Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiens värsta kvinnliga seriemördare

Många riktigt ruggiga seriemördare har gått genom historien.
Här är kvinnorna som förgiftade, torterade och ströp sina offer till döds.
Bland de skakade historierna bakom morden finns den om grevinnan som kallats "Den kvinnliga Dracula", barnmorskan som dödade nyfödda och kvinnan som mördade sina makar.

 1. 1. "Den kvinnliga Dracula"

  Elizabeth Báthory.
  Elizabeth Báthory, Ungern.
  Den ungerska grevinnan Elizabeth Báthory har kallats den mest hänsynslösa seriemördaren i Europas historia. Mellan 1585 och 1610 sägs hon ha låtit döda omkring 650 unga kvinnor som arbetade i hennes slott i Csejthe.
  Det var i mitten av 1580-talet som unga tjänsteflickor vid grevinnans slott mystiskt dog. Grevinnan förklarade dödsfallen med sjukdomar och olyckor, vilket inte var ovanligt på den tiden. Men rykten började florera om att det var grevinnan själv som plågat ihjäl och dödat sina unga anställda.
  Till slut vann ryktena mark även bland kungligheterna i landet och 1619 började sanningshalten i anklagelserna undersökas. Vittnen hördes, men ingen hade sett något med egna ögon.
  I december samma år genomfördes en räd mot Elizabeths slott i Csejthe. I slottet hittade man flera döda kroppar som utsatts för brutalt våld.
  Elizabeth greps men hävdade själv hävdade att hon var oskyldig. Fyra av hennes trotjänare greps också och förhördes i samband med rättegången, men de skyllde inte på Elizabeth utan på en död kvinna.
  Hur många offer det egentligen handlat om är inte helt känt. Under rättegången föreslogs siffror på mellan 36 och 51 personer, men siffran på 650 har förekommit i de flesta skrifter kring Elizabeth.
  Grevinnans straff blev att hon murades in i ett rum i sitt eget slott där hon dog ensam den 21 augusti 1614.
  Enligt legenden var det Elizabeths blodtörst som drev henne att genomföra morden. Grevinnan ska ha haft en tro på att hennes ungdom och skönhet skulle bevaras om hon badade i blod från unga kvinnor. Men denna uppgift har ifrågasatts och berättelsen tros har blivit rejält kryddad genom historien.
  Oavsett vad som verkligen har hänt har legenden om den blodtörstiga grevinnan Elizabeth fått agera förlaga till en lång rad filmer och böcker.
 2. 2. Änglamakerskan

  Amelia Dyer.
  Amelia Dyer, England.
  Amelia Dyer föddes i England 1838 och var utbildad barnmorska och sjuksköterska. Men hon gjorde sig snabbt en "karriär" som handlade om allt annat än att rädda liv.
  Genom annonser fick hon kontakt med unga kvinnor som inte kunde eller ville ta hand om sina barn. Mot en mindre summa pengar lämnade de barnen hos Dyer som i stället för att försöka hitta ett nytt hem åt barnen eller själv ta hand om dem lät dem dö av vanvård. Efter en tid började hon även mörda barnen.
  En del kvinnor som varit oönskat gravida ska även ha låtit Dyer förlösa dem och sedan direkt strypa barnen till döds vilket fick mordet att se ut som dödfödsel.
  Hur många barn som miste livet under Amelia Dyers våld är inte känt, men en siffra som ofta förekommer är 400.
  Till slut blev Dyer ställd inför rätta och 1879 dömdes hon till sex månaders straffarbete - men när hon släpptes ut i frihet började hon än en gång att ta livet av barn.
  Den 22 maj 1896 dömdes hon till döden - men bara för ett mord - som hon erkände. Den 10 juni samma år verkställdes straffet genom hängning.
 3. 3. Torterade slavar

  Delphine LaLaurie.
  Delphine LaLaurie, USA.
  Delphine LaLaurie tillhörde societeten i New Orleans under 1800-talets början. Hon var berömd för sin skönhet och charm och hade ett antal slavar som man trodde behandlades väl. Men sanningen skulle visa sig vara en annan.
  I samband med en brand i hennes hem i april 1834 upptäcktes något fruktansvärt. I herrgården påträffades en 70-årig kvinna, kocken, som var fastkedjad vid spisen. Kvinnan erkände senare att hon själv startat branden i ett försök att fly den tortyr Delphine LaLaurie utsatte henne för.
  Men historien slutade inte där. När huset skulle evakueras hittade man en tortyrkammare där Delphine LaLaurie rutinmässigt torterat sina slavar. I kammaren hittade man flera slavar som utsatts för brutalt våld och flera var döda.
  En uppretad folkmassa samlades utanför Delphine LaLauries hem och vilket ledde till att hon tillsammans med sin make flydde till Paris.
  LaLaurie ställdes aldrig inför rätta och dog i Paris i december 1849.
 4. 4. Mördade pensionärer

  Dorothea Puente.
  Dorothea Puente, USA.
  Under 1900-talets andra hälft drev Dorothea Puente ett hem för pensionärer och personer med psykisk sjukdom i Sacramento, Kalifornien.
  Men 1988 rapporterades en av hennes vårdtagare saknad. När polisen kom till hemmet för att undersöka saken påträffades nygrävd jord i trädgården.
  I jorden hittades kroppen efter den 78-årig kvinna. Vid husrannsakan hittades ytterligare sju korppar nedgrävda i trädgården och undangömda i källaren.
  Utredningen visade att Puente i åratal drogat, mördat och sedan förfalskat dokument för att kunna tillgodogöra sig sina offers socialstöd och pensioner.
  Dorothea Puente dömdes för flera mord och fick livstids fängelse. Hon förnekade morden ända tills hon dog i fängelset 2011, 81 år gammal.
 5. 5. Mördade sju män

  Aileen Wuornos.
  Aileen Wuornos, USA.
  Aileen Wuornos försörjde sig själv och sin älskarinna genom prostitution. Hon var dotter till en dömd pedofil och våldtäktsman. Redan som 14-åring började hon prostituera sig.
  Mellan 1989 och 1990 mördade hon sju män. Själv hävdade Aileen Wuornos att hon handlat i självförsvar mot män som försökte våldta henne.
  Men domstolen dömde henne till döden för mord. Hon avrättades i Florida med en giftinjektion 2002.
  Aileen Wuornos liv blev film 2003 med Charlize Theron i huvudrollen.
 6. 6. Japans mest kända seriemördare

  Miyuki Ishikawa förs iväg.
  Miyuki Ishikawa, Japan.
  Miyuki Ishikawa är en av japans mest kända seriemördare. Hon var barnmorska och arbetade på ett sjukhus under 1940-talet. Efter andra världskriget blev det en babyboom i Japan. Förlossningsavdelningarna var överfylla och många föräldrar hade inte råd att försörja sina barn.
  Då såg Miyuki Ishikawa en makaber lösning – medvetet orsakade hon att barnen dog av svält eller bristande vård.
  Hennes brott uppdagades 1948 när två patrullerande poliser hittade en väska – och fann att den innehöll dem barnkroppar. Utredningen ledde fram till Miyuki Ishikawa som vid det laget dödat minst hundra barn och gömt deras kroppar i olika delar av staden. Men straffet blev lågt, hon dömdes till fyra år i fängelse för morden.
 7. 7. "Svarta änkan"

  Belle Gunness.
  Belle Gunness, USA.
  Belle Gunness var norsk-amerikanska. Hon föddes i Norge 1859 och emigrerade till USA runt 1880. Men hennes öde utvecklade sig till allt annat än en vanlig nybyggarhistoria.
  Under åren gjorde hon sig skyldig till att möra två av sina makar. Den första genom förgiftning och den andra genom att slå honom i huvudet med en korvkvarn. Men makarnas död stoppade inte nya beundrare – och Belle Gunnes mördade även flera av sina kärlekskranka friare.
  Totalt ska hon ha mördat ett 40-tal personer under flera årtionden.
  Motivet ska ha varit ekonomiskt då hon genom att ta livet av männen kunde dra nytta av livförsäkringar och andra ekonomiska tillgångar.
  Belle Gunnes öde är sedan okänt. Hon påstås ha iscensatt sin egen död i samband med en anlaggd brand i sitt hem, men rapporter finns om att hon setts runtom i USA flera år senare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.