Hilary Clinton kritisk till Obamas politik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

WASHINGTON. Hillary Clinton, USA:s förra utrikesminister och potentiell presidentkandidat, skyller terrorgruppen Islamiska Statens (IS) framväxt i Irak och Syrien på vad hon kallar president Barack Obamas misslyckade Syrienpolitik.

I en intervju i den amerikanska tidskriften The Atlantic säger Clinton att det var ett "misslyckande" av Obama att inte ingripa tidigt i inbördeskriget i Syrien genom att beväpna de moderata och sekulära krafter som fanns bland oppositionen mot president Bashar al-Assad. Hon anser att det "lämnade ett stort vakuum, som jihadisterna nu har fyllt".

Clinton var själv utrikesminister när upproret mot Assad började våren 2011, men avgick i början av förra året.

"Jihadisterna vinner terräng"

Hon sade att USA måste utveckla en övergripande strategi för att bekämpa islamistiska extremister, liknande den mot den Sovjetledda kommunismen. Clinton uttryckte också oro för att jihadistiska grupper ska sprida sig vidare och hota Europa och USA.

– Jihadisterna vinner terräng. Men de kommer aldrig stanna där. De drivs av att expandera. Hela deras existens grundar sig på att vara emot väst.

Clintons kritik mot Obama liknar republikanernas och ses som ett försök av henne att distansera sig från sin förre rival om presidentposten, inför att hon eventuellt ställer upp i presidentvalet 2016.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.