Hillary Clinton hyllades under sitt tacktal efter segern i Nevada Foto: Locher John
Hillary Clinton hyllades under sitt tacktal efter segern i Nevada Foto: Locher John

Hillary Clinton favorit efter knappa segern

Publicerad

LAS VEGAS. Hillary Clinton är fortsatt favorit i det amerikanska presidentvalet.

Det står klart efter nattens rysare i Nevada, där hon länge såg ut få gå en hård kamp med motståndaren och revolutionsförespråkaren Bernie Sanders.

– USA har rätt att vara arga, men vi måste vara hungriga efter riktiga lösningar, sa Clinton i sitt hyllade tacktal – både till Sanders och det amerikanska folket.

Passande nog var det på jättehotellet ”Caesar Palace” i Las Vegas som Hillary Clinton i natt tog emot Nevadaväljarnas jubel.

– Tack, Nevada. En del kanske tvivlade på oss, men vi tvivlade aldrig på varandra, sa hon efter segern.

Hon är nu återigen den som går vidare med kejsarstatus i det demokratiska primärvalet.

Framförandet i natt var hennes egentligen första riktiga tacktal den här valrörelsen, eftersom den tidigare segern i Iowa inte blev klar samma kväll som valet hölls.

I natt var det dock med relativt betryggade segermarginal som Hillary Clinton tog hem delstatens presidentnominering, vilket tydligt var en lättnad för den förre utrikesministern.

Behövde rejäl seger

Enligt förhandsspekulationerna – och vad som läckt ut från hennes team – var hon direkt orolig efter att ha åkt på den svidande förlusten i New Hampshire senast.

För att inte tappa det viktiga mentala övertaget om befolkningen behövde hon en rejäl seger i Nevada, något som var långt ifrån självklart.

Och på många håll runt om i delstaten blev det en rysare.

Expressen befann sig på ett nomineringsmöte i närheten av University of Nevadas campus i Las Vegas – där fick Bernie Sanders klart flest röster.

– Han engagerar unga och det är bra. Det är bra att unga engagerar sig i politiken, sa en Hillarysupporter till oss där.

Bernie Sanders ringde efter nederlaget i Nevada Clinton för att gratulera henne till segern.

I ett tal i natt – som lät som ett segertal – sa senatorn från Vermont att han var nöjd och stolt med sin kampanj och att han är glad att komma ifrån delstaten med en stor del av de 35 delegaterna (minst 14, vid den här tidningens pressläggning).

Det ligger något i det.

Om samtliga delstater blir så här jämna är det inte självklart att någon av kandidaterna når 2382 delegater, vilket är vad som krävs för att vinna nomineringen.

Tror på stor överraskning

I ett sådant skede skulle det mesta tala för Clinton som har fler avgörande ”superdelegater” på sin sida.

Men det tror inte Sanders:

– Jag tror att när vi är framme vid konventet i Philadelphia så kommer vi att få se en av de största politiska överraskningarna i historien, sa han till Vegas-anhängarnas jubel.

Men resultatet i Nevada går också att se på ett annat sätt.

Väljarna här är till stor del unga och från minoritetsgrupper, vilket är de som Sanders borde vinna – var det någon delstat som han skulle överraska stort i så var det möjligen här.

Nevada är också en delstat som lidit av den ekonomiska krisen och som kan relatera till Bernie Sanders slagord om revolution och att bryta upp amerikanska system med rötterna.

Hillarysupportern Craig var en av de som Expressen pratade med under gårdagens nomineringsmöte i Las Vegas och som tryckte på just det.

– Bernie vill göra saker som är helt orimliga. Hur ska han kunna förstatliga banker? Det blir stopp i kongressen. Hillary har en mycket mer sund bild av hur man ska ta USA framåt, sa han.

"The fight goes on"

Hillary Clinton hyllades i natt för sitt tacktal där på ett nytt sätt visade ödmjukhet och hann med att trycka på en lång rad problem såsom systematisk rasism inom rättsväsenden, kvinnor rätt till lika lön och miljön.

– Hon sa ”vi” mycket mer än ”jag”, vilket hon brukar använda. Jag tyckte hon gjorde det väldigt bra, sa demokraten David Axelrod i CNN.

Hillary Clinton avslutar sitt segertal med att konstatera: "The fight goes on" och går av scenen tillsammans med maken och expresidenten Bill Clinton – till stort jubel.

Clinton lämnade direkt Las Vegas för ett väljarmöte i Texas.

- Tack, Nevada. En del kanske tvivlade på oss, men vi tvivlade aldrig på varandra, sa hon efter segern.

Ingen rast och ingen ro.

På tisdag går de båda kandidaterna upp i en ny kamp i South Carolina.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag