Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heta listan: 30 mäktigaste politikerna under 30

Kan avgå före valet – för att S ska få ny ledare i regeringsställning.
Benjamin Dousa toppar listan över mäktigaste politikerna under 30. Med på listan är också Jonny Cato, Aron Emilsson, Aylin Fazelian och Romina Pourmokhtari. Bilden är ett montage. Foto: Willhelm Sundman, TT, Centerpartiet, SverigedemokraternaMontage: Helén Rasmusen
Foto: Willhelm Sundman / Willhelm Sundman
Foto: PRESSBILD
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jemima Teglund / Jemima Teglund
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

2020-talet är här med ett nytt politiskt landskap, men också med ett stort gäng unga politiker som redan gör avtryck.

Expressen har listat de 30 mäktigaste politikerna under 30.

Snart kan det vara de som bestämmer – om inte detta decennium så nästa.

Benjamin Dousa.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

1. Benjamin Dousa (M), 27, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund Muf:

Ungdomsförbundens roll brukar vara att kommentera det partierna gör. Gärna kritiskt, men sällan på ett sätt som får verklig betydelse. Så är inte fallet med Benjamin Dousas Muf. 

Gång på gång har Dousa visat att det är han som driver Moderaterna och därmed även delar av borgerligheten framför sig. Inte i perifera symbolfrågor, utan på tunga politikområden.

Benjamin Dousa spelade en viktig roll när den tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra petades hösten 2017. Och han var en av dem i partiet som tydligast tog ställning för att öppna dörren för SD – något som nu också skett. 

Ofta steget före och med en bakgrund i Stockholmsförorten Husby som gett honom en tyngd i frågor som rör invandring och utanförskap. Och Dousa har också drivit en linje i migrationsfrågan som i stor utsträckning blivit partiets, där fokus ligger på kostnaderna för migrationen. 

På M-stämman tidigare i höstas fick han också partiet att anta förslag på nya stora skattesänkningar, åtstramade bidrag, att Systembolagets monopol ska luckras upp och och att public service ska bantas. 

Internt finns det dem som säger att Benjamin Dousa har för mycket inflytande för partiets bästa. Att bilden håller på att sätta sig av ett svagt ledarskap i Moderaterna, med Ulf Kristersson i baksätet och Benjamin Dousa bakom ratten.

Jonny Cato.Foto: PRESSBILD

2. Jonny Cato (C), 25: Sprang mer eller mindre direkt från studentflaket till kommunhuset i Helsingborg, där han redan som 20-åring blev kommunalråd. Som 24-åring valdes han in i riksdagen och nu, bara ett år senare, blev han Centerpartiets nya talesperson i migrationsfrågor. Det innebär även att han representerar sitt parti i den riksdagskommitté som har till uppgift att ta fram en ny svensk migrationspolitik som ska börja gälla i juli 2021. 

Rebecka Le Moine.Foto: RIKSDAGEN

3. Rebecka Le Moine (MP), 29: Utbildad naturvårdsbiolog som tidigare var språkrör för Miljöpartiets studentförbund Gröna studenter. Med skogen som viktigaste fråga blev hon sedan en av totalt fem politiker som lyckades kryssa sig in i riksdagen 2018 – trots att hon varken synts i tv, radio eller knackat dörr. Är nu partiets talesperson för biologisk mångfald. Fick WWF:s utmärkelse Årets Miljöhjälte 2017.

Aron Emilsson.Foto: SVEN LINDWALL

4. Aron Emilsson (SD), 29: Riksdagsledamot sedan 2014 som i höstas blev ny ordförande för parlamentsgruppen Nordisk frihet i Nordiska rådet. Sitter med i Sverigedemokraternas partistyrelse. Talesperson i kulturfrågor – ett av SD:s mest prioriterade politikområden.

Oliver Rosengren.Foto: Pressbild

5. Oliver Rosengren (M), 27, kommunalråd i Växjö: En typisk nymoderat – ja till jobb, nej till bidrag – som dock inte haft några problem att anpassa sig till det förändrade landskapet. Styr i och marknadsför det blågröna skyltfönstret Växjö, när han inte intrigerar framgångsrikt på partistämmor ihop med listans nummer 1.

Isak Skogstad.Foto: Ernst Henry Photography / Pressbild (isakskogstad.se)

6. Isak Skogstad (L), 27: Skolpolitisk debattör med enormt genomslag, nu anställd hos Nyamko Sabuni. Inom krisande Liberalerna väckte rekryteringen av Skogstad nytt hopp. Uppdraget är att bevara, förnya och vässa partiets paradfråga efter åren med Jan Björklund. Ett centralt uppdrag, tacksamt nog i en av få frågor där partiet har något slags inre enighet att utgå från.

Philip Botström.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

7. Philip Botström (S), 29: Är sedan 2015 ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU och valdes i höstas om för ytterligare två år – trots att ordförande enligt praxis sällan sitter längre än fyra år. Vill pressa Stefan Löfven mot ett mer radikalt S, bland annat genom högre kapitalbeskattning och arvs- och gåvoskatt för de rikaste. Borde ligga högre, men tyngs av att hans ordförandetid har präglats av en rad skandaler.

Romina Pourmokhtari.Foto: WILLHELM SUNDMAN / LUF

8. Romina Pourmokhtari (L), 24: Ordförande för Liberala ungdomsförbundet sedan 2019. Kampanjade ihop med förbundet för Erik Ullenhag som partiledare – det misslyckades som bekant, men Pourmokhtari har inte gett upp för det. Luf har alltjämt SD-motståndet som profilfråga och ser till att den internationalistiska Birgitta Ohlsson-liberalismen lever vidare i partiet. Liksom splittringen.

Naod Habtemichael.Foto: HAMID ERSHAD SARABI / CENTERPARTIET

9. Naod Habtemichael (C), 24: Förbundsordförande för Centerstudenter och nyligen vikarierande kommunalråd i Göteborg. Centerpartiets studentförbund fortsätter att skicka vidare talanger uppåt i den borgerliga näringskedjan, i nära samverkan med tankesmedjan Timbro. Här finns något av ett marknadsliberalt pojkband med namn som Caspian Rehbinder, 27, Emanuel Örtengren, 25 och Isak Kupersmidt, 28. Samt alltså sittande ordföranden Naod Habtemichael, som profilerat sig som skarp om än godmodig högerkritiker mot Centerpartiets nuvarande inriktning.

Aylin Fazelian.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

10. Aylin Fazelian (S), 27: I ett parti som kämpar med återväxten – både i väljarkåren och bland sina folkvalda politiker – är Fazelian från Mölndal ett av undantagen. Yngst i riksdagsgruppen och nyligen invald i partistyrelsen, som representant för Göteborgsområdet. 

Tobias Andersson.Foto: RIKSDAGEN / RIKSDAGEN

11. Tobias Andersson (SD), 23: Är den näst yngsta ledamoten i riksdagen, partiets handelspolitiske talesperson och ordförande för ungdomsförbundet SDU. Valdes nyligen in i partistyrelsen och pekas av många sverigedemokrater ut som ett framtidsnamn. Handplockades av partiledningen för att driva det nya ungdomsförbundet, efter att det gamla gardet uteslutits 2015.

Emma Wiesner.Foto: HAMID ERSHAD SARABI

12. Emma Wiesner (C), 27: Var nära att skrälla i EU-valet, då hon sånär spurtade förbi Centerns andranamn Abir Al-Sahlani. 20 683 personkryss räckte inte ända till Bryssel för energiingenjören från Västerås, men som tidskriften Liberal Debatt konstaterat: ”Att som relativt okänd lyckas bygga ett så stort förtroende på så kort tid borde göra henne till en förebild för alla unga politiker som strävar efter att 'bli något'.”

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

13. Daniel Riazat (V), 28: Bara sex år efter att han fick uppehållstillstånd i Sverige satt han i Faluns kommunfullmäktige, där han satt fram till att han 2014 blev riksdagsledamot för Vänsterpartiet och sedan också utbildningspolitisk talesperson. Tar sällan några fångar i debatten, vilket går hem i partiet.

Magnus Ek.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

14. Magnus Ek (C), 25: Riksdagsledamot från Östergötland och miljöpolitisk talesperson. Var tidigare ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund Cuf. Har politiken i blodet då han är son till den tidigare miljöministern och EU-parlamentarikern Lena Ek. Frihetlig liberal som gärna pratar landsbygd, och därmed i någon mån inkarnationen av det moderna Centerpartiet.

Sarah Havneraas.Foto: JEMIMA TEGLUND / KRISTDEMOKRATERNA

15. Sarah Havneraas (KD), 26: Har Sara Skyttedal som politisk förebild, pekas ut som ”mini-Busch” och har sedan första partimötet för lite mer än tre år sedan valts till generalsekreterare för KDU och blivit profilerad lokalpolitiker i Uppsala, där även partiledaren har sina rötter. Tillhör de unga KDU-kvinnorna som har fått smeknamnet ”konservatism i klack”.

Ebba Hermansson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

16. Ebba Hermansson (SD), 23: Riksdagens yngsta ledamot och Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson, en position som leder till en del hetluft då många har SD som favoritfiende i frågorna. Säger att hon vill förändra bilden om vilka som företräder partiet. 

Ida Drougge.

17. Ida Drougge (M), 29: Ungt stjärnskott i riksdagen som behärskar makspelet. Har präglats av intrigerna i Muf, och är nära allierad med partiets ”bråkstakar” Niklas Wykman och Hanif Bali. Gift med Gustaf Drougge, som är kanslichef i region Stockholm åt partiets maktspelare nummer ett: Irene Svenonius

Joar Forssell.Foto: LUF

18. Joar Forssell (L), 26: Riksdagsledamot sedan 2018, tidigare ordförande för Liberalernas ungdomsförbund Luf. Var tidigt en förespråkare för mittensamarbetet med MP, C och S. Anser också att Liberalerna bör vara öppna för att sitta i en blocköverskridande regering med Socialdemokraterna.

Angelika Bengtsson.Foto: ALL OVER PRESS/PELLE T NILSSON / /ALL OVER PRESS

19. Angelika Bengtsson (SD), 29: Utbildad dansare som varit riksdagsledamot sedan 2014. Var med och frontade partiet på valaffischerna inför riksdagsvalet 2018 och är i dag både partiets idrottspolitiska talesperson och ledamot av kulturutskottet.

Nike Örbrink.

20. Nike Örbrink (KD), 22: Genom rollen som pressassistent för Kristdemokraterna tillhör hon partiledaren Ebba Busch Thors innersta krets och blev under 2019 vald till vice ordförande för partiets ungdomsförbund. Även lokalpolitiker i Stockholm.

Magda Rasmusson.Foto: OLLE SPORRONG

21. Magda Rasmusson (MP), 27: Politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet och tidigare bland annat riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom. 

Gustaf Göthberg.Foto: MATHILDA STENHOFF / PRESSBILD

22. Gustaf Göthberg (M), 26: Förste ersättare i Europaparlamentet, lokalpolitiker i Göteborg. Var på vippen att sno en valbar plats i EU-valet – det gick inte riktigt, men det lär komma fler försök. En lite udda fågel i den Hanif Bali-inspirerade ungmoderata generationen, då han snarare tänker och twittrar som en aningen yngre Gunnar Hökmark.

Rassoul Pourassad.

23. Rassoul Pourassad (S), 26: En stark röst mot de identitetspolitiska strömningar som finns i delar av partiet och ungdomsförbundet, och har hyllats av S-tidskriften Tiden för hur han tagit denna strid. Pourassad har slagit fast att partiet måste släppa villfarelsen att nya fritidsgårdar löser gängvåldet, och att krafttag mot kriminaliteten måste vara partiets främsta prioritering för att ”skydda vanligt folk”, som han sa till Tiden. 

Ida Alterå.Foto: Erik Johnsson

24. Ida Alterå (C), 22: Ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund Cuf, som var med och drev fram det uppmärksammade – och av partistyrelsen inte särskilt välkomna – beslutet om att att förbjuda medicinskt omotiverad omskärelse av minderåriga på partistämman. Precis som den tidigare Cuf-ordföranden Magnus Ek är har Ida Alterå politiskt blod i ådrorna. Hon är nämligen dotter till Ola Alterå, som bland annat varit statssekreterare hos Maud Olofsson, och den tidigare it- och energiministern Anna-Karin Hatt

Adam Johansson.Foto: Falköping kommun / Falköping kommun

25. Adam Johansson (M), 23: Valdes i juni 2019 till kommunstyrelseordförande i Falköpings kommun, och därmed den yngsta någonsin i Sverige att väljas till lokalpolitikens tyngsta post.

Linda Jonsson.

26. Linda Jonsson (M), 27: Tidigare analytiker och bostadspolitisk expert på Veidekke Sverige, som precis börjat jobba som politisk sakkunnig för Moderaterna. Logiskt nog med att utveckla partiets bostadspolitik. 

Andreas Lennkvist Manriques.

27. Andreas Lennkvist Manriquez (V), 25: Gjorde avtryck i lokalpolitiken hemma i Österåker norr om Stockholm innan han tog plats i riksdagen i augusti 2019. Lennkvist Manriquez beskriver sig själv som ”grön demokratisk socialist”, med Olof Palme och Bernie Sanders som politiska förebilder.

Catarina Kärkkäinen.

28. Catarina Kärkkäinen (M), 25: Ordförande FMSF och vikarierande ledarskribent på SvD. ”Fria Moderata Studentförbundet” låter kanske som ett litet perifert punschsällskap i Lund, men fungerar i verkligheten som effektiv idé- och plantskola för Moderaterna. Förra ordföranden Alexandra Ivanov, 30, tillhör Ulf Kristerssons innersta krets. Efterträdaren Catarina Kärkkäinen lär inte sikta på mindre.

Andrea Törnestam.Foto: SSU BOHUSLÄN

29. Andrea Törnestam (S), 28: Som förbundssekreterare på SSU delar hon erfarenhet med bland annat nuvarande socialminister Lena Hallengren, som hade samma samma titel mellan 1999–2002. Just nu försöker Andrea Törnestam ihärdigt se till att ungdomsförbunden återigen ska få bli insläppta i skolorna, vilket hon menar blivit svårare sedan SD tog plats i riksdagen 2010.

Martin Hallander.

30. Martin Hallander (KD), 26: I egenskap av vice ordförande för KD i Malmö var han 2015 en av de första som lyfte sina röster för att vilja bryta Decemberöverenskommelsen (DÖ). Tre och ett halvt år senare valdes han till ordförande för ungdomsförbundet KDU. Kort efter att han blev vald kom han ut som gay och ställde upp på en intervju i QX om partiets historik just i HBTQ-frågor.

Jury: Christofer Brask, politik- och samhällschef, Karolina Skoglund, politikreporter, Tomas Nordensköld, politikreporter, Viktor Barth-Kron, politisk kommentator, Torbjörn Nilsson, politikreporter och författare. 

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten stod det att Rebecka Le Moine har varit språkför för Grön ungdom, vilket var felaktigt. Hon har varit språkrör för Gröna studenter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.