Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar: Nu slår värmen mot Sverige

Johan Groth, meteorolog, om hur länge värmen håller i sig
Under helgen väntas det bli över 30 grader på flera platser – och brandrisken är stor.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN / Henrik Isaksson / HENRIK ISAKSSO
SMHI har gått ut och varnat för höga temperaturer.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Supervärmen slår till över hela landet.

Under helgen väntas det bli över 30 grader på flera platser – och brandrisken är stor.

– Sydliga vindar för in hettan, det blir högsommarvärme, säger meteorolog Maria Augutis.

SMHI går ut med varningar för höga temperaturer i slutet av veckan. Redan på torsdagen väntas det bli över 26 grader i stora delar av landet – och under helgen stiger temperaturen över 30.

– På torsdagen är det goda solchanser i stora delar av landet. På fredag och framför allt under helgen kan det bli över 30 grader, främst i Götaland och östra Svealand, säger meteorolog Maria Augutis på vädertjänsten Storm Geo.

”Kan stiga över 30 grader”

Sveriges väderexperter är eniga om att det blir värmebölja under helgen. SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson säger till TT:

– Det är då vi kommer ha den varmaste luften över oss, temperaturen kan komma att stiga över 30 grader.

Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Maria Augutis på Storm Geo förklarar att det blir varmt och soligt i större delen av landet under torsdagen och fredagen – även om det väntas spridda skurar i fjällkedjan under torsdagen samt i södra och mellersta Norrland under fredagen.

Den verkliga supervärmen lägger sig över Sverige lördag–söndag.

– Det har varit en väldigt solig och varm start på augusti. Och nu blir det högsommarvärme igen. Sydliga vindar för in den varma luften över landet, säger Maria Augutis.

 

Här varnar SMHI

I dessa län varnas för ökad risk för brand och/eller höga temperaturer

 

Stockholms län

Södermanlands län

Gävleborgs län

Dalarnas län

Uppsala län

Värmlands län

Västmanlands län

Örebro län

Östergötlands län

Jönköpings län

Kalmar län

Gotlands län

Västra Götalands län

Hallands län

Blekinge län

Skåne län

 

Källa: SMHI

”Väldigt torrt”

Risken för bränder i skog och mark är stor i stora delar av Götaland och Svealand samt i Gävleborgs län. I sydöstra Götaland är det extremt torrt i markerna, skriver SMHI. Brandrisken väntas öka till helgen.

– Det är väldigt torrt på många stället och det kommer mycket lite regn de närmaste dygnen. Så det råder extrem brandrisk. Det är viktigt att man tänker på det, säger Maria Augutis.

Hon uppmanar människor att följa instruktionerna på kommuners och länsstyrelser hemsidor, till exempel om det har utfärdats eldningsförbud.

Eldningsförbud råder redan i bland annat stora delar av östra Götaland samt Skåne och Stockholms län.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.