Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historien bakom Stigs oväntade dödsannons

Före sin död gick Stig in till begravningsbyrån och föreslog sin egen dödsannons.
Foto: Privat.
Stig Kernell.
Foto: Privat.

Här är Stig Kernells sista budskap till omvärlden.

Före sin död gick han in till begravningsbyrån och föreslog sin egen dödsannons.

För Expressen.se berättar hans son Lars-Åke Kernell historien bakom.

– Han menade att det inte behövs mycket mer. Det är det som ska meddelas: Nu är jag död, säger sonen.

Det var förmodligen en del som hajade till när de läste Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet på lördagsmorgonen. Bland dödsannonserna finns nämligen en som sticker ut rejält. "Stig Kernell" Jag är död. Tranås den 6 april 2014", stod det i en annons.

Dödsannonsen har också uppmärksammats på nätet under lördagen.

Stig Kernell, som var en välkänd flyghistoriker och transporttekniker från Tranås, gick bort 92 år gammal den 6 april. Hans son Lars-Åke Kernell berättar för Expressen.se att hans far hade planerat sin egen dödsannons.

– Det enda han lämnade efter sig när det gäller begravning eller testamente var den starka önskan att det skulle vara en sådan här dödsannons, säger Lars-Åke Kernell.

"Var en speciell man"

Han fortsätter:

– Han var en speciell man med väldigt mycket humor och glimten i ögat. Och krass var han också. Det har hjälpt oss att hantera förlusten av honom i och med att han inte var ett spår rädd för döden.

Efter att ha sett en liknande dödsannons gick Stig Kernell in till den lokala begravningsbyrån i Tranås och frågade om även han kunde få en sådan när tiden var inne.

– Han var intresserad av klass- och genusskillnader, som finns ända in i döden på kyrkogårdar där männen har yrkesbeteckningar och kvinnorna står med "maka" på gravstenarna. Någonstans där dök det upp en tanke att han inte ville göra så stor affär av sin bortgång och gick till begravningsbyrån i Tranås och pratade med dem. Han menade att det inte behövs så mycket mer. Det är det som ska meddelas: Nu är han död, säger Lars-Åke Kernell.

Inte plumpt

Stig Kernell levde ett aktivt liv. Han var med i 33 föreningar inom transportteknik och flygklubbar, hade flygcertifikat och arbetade en tid som flyglärare. Dessutom har han varit med i Guinness rekordbord och har Sveriges största flygboksamling.

Förutom den kortfattade annonsen i de rikstäckande morgontidningarna har Stig Kernells två söner satt in längre dödsannonser i Göteborgs-Posten och Tranås tidning.

– Inte för att han ville det. Men det krävs att man känner honom i hans rätta miljö för att förstå och inte se det som ett bittert eftermäle eller något plumpt, säger Lars-Åke Kernell.


Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.