Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hetaste frågorna i migrationspolitiken

Expressens politiska expert Jenny Madestam reder ut hur migrationsdebatten kan komma att se ut den närmaste tiden. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Migration- och integrationspolitiken är några av de mest omdebatterade politiska frågorna i Sverige. 

Expressens politiska expert Jenny Madestam reder ut hur debatten kan komma att se ut den närmaste tiden när vi nu har en ny regering på plats. 

Migrationen har varit en av de hetaste politiska frågorna de senaste åren. Kommer det fortsätta så?

– Jag tror att det kommer vara integration som står mer i centrum för svensk del, eftersom vi nu har skärpt migrationslagstiftningen och den kommer ligga fast. Eftersom vi nu har övergått till en mer restriktiv hållning så är ju inte frågan om mottagandet och att det kommer väldigt mycket människor till Sverige den stora frågan, utan frågan är väl mer hur Sverige ser till att det här fungerar på EU-nivå. Min gissning är annars för svensk räkning att det kanske kommer vara mer fokus på integrationsfrågor, om de människor som kommit till Sverige under den här flyktingkrisen, hur de ska komma i arbete och komma in i det svenska samhället.

Socialdemokraterna gick till val på en restriktiv migrationspolitik. MP och C, men även L i vissa frågor, driver en mer generös linje. Vad innebär det för regeringssamarbetet?

–  Jag tror att i Socialdemokraterna internt finns det ju många som är kritiska till den här tuffare, strängare hållningen som man tog efter 2015. Så jag är inte så säker på att det kommer bli ett bekymmer för Socialdemokraterna, utan tvärtom så kanske det här är någonting som blir ett sätt för Socialdemokraterna att kanske blidka lite internt i partiet också. Att man liksom måste tvingas till den här, till viss del lite mer liberala hållningen. 

Vilken betydelse har det att en socialdemokrat är migrationsminister?

– Jag tror att det var väldigt viktigt för Socialdemokraterna att det var en socialdemokrat, eftersom man ändå har slagit in på den här mer restriktiva linjen och att det inte skulle bli trovärdigt gentemot oppositionen att det hade varit en miljöpartist. Eftersom det är en så pass tung post också, så var det självklart att det skulle vara en socialdemokrat.  

Familjeåterförening har varit en viktig fråga för flera partier. Vilka andra frågor på migrationsområdet kommer det bli debatt om de kommande åren?

– Jag tror mer att det kommer vara om integration. Och om det kommer vara om migrationsfrågor, då är det ju just det här med mottagandet inom EU och hur stor del Sverige ska ha. Men också då naturligtvis hur vår lagstiftning ska se ut framöver. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!