Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kollegerna sörjer Wessberg: ”Är en stor förlust för oss”

HG Wessberg har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar hans familj. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
HG Wessberg har innehaft en rad tunga poster. Bland annat var han statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt. Här är han tillsammans med Expressens David Baas, moderaen Kristofer Tamsons och Per Schlingmann 2010. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

HG Wessberg har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar hans familj.

Han hyllas av nu av tidigare kolleger. 

– Han var väldigt bred i sitt kunnande. Sedan var han otroligt vänfast. Han var lojal och byggde upp långvariga kontakter med människor och var väldigt omtyckt, säger  Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.  

Wessberg hade just avslutat sitt uppdrag som svensk ledamot i Europeiska Revisionsrätten i Luxemburg och sitt uppdrag som regeringens förhandlingsperson i Sverigeförhandlingen om höghastighetsjärnväg.

Wessberg har innehaft en rad tunga poster. Bland annat var han statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, generaldirektör för Bolagsverket, vice vd i Svenskt Näringsliv, vd i Industriförbundet, ordförande för Stockholmsmoderaterna och informationsdirektör i försvarsstaben.

Hyllas av kolleger

I sociala medier uttrycker flera toppolitiker sin sorg. På Facebook skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson: 

"Vännen, kollegan och samtalspartnern HG Wessberg har lämnat oss. En stor förlust för oss och för svenskt samhällsliv. Mina tankar går till Marianne"

Ulf Kristersson uttrycker sin sorg över HG Wessbergs död. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Till Expressen säger Ulf Kristersson att HG Wessberg som person var "lite stor och bullrig". 

– Han tog plats på ett bra sätt, man missade inte om han var i rummet. Han var otroligt spontan – sa hellre ett ord för mycket än ett ord för lite, men var också väldigt ödmjuk.

Hur kommer du att minnas HG Wessberg?

– Han var väldigt bred i sitt kunnande. Egentligen inom allt samhällsliv – näringsliv och politik. Sedan var han otroligt vänfast. Han var lojal och byggde upp långvariga kontakter med människor och var väldigt omtyckt, säger Ulf Kristersson och fortsätter: 

– Vi hade från tid till annan ganska intensiva kontakter och sedan ganska långa mellanrum där vi inte jobbade tillsammans. Sista gången vi verkligen jobbade tillsammans var när han var statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt. Då hade vi väldigt mycket kontakt.

"Var viktigt för partiet" 

Vad har han betytt för Moderaterna?

– I och med att han har varit med så otroligt länge, han har varit med i partiet i decennier, kände han i stort sett alla aktiva nu levande moderater på hög nivå. Han binder ihop ett stort antal partiledare i det här partiet, som på olika sätt har haft med honom att göra, säger Ulf Kristersson och fortsätter:  

– Lite ”ett institutionellt minne” skulle jag säga att han var, som väldigt sällan hade ledande uppdrag själv. Han var ganska mycket ”markarbetare”, men kände allt och alla. Han var viktig på det sättet. 

Tidigare finansministern Anders Borg har delat Ulf Kristerssons Facebook-inlägg och skriver:

"HG Wessberg gjorde en historisk insats för Sverige, moderaterna och Svenskt näringsliv. Hans kunnighet, analytiska kapacitet, lugn och förmåga att hitta konstruktiva lösningar var ofta avgörande i besvärliga situationer. Vi har mycket att tacka HG för och våra tankar går idag till hans familj". 

Carl Bildt säger att HG Wessberg var en "klippa för Sverige". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tidigare utrikesministern Carl Bildt, M, skriver på Twitter:

"Ett mycket sorgligt bud. HG var en klippa för Sverige i många fina och viktiga avseenden. Och en god vän och kollega". 

Reinfeldt: "En god vän har gått ur tiden" 

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt skriver ett långt inlägg om HG Wessberg på Facebook: 

"En god vän och gedigen borgerlig opinionsbildare har gått ur tiden. Det var svårt att missa HG. Han var stor, full av berättelser och rolig. Få kunde som han fylla ut ett rum, alla typer av rum. Jag har många fina minnen av HG, men mest minns jag alla roliga samtal över en öl, bara vi två eller tillsammans med vår gemensamma vän Christer". 

"HG var en lojal person" 

Reinfeldt skriver att Wessberg var väldigt kunnig inom flera politikområden och att han "passade perfekt" som statssekreterare, vilket han blev hösten 2007.  

"HG var en lojal person, lojal mot sitt parti och sina värderingar, lojal mot sin hustru Marianne som han alltid pratade om i positiva ordalag och mot sina barn. Han var också lojal med Sverige, med statsförvaltningen, demokratin och behovet av fri opinionsbildning", fortsätter Fredrik Reinfeldt.  

C-ledaren Annie Lööf utrycker sin sorg på Twitter. Hon skriver bland annat att HG Wessberg var en av de allra viktigaste spelarna i Alliansbygget under flera år. 

https://twitter.com/annieloof/status/979660800439799810

Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister, M, skriver på Facebook att HW Wessberg är "oändligt sörjd och saknad".  

"Det blir en mörk påskhelg. Det är tungt och så oändligt sorgligt och tragiskt att HG Wessberg - denne kloke person som jag har haft så mycket vänskap och gemensamt arbete med - inte längre finns ibland oss". 

Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholm, M, beskriver HG Wessberg som en "ytterst kompetent person med stor kapacitet och stark drivkraft" i ett pressmeddelande:  

"Jag har utifrån olika roller i Stockholms stad, landstinget och Moderaterna haft förmånen att möta HG Wessberg under ett par decennier. Jag kommer att sakna HG:s klokhet, strategiska förmåga och - inte minst - hans ibland drastiska och humoristiska repliker när han bedömde samtiden". 

Anna Kinberg Batra är bedrövad över beskedet. ”HG var klok, kunnig och hade alltid hög integritet” säger hon. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra säger i en kommentar till Expressen: 

– Jag är bedrövad över beskedet och tänker nu närmast på hans familj. HG var klok, kunnig och hade alltid hög integritet. Han stod sällan längst fram själv med gjorde stora insatser för Sverige, inom flera områden och under olika regeringar. Men allra mest kommer jag sakna en god vän och stark personlighet, som lämnar ett stort tomrum efter sig. 

Omtyckt av politiska motståndare 

Även politiska motståndare uttrycker sorg över att HG Wessberg gått bort. 

På Twitter skriver infrastrukturminister Tomas Eneroth, S:

"Så sorgligt att höra att HG Wessberg avlidit. Han imponerade stort med sitt lugn, sin kraft och förhandlingsförmåga. En klok, respektfull och ansvarstagande politiker - så viktig i en tid som denna". 

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, S, är ledsen över G Wessbergs död. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, S, skriver på Twitter:

"Jag blir så ledsen att höra att HG Wessberg är död. HG arbetade skickligt med samarbetet som metod. Resultatet blev både överenskommelser och vänskap, trots olika utgångspunkter. Anständig, ordhållig, långsiktig - politiker som HG behövs i vår tid". 

HG Wessberg blev 65 år gammal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!