Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hissförbundet varnade om risk innan olyckan i Göteborg

Under räddningsinsatsen föll pojken rakt ned i schaktet och fördes till sjukhus med allvarliga skador.
Foto: Linnea Lundström

En pojke vårdas med livshotande skador efter en olycka i en hiss i Göteborg.

Branschorganisationen Hissförbundet har i flera år varnat för säkerheten i tusentals äldre svenska hissar.

I en rapport från 2020 lyfte de fram faran för att barn kläms fast.

– Vi har konstaterat att det finns en risk, säger ordförande Daniel Nyman. 

Den pojke mellan 5-10 år som skadades när han föll flera våningar i ett hisschakt i Göteborg vårdas fortsatt med livshotande skador på Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

Olyckan inträffade efter att han klämts fast mellan hissens dörr och schakt i samband med att räddningstjänsten skulle få loss honom. 

Varnade i rapport 2020

Hissen i stadsdelen Johanneberg där olyckan inträffade är från husets byggår 1939 och har modifierats under årens lopp, enligt Göteborgs-Posten. Bilder som tidningen publicerat visar att den har både schaktdörr och vikdörr in till hisskorgen. 

Branschorganisationen Hissförbundet har i flera år drivit på för att äldre svenska hissar ska bli säkrare.

Ordförande Daniel Nyman betonar att man ännu inte känner till vad som orsakat olyckan i onsdags eller om det finns någon koppling till just de problem som förbundet har lyft.

Men ett av problemen som pekas ut i deras utredning från 2020 är att en hiss i Sverige i dag uppfyller dagens lagkrav om den ansågs vara säker när den togs i bruk – förutsatt att den besiktas och godkänns regelbundet. Så är det även om hissen togs i bruk för 100 år sedan.

En av hisskategorierna som enligt Hissförbundet orsakar flest allvarliga olyckor är hissar med farliga dörrar, där barn riskerar hamna mellan hissens schaktdörr och hisskorgens gallerförsedda grind- eller vikdörr. 

Olyckor har också skett när barn stuckit ut handen genom gallret i skjutdörren. 

– Det finns 5 800 sådana hissar enligt vår rapport, säger Daniel Nyman, Hissförbundets ordförande. 

Familjebostäder: ”Har inte alla svar”

Familjebostäder i Göteborg säger till GP att de inte har bilden av att det ska gå att fastna i hissen.

– Men denna fruktansvärda olycka har trots allt inträffat. Vi har inte alla svar på vad som hände, men det ska vi så klart försöka att få fram, säger kommunikationschef Katrin Amgarth till tidningen. 

Fastighetsägaren ansvarar för säkerheten i hissarna, men det räcker att ha besiktigat hissen. Några andra lagkrav eller skyldigheter finns inte i dag, säger Daniel Nyman.

Därför vill Hissförbundet se lagändringar med krav på retroaktiva åtgärder. Daniel Nyman tror att okunskap kan vara en av orsakerna till att så många äldre hissar med säkerhetsbrister fortfarande är i bruk. 

– Därav har vår utredning varit ett försök att nå ut till bland annat fastighetsägare. Det skulle också kunna vara att andra saker har prioriterats.

Lämnades till regeringen

Rapporten ledde till en utredning av Boverket. Ett av förslagen i utredningen var förbättringskrav på bland annat ett skydd i utrymmet mellan korgdörr och schaktdörr.

– Den landade på regeringens bord strax före valet, sen blev det en ny regering som har haft mycket på sitt bord.

Olyckan i Göteborg är fruktansvärd, säger Daniel Nyman.

– Vi tänker på barnet och hans familj.

Pojke är allvarligt skadad – föll ned i hisschakt

Expressens reporter på plats i Göteborg efter hissolyckan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.