Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmen slår: Över 20 grader i hela landet

På onsdag blir det 20 plus i hela landet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sommaren har hittills kantats av ovanligt stora väderväxlingar.
Foto: KVP

Den senaste tiden har det varit ovanligt kallt i hela landet med ner mot tio grader på vissa ställen.

Men nu vänder det och värmen sveper över hela landet.  

Det börjar redan i morgon när norra Norrland får uppåt 20 grader – och redan på onsdag blir det 20 plus i hela landet.

– Det riktigt kyliga lättar, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Efter en ovanligt varm juni månad slog kylan ett hårt slag över hela Sverige. Men redan på måndagen börjar ovädret lätta i norr.

– Den polarluften vi har haft över oss försvinner nu och långsamt stiger temperaturerna, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Varmt i Norrland

Förra veckan vaknade boende på vissa platser i nordligaste Sverige upp till snö, men på måndagen kommer sommaren till Norrland, enligt väderinstitutet Storms senaste prognos.

– Den stora skillnaden kommer kännas i den nordliga delen av landet där man har haft ordentligt lägre temperaturer tidigare. Där man kanske man kan börja gå ut utan jacka, säger Tora Tomasdottir på Storm.

De senaste dagarna har varit lite mildare och över natten till måndagen stiger temperaturen från mellan 10 och 15 till 20 plusgrader i norra Norrland.

– Framförallt längs norrlandskusten kommer man kunna känna att det börjar bli varmt.

Samtidigt passerar ett regnområde över södra Norrland under måndagen. Men när det har passerat på tisdag så börjar det bli varmare även över södra Norrland.

Foto: Storm / Storm

Sprider sig över landet

På onsdag blir det badväder med över 20 grader i hela landet, enligt väderinstitutet Storms senaste prognos. På vissa platser kan man vänta sig uppemot 25 grader.

På tisdagen är det varmast längst norra norrlandskusten medan på onsdagen är det varmast i södra Sverige.

– Förra veckan hade vi ju mycket stora skillnader med väldigt varmt i söder och väldigt kallt i norr, men nu blir det lite jämnare väder och det är ju rättvist och bra, säger Tora Tomasdottir.

Brandrisken ökar igen

Brandrisken har minskat ganska ordentlig i landet i och med regnet som fallit den senaste veckan. Men i och med att värmen kommer tillbaka och att det blir torrare igen kan man vänta sig att risken för brand också ökar igen.

– Det har gått ner mycket de senaste dagarna men marken är ändå hyfsat torr, Tora Tomasdottir på Storm.

Stora omslag i sommar

Sommaren har hittills kantats av ovanligt stora väderväxlingar som man oftare ser på hösten och våren än vad man gör på sommaren.

– Vid den här säsongen brukar man ha lite mer stabilt väder, säger Tora Tomasdottir.

– Framförallt om man jämför med förra sommaren har det varit mer ostabilt väder i år. Vi hade en väldigt tidig torka redan i april/maj och det brukar man inte få förrän framåt juli. Så det har varit lite bakochframvänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.