Morgan Johansson, S. Foto: Pelle T NilssonMorgan Johansson, S. Foto: Pelle T Nilsson
Morgan Johansson, S. Foto: Pelle T Nilsson
Jonas Sjöstedt, V. Foto: Anna-Karin NilssonJonas Sjöstedt, V. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jonas Sjöstedt, V. Foto: Anna-Karin Nilsson
Beatrice Ask, M. Foto: Anna-Karin NilssonBeatrice Ask, M. Foto: Anna-Karin Nilsson
Beatrice Ask, M. Foto: Anna-Karin Nilsson
Poliskontroll. Foto: Tomas LePrincePoliskontroll. Foto: Tomas LePrince
Poliskontroll. Foto: Tomas LePrince

Sverige inför utökade ID-kontroller 4 januari

Publicerad

Riksdagen antog lagen som ger regeringen rätt att införa id-kontroller på bussar, tåg och passagerarfartyg till Sverige under tre år. Röstsiffrorna blev 175 för och 39 mot.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade för lagen. Centerpartiet och Vänsterpartiet och Miljöpartiets Rasmus Ling röstade emot medan Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna avstod.

– Det är en svart dag i svensk politik, säger Rasmus Ling efter röstningen.

Under torsdagen fattade riksdagen beslut om utökade ID-kontroller på tåg, buss och fartyg som kommer från utlandet. Förslaget syftar till att ytterligare minska antalet asylsökande i Sverige.

Efter regeringens skärpta asylpolitik har antalet asylsökande minskat jämfört med hösten. Den senaste veckan har drygt 3000 personer sökt asyl i Sverige.

Lagen träder i kraft den 21 december och föreskrifter utfärdas som innebär att id-kontrollerna startar den 4 januari. Föreskrifterna får bara gälla i sex månader. Sedan kan regeringen förlänga dem efter två veckor.

Röstsiffrorna blev 175 för och 39 mot.

Bara Miljöpartiets Rasmus Ling, som tidigare sagt att han ska rösta emot förslaget, röstade emot lagen om id-kontroller. Ling avstod senare att rösta avseende om lagen skulle gälla i tre år. Karin Svensson Smith som varit kritisk mot lagen röstade ja. Carl Schlyter, även han en kritiker inom MP, avstod att rösta.

I Socialdemokraterna var det bara Sara Karlsson som röstade emot lagen. Hon avstod även i frågan om tiden.

Morgan Johansson: De spelar teater

De tre borgerliga partierna röstar dock för införandet av id-kontroller men med ett annat förslag som innebär att lagen bara ska gälla i sex månader och inte i tre år som regeringens förslag innebär. Förslaget från M, L och KD innebär också att id-kontrollerna bara skulle gälla en månad i taget och att regeringen därefter skulle behöva besluta om nya föreskrifter för varje ny månad.

Beskedet fick justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, att beskylla de borgerliga partierna för att "spela teater".

– Vi fick ett klart besked från moderater, kristdemokrater och liberaler kvällen före vi la propositionen. Då lämnade de klartecken till propositionen. I samtalen vi hade lyfte de aldrig frågan om lagens giltighetstid, säger Morgan Johansson.

Om risken för dominoeffekt säger migrationsministern.

– Vi får väl se hur danskarna agerar. I grunden måste alla länder ha enligt Schengen-regelverket det man kallar för inre utlänningskontroll.

Beatrice Ask backar beslutet

Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask, M, sa innan att hon kommer att backa upp förslaget men påpekade flera gånger hur hastigt regeringen tagit fram förslaget.

– Så här får det inte gå till, säger hon.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommer ut för att prata med Expressen under debatten. Han är upprörd och starkt kritisk till regeringens agerande.

– Hela syftet är att förhindra människor från att komma till Sverige för att söka asyl, säger Sjöstedt och fortsätter:

– Vi tycker att vi är förpliktigade vid att hålla fast vid asylrätten för att kunna se om människor behöver skydd, säger han och betonar att antalet flyktingar sjunkit kraftigt de senaste veckorna.

Sjöstedt varnar för ökad flyktingsmuggling och menar att Sveriges beslut kan få en dominoeffekt i övriga Europa.

– Danmark kommer att följa efter snabbt, kanske fler länder. Vi får en kedjereaktion som stänger möjligheten för flyktingar att söka skydd.

Men regeringen menar att situationen är ohållbar, till exempel för många kommuner. Håller du inte med om det?

– Det är en alarmistiskt bild. Det finns stora utmaningar, det finns de som gör stora ansträngningar men också de som inte gjort nästan någonting. Det handlar om organisering och rättvis fördelning, säger han.

Johan Hedin, C, stöder Sjöstedt

Sjöstedt får också stöd av Johan Hedin, C, rättspolitisk talesperson.

– Ens hem kanske har blivit bombat då säger regeringen att nä ni måste in i de här spillrorna för att leta efter era legitimationer, säger han under debatten.

Regeringen väntas få igenom sitt förslag med stöd från M, KD, L och SD. Vänsterpartiet och Centerpartiet kommer att rösta mot. Men även i regeringen finns en splittring i Miljöpartiet.

Flera ledamöter har sagt att man kommer att rösta nej, bland andra Karin Svensson Smith och Carl Schlyter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag