Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historien bakom den omtalade bilden på flyktingbarnet till havs

Naima Bakkali berättar för TV4 om historien bakom den omtalade bilden.
Foto: TV4
Naima Bakkali hade flytt från Marocko över vattnet i hopp om att nå säkerhet i spanska enklaven Ceuta
Foto: TV4

Med sitt fyra veckor gamla spädbarn fastsurrat på ryggen försökte Naima Bakkali simma till säkerhet, i en desperat flykt från hemlandet Marocko. 

Nu berättar hon om den traumatiska dagen då de båda var nära att drunkna.

– Jag insåg att jag inte orkade mer. Jag hade ingen kraft kvar, säger hon till TV4 Nyheterna.

Det var i maj som bilden blev viral där en spansk sjöräddare simmade in mot land med ett spädbarn i sina armar. Barnets mamma, Naima Bakkali, 30, hade flytt från Marocko över vattnet i hopp om att nå säkerhet i spanska enklaven Ceuta. På sin rygg hade hon bundit fast sitt fyra veckor gamla barn, och de var båda nära att stryka med.

Nu berättar Naima Bakkali själv om det dramatiska händelseförloppet.

– Jag insåg att jag inte orkade mer. Jag hade ingen kraft kvar. Det var så kallt och jag oroade mig för mitt barn. Jag skrek på hjälp och någon slängde en livboj till mig men jag orkade inte längre. Plötsligt var han där, jag är så tacksam, säger hon i en intervju med TV4 Nyheterna.

Sjöräddaren: ”Barnet var så blött, nedkylt och blekt”

Det var sjöräddaren Juan Francisco Valle från spanska civilgardet som nådde Naima Bakkali och på den numera världskända bilden kan ses föra hennes barn i säkerhet in till land. 

Polisen och sjöräddaren Juan Francisco Valle blev viral när han fångades på bild under räddningen av spädbarnet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Barnet var då fruset och genomblött, berättar han för TV4.

– Eftersom barnet var så blött, så nedkylt och så blekt, så tog jag det och började simma så fort jag kunde. Jag simmade in till stranden där det togs om hand. 

Idag mår Naima Bakkali, hennes bebis och två andra barn som var med under flykten bra. Hon har nu sökt asyl i Spanien, men väntar fortfarande på besked, enligt norska TV2. För TV4 förklarar hon att det var coronapandemin som drev hennes familj på den farofyllda flykten från hemlandet - tillsammans med tusentals andra.

– Ända sedan coronasmittan spred sig har allt bara gått utför. Vi kan inte jobba längre. Vi har inga pengar kvar. Det finns inga jobb i Marocko. Jag vill bara bo någonstans där vi kan tjäna pengar, barnen kan gå i skola och där vi kan bo i fred. 

14-årige pojken simmade till Ceuta: ”Jag fryser, allt jag vill ha är kläder”

14-årige pojken simmade till Ceuta: ”Jag fryser, allt jag vill ha är kläder”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.