Starka reaktionerna efter bråket i sändning

Se storbråket mellan Jimmie Åkesson och Per Bolund: ”Jag blir riktigt upprörd”.
Jimmie Åkesson och Per Bolund efter SVT:s debatt.
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll, S. Arkivbild.
Foto: OLLE SPORRONG
Johan Ingerö, politiskt sakkunnig hos KD.

Bråket mellan Per Bolund (MP) och Jimmie Åkesson (SD) slutade inte när tv-kamerorna släcktes.

I intervjuerna efteråt stod Bolund fast vid sitt uttalande – medan Åkesson kallade debatten för ”pinsam”.

På Twitter går S-politikern Annika Strandhäll till attack mot SD-ledaren.

”Åkesson drog på sig sin största offerkofta i kväll”, skriver hon.

Diskussionen i SVT:s partiledardebatt skulle egentligen handla om arbetslöshet. Men Jimmie Åkesson valde att gå till attack mot MP-språkrörets ordval.

Per Bolund hade kallat högerpartierna för ”det blåbruna blocket”, ett epitet som de senaste veckorna har skapat debatt mellan språkrörskollegan Märta Stenevi och KD:s partiledare Ebba Busch.

– Problemet med Moderaterna och hela den blåbruna sidan är att man utgår från att människor är lata och ovilliga att arbeta, sa Per Bolund.

Höjde rösten

Jimmie Åkesson höjde rösten direkt och upprepade:

– Vem är brun? Du pratar om de blåbruna. Vem är brun? Vem är brun?

Per Bolund svarade avfärdande att ”blåbrun” är ett etablerat epitet för konservativa partier som jobbar med högerpopulistiska partier. Men SD-ledaren höll fast vid ämnet.

– Kallar du mig nazist? Jag blir riktigt upprörd. Ni kan inte komma undan med det här längre, sa Åkesson.

Det höga tonläget fick programledaren Anders Holmberg att gå in och bryta.

Starka reaktioner

 Bråket i studion har fått stor uppmärksamhet. På Twitter ger justitieminister Morgan Johansson (S) sitt stöd till Bolund.

Åkesson gick med i ett parti som en nazist som arbetat för Hitler var med och grundade. Förintelseöverlevare varnar för SD, eftersom de känner igen tongångarna. Han har ägnat livet åt att hetsa mot invandrare. Han får nog finna sig i att vi påpekar det”, skriver han.

SD-politikern och EU-parlamentarikern Charlie Weimers menar att Bolund när han blev konfronterad framstod som ”en misslyckad mobbare”.

Johan Ingerö, politiskt sakkunnig hos KD, är inne på samma linje när han attackerar Bolund för att han fortsatte att kalla blocket för blåbrunt i intervjuerna efteråt.

Han vågar alltså göra det när ingen annan är i närheten och kan få ordet. Modig kille”, twittrar han.

Annika Strandhäll, riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor, tycker att SD-ledaren ”drog på sig sin största offerkofta i kväll” och menar att Åkessons angrepp var planerad på förhand.

Han vet precis varför begreppet blåbrun används och hur mycket han än skriker i direktsändning ändras inte det faktumet”, skriver hon.

Bolund: ”Gormande”

Hos de inblandade var känslorna heta även efter programmet.

– Till att börja med att det varit bra att få berätta hur jag ser på det i stället för att ha Jimmie Åkesson gormande och försöka överrösta mig, sa Per Bolund i Expressen TV efter programmet.

Han höll fast vid att det är rimligt att kalla blocket för ”blåbrunt”.

– Språkrådet har definierat vad blåbrun innebär och det är när högerpartier öppnar för främlingsfientliga partier, säger han.

Men han vill ju veta om du anser att han är nazist?

– Nej, jag anser inte att Jimmie Åkesson är nazist men jag anser att han leder ett främlingsfientligt parti med rötter i den svenska nazismen. Och det är det som är definitionen.

Jimmie Åkesson å sin sida kritiserade den enligt honom låga nivån i debatten.

– Det är Sveriges partiledare, de högsta politikerna i Sveriges riksdag, som samlas här. Och de kan inte föra debatten på en bättre nivå. Jag tycker det är pinsamt, säger han.

Bolund fortsätter kalla oppositionen ”blåbrun”

Förklarar ordvalet efter debattbråket: ”Skrämmande”.

Nooshi Dadgostar: ”Ett väldigt aggressivt bråk”

Partiledarna om hårda ordväxlingen mellan Åkesson och Bolund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.