Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Heta debatten om vinsttak i välfärden

Maria Rankka debatterade mot Göran Greider i Bara politik. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: Expressen TV
Foto: Expressen TV
Foto: Expressen TV

De två står på helt olika sidor i de flesta frågor.

Kanske allra tydligast när det gäller regeringens förslag om ett vinsttak för företag i välfärden.

– Förslaget ger förödande konsekvenser för välfärden, säger Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare.

– Jag blir chockad över att högerpolitiker är mer lojala med välfärdsföretag än med välfärden, säger debattören och författaren Göran Greider. 

Göran Greider, 58, är sedan 1999 chefredaktör för tidningen Dala-Demokraten. Maria Rankka, 42, utsågs till vd för Stockholms handelskammare 2010. Hon var tidigare vd för tankesmedjan Timbro. De två står på helt olika sidor om linjen när det gäller arbetskraftsinvandring, företagens villkor – och vinstbegränsningar i välfärden. 

I onsdagens avsnitt av Bara politik i Expressen TV möts de för att diskutera en mängd frågor där de inte drar jämt.

Den senaste tiden har en rad fall av så kallade kompetensutvisningar uppmärksammats – det handlar om högutbildade experter som tvingas lämna Sverige på grund av små missar från arbetsgivare. 

Stockholms Handelskammare presenterade för några veckor sedan en analys som visar att Sverige har svårt att attrahera högutbildade arbetskraftsinvandrare. Samtidigt förväntas antalet högkvalificerade jobb växa kraftigt. 

Maria Rankka, vad vill du att regeringen gör för att stoppa detta?

– Det här har blivit en följetong och nu kom det några domar som jag trodde skulle rätta till det här problemet, men så blev det inte. Högutbildade och experter kompetensutvisas på grund av att deras arbetsgivare gjort fel av misstag. Jag tycker vi behöver en amnesti för att företagen ska kunna rätat till misstagen.

Göran Greider, hur ser du på Migrationsverkets stelbenta regeltolkningar när det gäller utvisningar av arbetskraftsinvandrare?

– Ja, av rent personliga skäl för detta rör personer jag känner, men också för att Sverige behöver den här typen av kompetens. Jag är positiv till oregelbundna amnestier i en rad frågor då det ofta är enda sättet att lösa dem.

 

LÄS MER: Regeringen och V överens om vinster i välfärden

Regeringen och V överens om vinsttak

I januari i år kom regeringen och Vänsterpartiet överens om ett vinsttak i välfärden. Vinsttaket landar på sju procent inom skola och omsorg, dock inte inom sjukvårdssektorn. 

Bolagen ska också behöva skilja på sina privata och offentliga medel för att se hur skattemedlen används, ha obligatoriska årsredovisningar och revisorsplikt. Så kallade "idéburna aktörer", stiftelser och ideella föreningar, undantas dock från förslaget, liksom bolag med ett litet operativt kapital

Men förslaget har inte stöd i riksdagen.

Vad säger ni om den lagrådsremiss som regeringen överlämnade för ett par veckor sen?

– Förslaget som läggs fram är tekniskt komplicerat. Man pratar om operativt kapital, men tjänsteföretag har ett ganska lågt operativt kapital och det innebär noll i vinst för de företagen och ger förödande konsekvenser för välfärden, säger Maria Rankka.

– Vi har ett unikt högt vinstuttag i Sverige och det här är en mittenfråga då de flesta oavsett politisk färg vill ha en begränsat vinstuttag. Jag blir chockad över att högerpolitiker är mer lojala med välfärdsföretag än med välfärden, säger Göran Greider. 

Maria Rankka, har Jonas Sjöstedt (V) fått för mycket inflytande?

– Absolut. Han har fått mycket mer än om han haft ministerutpost. Hela vinster i välfärden är ett förslag helt dikterat av Vänsterpartiet.

 

LÄS MER: Greider kallar danska asylförslaget för "högerpopulism" 

”En valrörelse som inte passar S”

Göran Greider gissar att valrörelsen 2018 kommer att bli svår för Socialdemokraterna. Frågor om brott och straff lär överskugga partiets kärnfrågor. Socialdemokraterna behöver lyckas att flytta fokus till välfärdsfrågor och vinster i välfärden.

– Jag är pessimist. Problemet är att vi kan få en valrörelse som inte passar Socialdemokratin. Det kommer handla om brotts och straff och kriminalitet där Socialdemokraterna aldrig kommer kunna locka över väljare från Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna, säger Göran Greider.

Vad tror du Maria Rankka?

– Jag vågar inte gissa: åtta månader av politik är en enormt lång tid. Det man kan konstatera är att valrörelsen kommer handla om det människor bryr sig om, frågor som till exempel kriminalitet, säger Maria Rankka.

 

Nästa avsnitt av Bara Politik sänds onsdagen den 14 februari klockan 19.00. Då kommer bland andra Ebba Busch Thor, Paula Bieler och Stig-Björn Ljunggren. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!