Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så var debatten – ämne för ämne

”Obegripligt hur någon kan ha förtroende för dessa personer”
Annie Lööf (C).
Jonas Sjöstedt (V).
Per Bolund (MP).
Foto: SVT
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: SVT
Nyamko Sabuni (L).
Foto: SVT
Stefan Löfven (S).
Foto: SVT
Ebba Busch (KD).
Foto: SVT
Ulf Kristersson (M).
Foto: SVT
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Partiledarna drabbade samman i en direktsänd debatt i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Det blev genast hetsigt när Annie Lööf sade att Jonas Sjöstedt ”kokade över av ilska” under debatten om jobben.

Partiledarna diskuterade också heta politiska frågor som kriminalitet, klimat och äldrevård.

Partiledardebatt i Agenda 11/10

Första ämnet: Jobben

Debatten startar med en duell om jobben mellan Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V). Sedan kommer de övriga partiledarna in i diskussionen.

Där blir genast heta känslor och Annie Lööf säger bland annat att Jonas Sjöstedt ”kokade över av ilska”.

Större delen av diskussionen kretsar kring las-utredningen där tydliga spänningar märks mellan främst Stefan Löfven och Sjöstedt.

Löfven får frågan om hur det blir med utredningen. Han är tydlig med att han vill att parterna ska fortsätta förhandla. Sjöstedt kallar Löfvens argument för ”oärligt”. 

KD-ledaren Ebba Busch kräver i sin tur ut besked om det finns majoritet i riksdagen för att väcka misstroende mot regeringen. Jonas Sjöstedt svarar att han vill ”ge regeringen chansen” och att det kan ta några veckor.  Men om Löfven insisterar på ”godtycke vid uppsägningar” blir det extraval, säger han.

Ulf Kristersson: 

– Den dag Jonas Sjöstedt menar allvar avsätter vi regeringen. Alla dagar i veckan. Men det är bara politiskt spel från Jonas Sjöstedts sida.

Därefter går partiledarna över till att diskutera arbetslösheten. Kristersson betonar att ”det måste löna sig att jobba”.

– Sjöstedt och Åkesson vill lämna över Sverige till lyxfällan, säger Sabuni.

Statsministern vill att alla remissinstanser ska gå igen om lagen om arbetsrätt och att det sedan ska bli en ”balanserad” lag.

– Vi ska ha ny balanserad arbetsrätt. Det är framgången med svenska modellen, säger Löfven.

Andra ämnet: Klimatet

Debatten om klimatet kom att handla mycket om omställning till klimatsmarta alternativ. Per Bolund (MP) och Jimmie Åkesson (SD) inledde med en duell. 

– Industrin säger att det är genom att vi moderniserar oss som vi får en konkurrensfördel. De är rädda för att SDs politik får råda, säger Bolund.

Åkesson svarar att SD vill satsa på energiforskning och modern kärnkraft. Han säger att MP:s symbolsatsningar är helt ineffektiva. 

Enligt Löfven ligger Sverige i täten vad gäller elflygplan och elvägar. Han säger att människor måste få möjlighet att ställa om. Ebba Busch håller med om att en elektrifiering av transportsektorn är mycket viktig. Hon vill stärka bonusen för dem som köper elbil eller diesel för att uppmuntra människor att köpa sådana fordon.

– Vi måste få en klimatpolitik som hänger ihop. Nu exporterar vi klimatsmarta jobb och utsläpp till utlandet, säger hon.

Sabuni säger att regeringen investerat i flera symbolfrågor, men anser att det är viktigt att ”öka ambitionen”.

Lööf vill inte att landsbygden ska bära kostnaden för omställningar. Därför vill hon stoppa en överindexering av bensinpriset. Och ta till vara alla naturresurser. Skogen är en stor stark resurs, säger hon.

Bolund anklagar ”partierna på högerkanten” för att försöka stoppa MP:s lösningar. Kristersson ger Bolund en överraskande komplimang.

– Vi tycker att ni gör flera bra saker. Vi vill göra mer bra saker.

Sedan blir det en ordväxling om Sveriges tillgång på el. Kristersson säger att vi har elbrist, Bolund ropar tillbaka att vi har elöverskott. Löfven håller med regeringskollegan Bolund och säger att Sverige aldrig har haft så stort överskott på el.

– Det är fritt att investera i kärnkraft, men det är ingen som vill. Det är för dyrt, säger statsministern.

Tredje ämnet: Kriminaliteten

Debatten om kriminaliteten börjar med en duell mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Kristersson går ut hårt och säger att brottsligheten i landet är ”systemhotande” och att man måste ”ta in allvaret i detta”.

Löfven svarar att regeringen har sett till att utbilda fler poliser och höja straffen. Och att man bygger fler fängelser eftersom det är fullt i de befintliga. Men M-ledaren anser att det är för lite.

– Ni vågar inte ge er på de riktigt stora frågorna. Det är de sakerna man måste göra om man ska krossa gängkriminaliteten, säger Kristersson.

Han säger att brottslighet förebyggs bäst om barn i utanförskapsområden lär sig svenska och att föräldrarna inte går på socialbidrag. Löfven kontrar med att Kristerssons insatser som socialborgarråd gjorde situationen sämre – och säger att ”vi borde kunna komma överens”. Men att eftersom M bara har 19 procent ”kan ni inte få allt”.

Jimmie Åkesson vill ha fler närvarande poliser. Och sänka straffmyndighetsåldern så att gäng inte ska kunna utnyttja unga pojkar.

Ebba Busch påpekar att KD vill göra riktade satsningar för att stärka föräldraskapet för att förhindra att unga rekryteras till kriminella gäng. Och Sjöstedt säger att en bra skola är viktigt, men att Sverige skär ned på just skolan. Per Bolund håller med om att skolan är ”helt avgörande” för att minska de sociala klyftorna.

Annie Lööf vill vara tuff mot småbrott för att bryta kriminella banor. Och stärka barn- och ungdomspsykiatrin.

Kristersson förordar ”handfasta” åtgärder som att ”lyfta bort kriminella grabbar och låsa in dem”. Åkesson vill minska inflödet till Sverige för att inte segregationen och därmed brottsligheten ska öka.

– Man har förstört vårt land genom misslyckad integration, säger SD-ledaren och vill ställa kravet ”begår ni brott i vårt land åker ni ut”.

Enligt Ebba Busch bör grundregeln vara att asylsökande som begår brott inte får vara kvar i landet.

Löfven säger att ”vi ska ha den invandring som gör att vi klarar situationen”. Sjöstedt säger att ”högern har skapat det här systemet” genom att stöda system som gynnar tungt kriminella.

Enligt Sabuni ställer Sverige aldrig krav på dem som kommer hit. Och Bolund säger att vi ska sätta stopp för dem som utnyttjar trygghetssystemet – men att den absoluta majoriteten av nyanlända ”är ärliga och arbetar hårt”.

Fjärde ämnet: Äldrevården

Debatten om äldrevården inleds med en duell mellan Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch (KD).

Enligt Busch värderas gamla människor inte lika mycket. De saknar en röst i regeringen, säger hon. Hon vill ha riktade bidrag för att förbättra för äldre, inte generella statsbidrag till kommunerna.

– Vi har prövat gång på gång att komma med generella medel. Men det är inte tillräckligt nischat, säger Busch.

Sabuni och Busch är eniga om att man bör arbeta för ett bättre äldreboende. Sabuni säger att det läggs 500 miljoner i budget till trygghetsboende, Busch vill lägga på ännu mer.

Sabuni anser att man ska få äldrevård på sitt eget språk om man inte kan svenska. 

Stefan Löfven får frågan från debattledaren om det är rimligt att det är i genomsnitt 16 personer i veckan hos en person med hemtjänst. Löfven svarar att man gör en satsning för att anställa fler. 

– Det är en jättebra satsning, men att det ska krävas en pandemi för Stefan Löfven att inse att vår äldrevård är i kris, säger Jimmie Åkesson.

Sjöstedt säger att personaltätheten i hemtjänsten är för låg samt betonar rätten att arbeta heltid och ha fast anställning.  Också Kristersson vill se fler fastanställda.

Enligt Löfven blir det minst 10 000 nya heltidsanställda i äldreomsorgen med den nya budgeten. Bolund säger att vårdyrkena måste bli attraktiva så att människor vill ta jobben.

Både Annie Lööf och Jimmie Åkesson vill satsa mer på trygghetsboenden. Enligt Busch borde det straffa sig för kommunerna att inte bygga äldreboenden.Ebba Busch om kritiserade festbilderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.