 6,6 (+0,1) 

C: 8,3 (-0,1)

SD: 22,9 (+1,5) 

S, V, MP: 36,7 (-1,1) 

M, KD: 26,1 (+0,2)

L, C: 12,2 (-0,8) 

Osäkra: 8,4 (+0,0) 

Övriga: 2,1 (+0,3)


Källa: Demoskop oktobermätning 2019. 

Förra månadens mätning inom parentes.

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?). 

Undersökningsperiod: 24 september – 1 oktober 2019.

Metod och urval: Telefonbaserade intervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, så kallad självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 617 intervjuer varav 1003 via telefon och 614 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Inga säkerställda förändringar från föregående månad.

Beställare: Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.