Homosexuella erbjöds omvändelse i Hillsong

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Hillsongkyrkan i Arlandastad i Stockholm.
Foto: STINA STJERNKVIST

Den svenska församlingen i internationella Hillsongkyrkan, som beskrivs vara en av KD-ledaren Ebba Buschs ”andliga hemvister”, uppmuntrar homosexuella till ”omvändelse”, enligt en granskning av Dagens Nyheter

Flera religiösa församlingar i Sverige menar att homosexuella kan ”omvändas” bland annat genom böner, bibel- och koranstudier och förändrade livsvanor, visar en granskning av Dagens Nyheter.

En av församlingarna är den svenska grenen av den internationella storkyrkan Hillsong church – som fick 272 720 kronor i statligt bidrag under 2021, enligt tidningen. 

Den kristna storkyrkan grundades i Australien men har etablerat lokala församlingar i 30 olika länder. I boken ”Tankar om tro och andlighet” beskrivs att Ebba Buschs ”andliga hemvist” bland annat är i Hillsongkyrkan. 

Ebba Bush tillhör Svenska kyrkan och i en av Hillsongs poddar pratar KD-ledaren om vad det kyrkliga sammanhanget betyder för henne. 

– Kyrkan har alltid betytt gemenskap för mig, säger hon 2018 i en av Hillsongs podcasts, enligt tidningen. 

”Det kan verkligen ske” 

DN har i granskningen ringt upp en pastor vid Hillsongkyrkans svenska församling och uppgett sig brottas med sin homosexualitet. 

Pastorn frågar då bland annat om reportern är döpt och om han brukar ”be i tungor”. 

– Jag vet tjugo personer som har samma dragning som du och som inte har det längre. Jag vet de som har barn och familj, du skulle aldrig kunna se det utifrån. De går till vår kyrka i Stockholm city. Och i söndags hade vi en kvinna som i 36 år haft höftproblem och inte kunnat promenera normalt. I söndags blev hon helad i kyrkan. Vi tror att den här månaden är miraklets månad. Vi ber igenom folk olika problem. Det kan verkligen ske, säger pastorn till DN:s reporter. 

Busch: Tar avstånd 

Pastorn ber under samtalet för reportern, och uppmanar bland annat reportern att läsa bibelverser, lyssna på lovsånger och besöka nästa gudstjänst. 

I granskningen har DN kontaktat över 20 religiösa församlingar i olika delar av Sverige. Flera personer har utsatts för olika former av omvändelseförsök, enligt DN. 

Ebba Busch säger i en intervju med P1 på tisdagen att hon tar avstånd till omvändelseförsök. 

– Vi har ställt oss bakom andra partiers förslag om att se över och försvåra möjligheterna till omvändelseterapi, där man försöker på något sätt omvända människor från det de är, säger hon till radion apropå DN:s granskning.

C-ledaren Annie Lööf skriver i en kommentar till Expressen att ”vittnesmålen från Hillsong är hårresande” och att C vill kriminalisera omvändelseterapi. 

”Regeringen måste göra det möjligt att stoppa planerade utbetalningar till Hillsong och dylika trossamfund, oavsett religiös inriktning, samt till organisationer som kränker människors rättigheter”, skriver Lööf till Expressen. 

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln stod att Ebba Busch själv i boken ”Tankar om tro och andlighet” uppgett att hon tillhör Hillsong. Rätt är att hon i boken tillskrivs religiös tillhörighet till Hillsong.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.