Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Hildebrand nekade helt – från början”

Sulo Karlsson och Deanne Rauscher gjorde research till boken om Hildebrand.
Foto: Bengt Alm / Bokfabriken
Staffan Hildebrand i intervju med Expressens Michael Syrén.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Deanne Rauscher gjorde research till kungaboken som sänkte förtroendet för hela monarkin – nu är hon även med i avslöjandet om regissören Staffan Hildebrand som erkänner övergrepp på en 13-åring.

I Expressens mediepodd ”Lägg ut!”, berättar Rauscher, 68, om spelet bakom granskningen.

– Han nekade helt från början tills han förstod att vi hade så mycket på fötterna.

Avslöjandet om hur Staffan Hildebrand utnyttjade unga pojkar i samband med att han gjorde en rad storfilmer, som under 80-talet sålde mer än en miljon biobiljetter, har väckt stor uppmärksamhet efter publiceringen i Expressen.

Deanne Rauscher är i ”Lägg ut!” noga med att vidga granskningen från Hildebrand.

– Det här var inte en enstaka företeelse, säger Rauscher och talar om Hildebrands nätverk med polis, finansiärer och andra makthavare.

Hotades efter avslöjanden om kungen

Att Staffan Hildebrand hade unga pojkar boende hemma hos sig var känt. Deanne Rauscher gick tillsammans med Sören ”Sulo” Karlsson vidare med de rykten som då florerade om regissören.

– Han gick antagligen och väntade på att det skulle komma fram, konstaterar Rauscher.

2010 var hon en av författarna till ”Den motvillige monarken” som avslöjade kungen, vännerna kring honom och de som kungen och hans vänner kallade ”kaffeflickorna”.

Från att i SOM-institutet legat på drygt 40 procent i förtroende sjönk kungahuset ner till 34 under flera år innan monarkin nu drygt tio år senare återfått sin tidigare status igen.

I Expressens mediepodd berättar Deanne Rauscher om hoten efter avslöjandena – men också om hur hennes bakgrund som socialarbetare och en pappa i den illegala spelvärlden hjälpt henne att kunna granska ”det dolda Stockholm” under årtionden.

SE TV-KLIPPET: Hildebrands offer: ”Har ägnat mitt liv åt att förtränga det” 

Låg bakom den första Metoo-boken

Redan 2004 skrev Deanne Rauscher vad som kan kallas en första Metoo-bok: ”Männen, makten, härligheten: historien om bordellhärvan 1976”. Den kallades ”oansvarig” i en recension av Dagens Nyheter.

Nu har hon 17 år senare legat bakom tre böcker som blottar den svenska maktens beteende och flera fall av sexuellt utnyttjande. 

Att hon söker sig till granskningar i samma genre, berättar Deanne Rauscher, har en oerhört stark förklaring.

I ”Lägg ut!” berättar Rauscher, 68, det hon inte skrivit om själv.

– Det hänger ihop med mina egna erfarenheter. Särskilt den här sista boken har berört mig väldigt mycket. Jag har varit med om en identisk situation som 13-åring.

Journalisten, författaren och socialarbetaren berättar att det efter ”Bordellhärvan”, ”Kungaboken” och ”G som i Gärningsman” kan bli fler avslöjanden.

– Jag har ett par historier jag grunnar på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.