Före sin död gick Stig in till begravningsbyrån och föreslog sin egen dödsannons. Foto: Privat.Före sin död gick Stig in till begravningsbyrån och föreslog sin egen dödsannons. Foto: Privat.
Före sin död gick Stig in till begravningsbyrån och föreslog sin egen dödsannons. Foto: Privat.
Stig Kernell. Foto: Privat.Stig Kernell. Foto: Privat.
Stig Kernell. Foto: Privat.

Historien bakom Stigs oväntade dödsannons

Publicerad

Här är Stig Kernells sista budskap till omvärlden.

Före sin död gick han in till begravningsbyrån och föreslog sin egen dödsannons.

För Expressen.se berättar hans son Lars-Åke Kernell historien bakom.

– Han menade att det inte behövs mycket mer. Det är det som ska meddelas: Nu är jag död, säger sonen.

Det var förmodligen en del som hajade till när de läste Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet på lördagsmorgonen. Bland dödsannonserna finns nämligen en som sticker ut rejält. "Stig Kernell" Jag är död. Tranås den 6 april 2014", stod det i en annons.

Dödsannonsen har också uppmärksammats på nätet under lördagen.

Stig Kernell, som var en välkänd flyghistoriker och transporttekniker från Tranås, gick bort 92 år gammal den 6 april. Hans son Lars-Åke Kernell berättar för Expressen.se att hans far hade planerat sin egen dödsannons.

– Det enda han lämnade efter sig när det gäller begravning eller testamente var den starka önskan att det skulle vara en sådan här dödsannons, säger Lars-Åke Kernell.

"Var en speciell man"

Han fortsätter:

– Han var en speciell man med väldigt mycket humor och glimten i ögat. Och krass var han också. Det har hjälpt oss att hantera förlusten av honom i och med att han inte var ett spår rädd för döden.

Efter att ha sett en liknande dödsannons gick Stig Kernell in till den lokala begravningsbyrån i Tranås och frågade om även han kunde få en sådan när tiden var inne.

– Han var intresserad av klass- och genusskillnader, som finns ända in i döden på kyrkogårdar där männen har yrkesbeteckningar och kvinnorna står med "maka" på gravstenarna. Någonstans där dök det upp en tanke att han inte ville göra så stor affär av sin bortgång och gick till begravningsbyrån i Tranås och pratade med dem. Han menade att det inte behövs så mycket mer. Det är det som ska meddelas: Nu är han död, säger Lars-Åke Kernell.

Inte plumpt

Stig Kernell levde ett aktivt liv. Han var med i 33 föreningar inom transportteknik och flygklubbar, hade flygcertifikat och arbetade en tid som flyglärare. Dessutom har han varit med i Guinness rekordbord och har Sveriges största flygboksamling.

Förutom den kortfattade annonsen i de rikstäckande morgontidningarna har Stig Kernells två söner satt in längre dödsannonser i Göteborgs-Posten och Tranås tidning.

– Inte för att han ville det. Men det krävs att man känner honom i hans rätta miljö för att förstå och inte se det som ett bittert eftermäle eller något plumpt, säger Lars-Åke Kernell.

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag