Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historisk atlas ska svara på universums gåtor

Här lyser ett mystiskt ljusfenomen upp himlen.
Bild på Vintergatan från Gaia.
Foto: ESA/GAIA/DPAC/ACKNOWLEDGEMENT: A. MOITINHO / HANDOUT / EPA / T / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rymdteleskopet Gaia sköts upp 2013 från staden Kourou i Franska Guinea
Foto: STEPHANE CORVAJA / AP ESA

I sju års tid har det europeiska rymdteleskopet Gaia utforskat vår galax Vintergatan.

Nu har arbetet sammanställts till en gigantisk 3d-karta.

Förhoppningen är att rymdatlasen ska kunna ge svar till några av universums största gåtor, enligt The Guardian.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Det var 2013 som europeiska rymdorganisationen ESA sköt upp Gaia från staden Kourou i Franska Guinea, och sedan dess har sonden fotograferat vår galax och dess himlakroppar.

Nu har arbetet sammanställts till en stor 3d-atlas som ger en detaljerad bild av Vintergatan, både när det gäller avstånd och massa. Informationen ska nu användas av för att försöka förklara hur vårt solsystem skapades och hur universum expanderat sedan ”Big bang”.

– Gaia har stirrat ut mot himlen de senaste sju åren och kartlagt stjärnornas positioner och hastigheter. Tack vare dess teleskop har vi i dag tillgång till den mest detaljerade 3d-atlasen någonsin sammansatt med miljarder stjärnor, säger Caroline Harper, chef för den brittiska rymdmyndigheten, till The Guardian.

Trots att atlasen är ny har forskarna hunnit med att göra en upptäckt med hjälp av informationen – om hur dvärggalaxen ”Stora magellanska molnet” sakta håller på att äta upp sin granne ”Lilla magellanska molnet”.

"Samhället är beroende av det som finns i rymden"

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.