Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hillary Clintons första ord om "pizzagate"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En man gick in på en pizzeria beväpnad på grund av den falska nyheten.
Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
"Liv står på spel", säger Hillary Clinton.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Fejknyheten om Hillary Clinton och pizzerian i Washington kunde ha slutat i tragedi.

Nu kommenterar för första gången Hillary Clinton händelsen:

– Liv står på spel, säger hon.

Under det amerikanska presidentvalet spreds falska nyheter som en löpeld i sociala medier. En av dem handlade om att Hillary Clinton styrde ett pedofilnätverk tillsammans med sin kampanjchef John Podesta från en pizzeria i Washington.

Otroligt? Nej, åtminstone en man trodde så mycket på de påhittade uppgifterna att han beväpnade sig och reste till restaurangen för att göra en egen "utredning".

Det var i söndags som 28-åriga Edgar Maddison Welch från North Carolina klev in på restaurang Comet Ping Pong i Washington – beväpnad med automatvapen. Han riktade vapnet mot en anställd som lyckades fly ut på gatan.

Minst ett skott avlossades sedan men även alla gäster klarade sig oskadda och Edgar Maddison Welch kunde gripas strax efter. Hans syfte var att utreda det påhittade pedofilnätverket – en fejkad nyhet som skapades på forumet 4chan och sedan spreds över nätet.

Första kommentaren

Under torsdagsnatten kommenterade för första gången Hillary Clinton den allvarliga händelsen i samband med en avtackning för Harry Reid, demokraternas ledare i senaten:

– Det är nu tydligt att så kallade fejknyheter kan få konsekvenser i den riktiga världen. Det här handlar inte om politik eller partianda. Liv står på spel – vanliga människors liv. Människor som bara vill göra sitt jobb och bidra till samhället. Det är en fara som måste åtgärdas och åtgärdas snabbt.

Hon tillade också att det är viktigt att både ledare inom den privata och offentliga sektorn gör sitt för att skydda "demokratin och oskyldiga liv".

Under valrörelsen fick bland andra Facebook kritik för att de inte gjorde mer för att stoppa spridningen av falska nyheter. En granskning som Buzzfeed presenterade kort efter valet visade att de 20 största fejknyheterna hade fått större spridning på Facebook än vad de 20 mest delade artiklarna från traditionella medier hade fått.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.