Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joe Biden har svurits in som USA:s 46:e president

Senaste nytt i Expressen TV – allt om Bidens första timmar som president.
Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president med hustrun Jill Biden vid sin sida.
Foto: Saul Loeb/UPI/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris svärs in som USA:s första kvinnliga vicepresident.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden och Kamala Harris med sina respektive, vinkar från Kapitolium.
Foto: USA TODAY NETWORK / JACK GRUBER-USA TODAY/SIPA USA SIPA USA
Barack Obama och Michelle Obama anländer.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Bill Clinton och Hillary Clinton anländer.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Den blivande vicepresidenten Kamala Harris och den blivande presidenten Joe Biden anländer till Kapitolium inför installationsceremonin.
Foto: USA TODAY NETWORK / JACK GRUBER-USA TODAY/SIPA USA SIPA USA
200 000 amerikanska flaggor har placerats ut framför Kapitolium, där det annars brukar finnas åhörare.
Foto: KENT NISHIMURA/LOS ANGELES TIMES/SHU / KENT NISHIMURA/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHUT
Foto: KENT NISHIMURA/LOS ANGELES TIMES/SHU / KENT NISHIMURA/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHUT
Joe Biden och Jill Biden strax innan de för första gången som president och första dam steg in i Vita huset.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Joe Biden är USA:s 46:e president efter en historisk installation.

För två veckor sedan stormades platsen där han svor eden, kongressbyggnaden Kapitolium, av Trumpsupportrar. 

Trump själv vägrade delta på ceremonin – men lämnade traditionsenligt ett brev till Biden. Vad det innehöll är än så länge hemligt.

– Det är privat, sa Joe Biden bestämt.

Direkt efter installationen skrev han under 17 presidentordar – som bland annat återansluter USA till Parisavtalet.

Joe Biden och Kamala Harris svärs in i USA

Demokraten Joe Biden hade med sig sin personliga bibel, en familjeklenod från 1893, som han under onsdagen lade sin vänsterhand på, svor eden och tillträdde som USA:s 46:e president. 

Joe Biden: ”Det här är Amerikas dag, en demokratins dag”

– Jag, Joseph R. Biden svär att jag troget ska utöva Förenta staternas presidentämbete och efter bästa förmåga upprätthålla, värna och försvara Förenta staternas konstitution, sa Joe Biden. 

Efteråt höll Joe Biden ett tal till nationen som fokuserade på att ena landet mot extremism och inhemsk terrorism och kampen mot coronaviruset som, enligt Joe Biden, nu har krävt fler amerikanska liv än andra världskriget. 

– Det här är Amerikas dag, en demokratins dag, en dag för historia och hopp, sa Joe Biden. 

Joe Bidens presidentinstallation skilde sig på många sätt från hur det brukar se ut när blivande presidenter svär eden vid Kapitolium den 20 januari. 

Förutom att vice president Kamala Harris blev den första kvinnan, den första personen med afroamerikansk bakgrund och den första med asienamerikansk bakgrund att tillträda ämbetet, och solen lyste under en presidentinstallation för första gången sedan Bill Clinton svor presidenteden 1993, enligt CNN, så var det mer dystra avvikelser som gjorde ceremonin unik. 

Donald Trump vägrar närvara när Joe Biden svärs in

Det har bara passerat två veckor sedan tusentals rasande Trumpsupportrar, med den avgående presidentens grundlösa anklagelser om omfattande valfusk i ryggen, stormade platsen där Joe Biden nu står. 

Fem personer, inklusive en polis, dog under belägringen av Kapitolium. 

En händelse som Joe Biden kommenterade tidigt under sitt tal. 

– Vi har lärt oss på nytt att demokratin är ömtålig. Demokratin är sårbar. Vid den här tiden, mina vänner, har demokratin segrat. Våldet försökte skaka demokratins grundvalar. Vi kommer igen, som en nation under gud, för att utföra den fredliga maktövergången som vi gjort sedan 200 år, sa Joe Biden. 

Joe Biden återkom under talet till extremism och främlingsfientlighet. 

– Ett rop på rasjämlikhet som byggts upp under 400 år har hörts, som rör oss. Drömmen om rättvisa för alla kommer inte längre läggas åt sidan. Ropet för överlevnad kommer från planeten självt. Ett rop som inte kan vara ännu klarare eller mer desperat än det är nu, när politisk extremism och vitmaktrörelsen ökar. Inhemsk terrorism som vi måste konfrontera och kommer att besegra, sa Joe Biden och fortsatte: 

– För att klara av de här utmaningarna, för att återställa själen i Amerika, krävs så mycket mer än ord. Det kräver det mest ogripbara av allt i en demokrati: enighet. 

Här skriver Joe Biden under sina första beslut som president, i Ovala rummet.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden och Jill Biden på plats utanför Vita huset.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Avgående vicepresident Mike Pence på plats

Det rigorösa säkerhetsarrangemanget efter stormningen, och restriktioner till följd av coronapandemin, gjorde att åhörare inte tilläts innanför de yttre avspärrningarna. 

I stället lät kongressens installationskommitté placera ut 200 000 amerikanska flaggor där vanliga människor normalt brukar välkomna sin nyvalda president. 

Och president Donald Trump lyste med sin frånvaro. För första gången på 150 år fanns inte den avgående presidenten på plats för att lyckönska sin efterträdare, som Barack Obama gjorde när Donald Trump svor eden. 

Men när Joe Biden äntrade ovala rummet, för första gången som president, låg där en lapp – undertecknad avträdande president Donald Trump.

Innehållet är enligt Joe Biden - som kallar meddelandet för ett brev - både hemligt och privat. Och han avböjde med bestämdhet att berätta om dess innehåll.

– Presidenten skrev ett mycket generöst brev. Eftersom det var privat kommer jag inte att prata om det förrän jag pratat med honom, säger Joe Biden enligt CNN.

Tidigare presidentpar som Barack och Michelle Obama och Bill och Hillary Clinton fanns dock på plats. Även republikanske tidigare presidenten George Bush bevittnade installationen.

Det gjorde även avgående vicepresidenten Mike Pence och senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConell. 

Biden firade – Trump lämnade i helikopter 

Dygnet när USA:s politik bytte riktning.

Historiska bilderna: Här svärs Kamala Harris in

Blir den första kvinnliga vice presidenten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.