En av de vargar som sköts på lördagen. Foto: Gunnar Glöersen
En av de vargar som sköts på lördagen. Foto: Gunnar Glöersen

"Hetsjakt påeldad av EU-hatare"

Publicerad
Uppdaterad
Naturskyddsföreningen kommer att anmäla svenska staten till EU-kommissionen angående lördagens vargjakt. Ordföranden Mikael Karlsson kallar jägarnas beteende medeltida och ifrågasätter om jakten är laglig.
- Det hela har urartat till en hetsjakt påeldad av EU-hatare, säger han.
12 000 jägare deltog i lördagens vargjakt där 27 djur fick skjutas. Nu har Naturskyddsföreningen beslutat att anmäla svenska staten till EU-kommissionen med anledning av jakten.
- För att jakt skall tillåtas kräver EU att det finns så kallad " gynnsam bevarandestatus", vilket innebär att vargstammen är livskraftig. En vargstam på 210 individer som vi har i dag räcker inte, vilket säger sig självt, säger Mikael Karlsson som liksom många andra föreningsmedlemmar fått ta emot hot efter beslutet om anmälan.

"Mörkermän"

- Det råder en hetsjakt på vargen, påeldad av mörkermän och EU-hatare vilket går att läsa på diverse bloggar och i insändare. Jag tycker det rör sig om ett medeltida beteende då 12 000 jägare ger sig ut för att skjuta 27 vargar. Det är ett infantilt beteende, som en saga då den onda vargen skall utrotas, säger han.
Anmälan skall lämna sin till EU-kommissionen och Naturskyddsföreningen hoppas på en fällande dom.
- Men det räddar ju tyvärr inte de djur som skjuts i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag