Historiens 10 dyraste tavlor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Världens marknader är i gungning. Osäkerheten är stor om vad som ska hända med ekonomin i världen.
Men det har inte hindrat några spekulanter att betala miljardbelopp för ett antal målningar.
Den amerikanska kapitalförvaltaren Kenneth C. Griffin hostade i höstas upp runt 4,2 miljarder kronor för två tavlor.
Nedan hittar du de 10 dyraste konstverken som någonsin sålts. Det sammanlagda värdet uppgår till cirka 17 miljarder kronor men då ingår ramen också.

Fotnot: Köpeskillingarna är uppräknade med hänsyn till inflationen. Vi har räknat med ett pris på 8,32 kronor för en dollar.

1. Abstrakt expressionism

Verk: Interchange

Konstnär: Willem de Kooning

Målad: 1955

Pris: 2 496 miljoner kronor

Såld: September 2015

Willem de Kooning ligger både på 10:e och 1:a plats bland de dyraste konstverken. Det säger lite om hans ställning på konstmarknaden just nu. Han föddes i Nederländerna där han också började studera konst. 22 år gammal emigrerade han till USA där han till en början försörjde sig som snickare och husmålare. Sitt konstnärliga måleri fick han ägna sig åt på fritiden. Med tiden kom han att få en allt större respekt för sitt egensinniga måleri. Stilen han målade i kallas abstrakt expressionism.

Andra framstående konstnärer i samma stil är Mark Rothko och Jackson Pollock, båda stekheta på konstmarknaden.
de Kooning ska ha inspirerats av Picasso som sin tur ska ha influerats av de Kooning.
Säljare var demonproducentens David Geffens stiftelse och köpare var kapitalförvaltaren Kenneth C. Griffin.2. Köparens identitet är okänd

Verk: Nafea faa ipoipo, När vill du gifta dig med mig?

Konstnär: Paul Gauguin

Målad: 1892

Pris: 2 496 miljoner kronor

Såld: Februari 2015

Många konstnärer har lämnat sin hembygd eller naturliga miljö för att resa bort och hämta inspiration, fånga nya uttryckssätt eller söka efter det ursprungliga. Den franske konstnären Paul Gauguin är kanske mest känd för sina resor till Polynesien och Tahiti. Men Gauguin kunde konstatera att mycket hade hänt på ön när han kom dit för första gången. Den "primitiva" kulturen hade fått ge med sig för den nya. Många ur ursprungsbefolkningen hade dött på grund av de sjukdomar som européer hade tagit med sig. Icke desto mindre målade han många tavlor här. Säljare till målningen Nafea faa ipoipo var arvingar till Rudolf Staechelin som var en affärsman och konstsamlare under 1900-talet första hälft. Köparens identitet är inte känd, men det lutar åt att den lilla oljestaten Qatar ligger bakom förvärvet.


3. Omättlig aptit på fotboll - och konst

Verk: Kortspelarna

Konstnär: Paul Cézanne

Målad: 1892-1895

Pris: 2 263 miljoner kronor

Såld: April 2011

Under 1890-talet målade konstnären Paul Cézanne en serie över några män som spelade kort. Ett par av dem hänger på några av världens ledande museer. Numera hänger en dessutom på ett museum som styrs av den kungliga familjen i Qatar. Den lilla oljestaten tycks ha en omättlig aptit på toppklubbar inom den internationella fotbollen och exklusiv konst. En stor del av västvärldens konstskatter har alltså hamnat i arabvärlden.

Tavlan ägdes tidigare av den grekiske skeppsredaren George Embiricos men köptes alltså av Qatar. Den faktiska köpesumman är hemlig annat än för köpare och säljare. Det här är alltså en uppskattning.4. Många har gjort sig roliga över stilen

Verk: Number 17A

Konstnär: Jackson Pollock

Målad: 1948

Pris: 1 664 miljoner kronor

Såld: September 2015

David Geffen är inte bara en konstsamlare av stora mått. Han tycks dessutom ha hittat helt rätt i sina val med hänsyn till de priser hans tavlor har sålts för. På denna lista över världens dyraste konstverk står han som säljare till två målningar och hans stiftelse för ytterligare två. Han torde vara ganska solvent vid det här laget. Amerikanska konstsamlare är svaga för just amerikanskt 1950-tal. Bäst går de abstrakta expressionisterna. Många har gjort sig roliga över Pollocks konststil och sagt att barn målar bättre. Den som någon gång i begynnelsen erbjudits köpa ett konstverk av Pollock men fnyst åt tanken och tänkt aldrig i livet, har anledning att ångra sig i dag. 1,6 miljarder kronor är inte kattskit. Återigen var det kapitalförvaltaren Kenneth C. Griffin som fick hala upp plånboken.


5. Oligarkens konstsamling

Verk: No. 6 (Violet, Green and Red)

Konstnär: Mark Rothko

Målad: 1951

Pris: 1 544 miljoner kronor

Såld: augusti 2014

Att ryska oligarker är stadda i kassa kan väl knappast ha undgått någon. De har under runt 20 år drivit upp priserna på privatplan, lustjakter, fastigheter och inte minst dyrbar konst. Dmitrij Rybolovlev är inget undantag. Han är dessutom ägare till den franska proffsklubben AS Monaco. Han har även byggt upp en privat samling av några av världens mest kända konstnärer: Paul Gauguin, Auguste Rodin, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso och Henri Matisse. Han sägs också vara den enda privata samlare som kan skryta med en egen Leonardo da Vinci. Häromåret betalade han drygt 1,5 miljarder kronor för en Mark Rothko. Säljare var den kände franske vinmakaren Christian Moueix som bland annat ligger bakom Bordeauxvinet Château Pétrus.


6. Rembrandts unika skuggor

Verk: Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit

Konstnär: Rembrandt

Målad: 1634

Pris: 1 498 miljoner kronor

Såld: September 2015

Rembrandt hör till 1600-talets mest intressanta och egensinniga konstnärer. Konstakademien kan skryta med att den äger en av hans mest kända målningar, Batavernas trohetsed. Den hänger på Nationalmuseum i Stockholm. Rembrandt var unik i sitt sätt att lyfta fram skuggor och dagrar. Det hör inte till vanligheterna att en Rembrandt bjuds ut till försäljning. Nu rörde det sig dessutom om ett par tavlor. I det här fallet var det den franske bankiren och filantropen Éric de Rothschild som tyckte att hans målningar av Rembrandt borde få byta miljö. Köpare var både Louvren i Paris och Rijksmuseum i Amsterdam som delade på kostnaden.


7. Kanske redan den störste av alla

Verk: Les Femmes d'Alger

Konstnär: Pablo Picasso

Målad: 1955

Pris: 1 493 miljoner kronor

Såld: 11 maj 2015

Om man skulle räkna upp de fem största begåvningarna och personligheterna under 1900-talet så skulle Pablo Picasso definitivt platsa i det sällskapet. Kanske är han rentav den störste av dem alla. För många förkroppsligar han begreppet modern konst. Hans produktion är enorm och han letade hela tiden nya uttryck. Han var i ständig rörelse ända fram till sin död 1973, då var han 91 år gammal. Han lämnade en enorm samling konst efter sig hos sin familj som äger tusentals verk. En stiftelse som bär Picassos namn ser till att ingen parasiterar på dennes goda namn. Just den här versionen av Les Femmes d'Alger ska ha sålts av en saudisk samlare till Qatars förre premiärminister Hamad bin Jassim bin Jaber bin Mohammed bin Thani Al Thani. Uppenbarligen tjänar qatariska premiärministrar bättre än sina svenska diton.


8. Polisen stängde utställningen

Verk: Nu couché

Konstnär: Amedeo Modigliani

Målad: 1917

Pris: 1 418 miljoner kronor

Såld: 9 november 2015

Det har snart gått 100 år sedan den italienske konstnären Amedeo Modigliani målade sin serie av nakna skönheter. Verken ställdes ut på Galerie Berthe Weill i Paris 1917. Det lär ha varit hans första och enda konstutställning. Visningen fick ett snöpligt slut när polisen kom och stängde utställningen. Förmodligen ansågs tavlorna för utmanande för den goda smaken även om nakna kvinnor sannerligen inte varit någon bristvara inom konsten. Frågan är vad poliserna skulle ha sagt om de visste att en av tavlorna, den vilande nakna skönheten, skulle säljas för nästan 1,5 miljarder ett sekel senare. Köpare var en av de nya superrika kineserna, Liu Yiqian. Året innan chockade han konstvärlden genom att köpa en liten mugg från Mingdynastin för 300 miljoner kronor.


9. När konst blir en god investering

Verk: No. 5, 1948

Konstnär: Jackson Pollock

Målad: 1948

Pris: 1 366 miljoner kronor

Såld: 2 november 2006

Inget snack om att konst kan vara en god investering. Problemet är väl att satsa på rätt konstnär. Och i rätt tid. Den filippinske konstnären Alfonso A. Ossorio var en stor beundrare av Jackson Pollock. 1949 såg han Pollocks No. 5, 1948 på Betty Parsons galleri i New York. Han fastnade för den expressionistiska tavlan och betalade 1500 dollar för den. Hans partner tog sig för pannan och frågade Alfonso om han verkligen spenderat pengar på den där. Alfonso A. Ossorio var god vän med Jackson Pollock och köpte gärna hans konst. Denna målning såldes hösten 2006 av producenten David Geffen. Köpare var den mexikanske finansmannen David Martinez.


10. Hängde länge i Teheran

Verk: Woman III

Konstnär: Willem de Kooning

Målad: 1953

Pris: 1 343 miljoner kronor

Såld: 18 november 2006

Mellan 1951 och 1953 målade de Kooning sex tavlor där det bärande temat var en kvinna. Just denna målning, nummer tre i ordningen, fanns under slutet av 1970-talet fram till 1994 hos Teherans museum för samtida konst. Men efter den iranska revolutionen 1978–79 infördes regler för vilken konst som fick visas upp för allmänheten. Willem de Koonings Woman III var inte en tavla som den konstintresserade publiken i Iran borde få se. Därefter vidtog en mycket spännande bytesaffär som mäklades av en schweizisk konsthandlare. Den amerikanske

demonproducenten David Geffen råkade sitta på en del av det persiska originalmanuskriptet till nationaleposet Shahnameh från 1500-talet. Det var en ju en del av det iranska kulturarvet och ett byte gjordes mellan parterna. 18 år senare betalade kapitalförvaltaren Steven A. Cohen över 1,3 miljarder kronor för tavlan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.