Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hissar byts ut efter olyckan i Göteborg där pojke dog

En liten pojke dog i en hissolycka i Johanneberg förra veckan.
Foto: Linnea Lundström
Hissen kommer nu bytas ut, meddelar Familjebostäder.
Foto: Linnea Lundström

En liten pojke dog efter en hissolycka i ett lägenhetshus i Johanneberg förra veckan.

Nu meddelar Familjebostäder, som äger fastigheten, att hissen kommer att bytas ut.

– Det är fruktansvärt, vi är väldigt tagna utav det, så klart. Våra främsta tankar går till familjen, säger kommunikationschef Katrin Amgarth om olyckan.

Det var på onsdagsmorgonen förra veckan som räddningstjänsten larmades till en adress i Johanneberg, efter att en pojke i förskoleåldern fastnat i en hiss.

I samband med räddningsinsatsen föll pojken ner i hisschaktet från femte våningen, och skadades svårt. Han vårdades i flera dagar på sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

På måndagen har blommor och ljus lagts utanför porten till lägenhetshuset i Johanneberg. Där inne sitter en skylt på en träskiva, där man i vanliga fall går in till hissen:

”Utrustningen är avstängd i väntan på reparation”.

Några trappor upp finns hissburen, mellan två våningar. 

Hissen kommer att bytas ut

Under måndagen höll hyresvärden Familjebostäder ett möte för att diskutera åtgärder efter olyckan.

– Det vi gör nu är att vi utför åtgärder för att säkerställa att ingenting sånt här ska kunna hända igen. Ingen liknande olycka ska kunna hända, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef.

På bottenvåningen har hissens dör ersatts av en spånskiva, med en lapp som talar om för hyresgästerna att ”utrustningen är avstängd i väntan på reparation”.
Foto: Linnea Lundström

– Vi har också fattat beslut om att vi kommer att byta ut hissen. Det arbetet kommer ske parallellt, vi måste först få i gång den på kort sikt.

Hissen kommer först att korrigeras för att den ska gå att använda i väntan på en ny.

Totalt finns det, förutom den olycksdrabbade hissen, ytterligare fyra stycken med samma konstruktion i Familjebostäders fastigheter. Även dessa kommer antingen att byggas om eller helt bytas ut, säger Katrin Amgarth, som också uppger att hissarna har servats och besiktats som de ska.

– De här hissarna sitter ju i gamla hus, ibland är det svårt utrymmesmässigt att byta ut till en helt ny hiss. Där det går kommer vi definitivt att göra det, och går det inte så kommer vi verkligen att säkerställa med ny teknik att något sådant här inte kommer kunna hända igen. 

Så hjälper du barn att hantera sorg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.