Dick Harrison.
Dick Harrison.

Historieprofessorn förklarar hur det började

Publicerad
Uppdaterad
 • Kennet Thunell från Rytterne hävdar
  att han är släkt med besegrade kung
  Harald, genom Haralds dotter, Gytha.
 • - I så fall är han en av tusentals. Det
  finns hur många ättlingar som helst i dag.
  Skulle man dra upp alla dem så blir det väldigt
  massa tronarvingar, säger Dick Harrison,
  professor i historia vid Lunds universitet.
 • Här reder han ut slaget vid Hastings
  1066 - där hela den här historien började ...
  Egentligen var det kanske norrmännens fel att det gick som det gick. Den arme kung Harold Godwinson av England, som var nytillträdd och omgiven av tronkrävare som menade att de hade större rätt till tronen än han, anfölls hösten 1066 av norrmän i norr och normander i söder. Norrmännen kom först. Efter att ha besegrat dem vid Stamford Bridge den 25 september tvingade Harold sina anglosaxiska soldater att hastigt marschera till sydkusten, där de konfronterade hertig Vilhelm av Normandie den 14 oktober. Vilhelm hade landstigit den 28 september och hans soldater var, till skillnad från anglosaxarna, utvilade. Vardera sidan hade cirka 6 000-8 000 man. Anglosaxarna som bara hade infanteri, höll stånd uppe på en stor kulle. Vilhelm, som hade gott om ryttare, angrep dem med tre styrkor: normander i mitten, bretagnare på vänsterflygeln och flamländare på högerflygeln. Harolds män höll stånd nästan hela dagen, men till slut krossades de av ett formidabelt kavalleriangrepp på flankerna. Enligt traditionen stupade Harold genomborrad av en pil i höger öga, men andra uppgifter säger att han höggs ihjäl med svärd. Dick Harrison Professor i historia

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag