Hillary Clinton tog hem segern i South Carolina Foto: Erik S. Lesser / Epa / TtHillary Clinton tog hem segern i South Carolina Foto: Erik S. Lesser / Epa / Tt
Hillary Clinton tog hem segern i South Carolina Foto: Erik S. Lesser / Epa / Tt
Foto: S. Lesser / Epa / Tt ErikFoto: S. Lesser / Epa / Tt Erik
 Foto: S. Lesser / Epa / Tt Erik

Hillary tog hem segern i South Carolina

Publicerad

COLUMBIA. Hillary Clinton hoppades på en storseger i South Carolina.

Hon fick den och mer därtill.

Hon krossade Bernie Sanders.

Hillary Clinton återvände till South Carolina i natt efter ett valmöte i Alabama. På planet till Columbia så skrev hon det tal hon tänkte hålla efter att vallokalerna stängt i primärvalet i South Carolina.

Den här gången nöjde hon sig med att skriva ett enda tal. Segertalet.

Så säker var hon alltså på att ta hem detta den första delstaten i den amerikanska södern. Hon hade rätt.

– Ni sände ett budskap, att när vi står tillsammans så finns det ingen barriär hög nog för oss att klättra över, sa hon bland annat inför jublande anhängare här i Columbia.

Just behovet av att komma samman, var ett genomgående tema i talet. Hon gav också en tydlig spark åt Donald Trump, vars kampanjslogan är ”Make America great again”.

– Trots allt ni hör så behöver vi inte göra USA bra igen. Amerika har aldrig upphört att vara bra.

– Men vi måste göra Amerika helt igen! I stället för att bygga murar, så måste vi riva ner barriärer! Vi måste verkligen visa att vi alla måste stå upp tillsammans.

Laddar för Super Tuesday

Hillary Clinton lovade också att nu inleda en nationell kampanj. Super Tuesday kommer redan på tisdag då elva delstater går till val, den största valdagen under primärvalssäsongen.

Bernie Sanders valde att resa till Minnesota i stället för att stanna i South Carolina. Det var nog lika bra det. Hans enda hopp var att Hillarys seger inte skulle bli alltför stor.

Det blev den. Hillary fick 73,5 procent av rösterna. En mycket övertygande seger. Ja, en utklassning.

Hillary Clinton har hittills haft en betydligt tuffare start på sin kampanj än vad de flesta skulle ha trott när hon tillkännagav sin kandidatur förr våren.

Hon vann förvisso Iowa och Nevada men med rätt små marginalen. South Carolina blev nu den första delstaten där allt gick hennes väg.

Valet i South Carolina avgjordes av delstatens många afroamerikanska väljare. De utgjorde hela 61 procent av väljarna i går, enligt CNN:s vallokalsundersökning.

Och de känner Hillary Clinton. De känner inte Bernie Sanders.

Dilema för afroamerikanska kvinnor

Ja, hon förlorade South Carolina för åtta år sedan, men det hade sin enkla förklaring. Motståndaren var Barack Obama.

Det var ett dilemma, inte minst för afroamerikanska kvinnor.

Jennifer Grant, 35, var en av dem. Hon kom för att se och lyssna på Hillary Clinton vid hennes finalmöte i Columbia i fredags kväll. Hon hade då redan poströstat på Hillary:

– Jag har haft förmånen att få uppleva och rösta på USA:s första svarta president, berättade hon. Nu hoppas jag få möjligheten att rösta in USA:s första kvinnliga president också.

Hon och hennes många medsystrar i South Carolina har genom att ge en förkrossande seger till Hillary definitivt ökat möjligheterna att hon vinner nomineringen.

Det är illavarslande för Bernie Sanders att han är så svag bland svart väljare. Det bådar även illa för honom på Super Tuesday, då många andra delstater i södern går till val.

Men än är det inte över. Bernie Sanders visste att han skulle förlora South Carolina, har knappt kampanjat här alls och har i stället siktat på Super Tuesday och därbortom.

– Låt mig gör en sak klar, sa Bernie Sanders i natt. Detta är bara början på en lång kampanj.

Men den känns i dag som en kampanj med en betydligt brantare uppförsbacke för honom. Detta var på alla sätt och vis en fantastisk natt för Hillary Clinton.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag