Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hetsade sin pojkvän till självmord – släpps fri

Michelle Carter beskrivs som ett ”föredöme” innanför murarna – släpps.
Michelle Carter under en rättegång i februari 2019.Foto: MARK STOCKWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon dömdes till fängelse för att ha hetsat sin pojkvän till självmord.

Nu har Michelle Carter, 23, släppts från fängelset efter att ha uppträtt som ett ”föredöme” innanför murarna, rapporterar CNN.

Michelle Carter, 23, från delstaten Massachusetts i USA skrev hundratals sms till sin pojkvän Conrad Roy som hon träffade 2012 och hade ett förhållande med på distans. I sms:en såväl uppmuntrade som uppmanade hon sin pojkvän, som haft problem med psykisk ohälsa, att ta livet av sig.

”Skjut inte på det. Vänta inte längre”, skrev hon i ett av sms:en.

”Jag trodde att det var det här du ville. Tiden är helt rätt och du är redo, du måste bara göra det! Du kan inte fortsätta leva så här”, skrev hon i ett annat.

I juli 2014 hittades pojkvännen död i sin bil på en parkeringsplats sex mil hemifrån. I sms som Michelle Carter skickat till en vän beskriver hon hur hon pratat med Conrad minuterna innan han dog.

Och i juni 2017 fastslog en domstol:

Carter anses skyldig till vållande till annans död.

– Hon erkänner i sms:en att hon inte gjorde någonting. Hon ringde inte polisen eller Conrad Roys familj. Hon gav honom inte det enkla rådet: Ta dig ut ur bilen, förklarade domaren Lawrence Moniz, enligt CNN.

Michelle Carter dömdes till 15 månaders fängelse och fem års skyddstillsyn och började avtjäna sitt straff i februari 2019.

I augusti 2017, när Michelle Carter får sitt straff.Foto: MATT WEST / AP TT NYHETSBYRÅN

Släpps ut i förtid

Nu rapporterar CNN att 23-åringen har släpps ut i förtid till följd av gott uppförande innanför murarna.

I ett uttalande från kriminalvården uppges Michelle Carter ha varit ”ett föredöme som intagen” och att hon ”deltagit i flera kurser, haft ett jobb i fängelset, varit artig mot personalen, kommit bra överens med andra intagna”. De konstaterar även att ”vi har inte haft några disciplinära problem med henne överhuvudtaget”, skriver CNN på nätet.

CNN rapporterar vidare att Michelle Carter sågs lämna fängelset i torsdags. Då klädd i svart polotröja, en ljus kavaj och svarta byxor, och omgiven av ett flertal säkerhetsvakter. Hon fördes då till en väntande bil.

Här lämnar Michelle Carter fängelset.Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Familjen besviken

Enligt pojkvännens familj har man fått ett visst avslut i och med att alla juridiska procedurer nu är över. Man kommer inte att överklaga, utan ska försöka lämna alltid bakom sig.

Samtidigt är familjen inte nöjd med att Michelle Carter de facto har släppts ut i frihet i förtid.

”Vi är besvikna att Michelle släpps ut tidigare och inte fullföljer sitt fängelsestraff, men vi förstår att det här är en normal process för någon med gott uppförande. Me det sagt, vi anser inte att hon är en så kallad ’bra flicka’”, säger familjen i ett uttalande, enligt CNN.

Har du eller någon i din närhet självmordstankar?

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på yttersta allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro, ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111. 

www.bris.se

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: www.mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.