Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Historien om kronan på Lilians kista

Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Kronan som vilade på prinsessan Lilians kista är prinsessan Eugénies krona från 1860.

Få strålade lika starkt som prinsessan Lilian - oavsett tillställning drog hon alltid blickarna till sig.

Men så hade hon också juveler för en förmögenhet som fick henne att glittra om möjligt ännu mer.

Smycken som nu ska gå vidare - men vilka som ärver är ännu inte klart.

- Det enda jag kan säga är att mycket av det bestämdes redan med prins Bertils arv, säger advokat Eric Ager, som på Lilians begäran ska göra boutredningen.

Prinsessan Lilian var känd för sina exklusiva smycken - både tjusiga festdiadem och mer diskreta ting.

- Hennes käraste smycke var ett armband som hon fått i kärleksgåva av prins Bertil. Det hade hon nästan alltid på sig, berättar Expressens hovreporter Johan T Lindwall.

Armbandet som består av silver och briljanter ska ha varit en av de tidigaste gåvorna och hon hade svårt att slita sig i från det ens under Nobelfesten.

- Det var uppenbarligen ett väldigt betydelsefullt smycke för prinsessan, hon bar det väldigt ofta. Det syntes redan på de tidigaste bilderna av prinsessan och prins Bertil, säger Roger Lundgren vid Kungliga Magasinet.

Smycken för 365 000

Under Nobelfesterna bar prinsessan Lilian ofta smycken ur de bernadottska familjestiftelserna. Dessa smycken tillhör inte kungligheterna privat utan bevaras genom stiftelsen över generationerna.

Till diademen som prinsessan använde flitigast hör Karl Johan-diademet och stråldiademet. Men hon hade också ett eget som hon använde så fort tillfälle gavs.

- Prinsessan hade egentligen bara ett eget diadem, det fick hon i gåva av prins Bertil som i sin tur ärvt det av sin mor Margaret av Connaught. Det var format som en lagerkrans och kallas på engelska för "Laurel wreath diadem", säger Lundgren.

Diademet värderades vid prins Bertils bortgång, år 1997, till ett värde av 75 000 kronor. I dag är det värt betydligt mer.

Vad som händer med smyckena nu kan arvsadvokaten Eric Ager ännu inte uttala sig om mer än att mycket bestämdes redan i samband med prins Bertils arv.

- Det enda jag kan säga är att mycket av det bestämdes redan med prins Bertils arv. Men de smycken som var hennes att disponera över kan jag inte säga något om innan arvsuppläsningen, säger han.

En brosch av diamanter

Smyckena, som i bouppteckningen efter prins Bertils död 1997 värderades till 365 000 kronor är i dag värda mycket, mycket mer. Flera källor uppger till Expressen att de kommer att stanna inom den svenska kungafamiljen.

- Lilian-diademet kommer att gå till kronprinsessan Victoria, det skrev hon redan i sin bok. Flera av smyckena har hon redan gett bort till drottning Silvia och prinsessorna. Jag skulle gissa att resten av smyckena delas lika mellan de tre kungabarnen. Hon hade inga egna barn utan det var den kungliga familjen som var hennes närmsta anhöriga, säger Lundgren.

Ett av de mer kända är den brosch som hon och prins Bertil gav till kronprinsessan Victoria i slutet av 1990-talet.

Broschen som består av diamanter som utformats till en blomma, bar kronprinsessan vid tillkännagivandet av hennes och prins Daniels förlovning och tidigare i veckan under det turkiska statsbesöket.

- Hon bar det för att visa samhörighet och kärlek till sin extrafarmor, säger Johan T Lindwall.

Den lilla kronan som låg på kistan är prinsessan Eugénies.

Prinsessan Eugénie var dotter till Oscar I och en av de första ogifta kvinnor som begärde att få bli myndig när det blev tillåtet 1858.