Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Het pandaporr satte fart på förökningen

Äntligen hettar det till. Jättepandan är oftast inte så intresserad av att para sig, men efter att ha kollat in några pandaporrfilmer blev de sugna. Det kan bli räddningen för den utrotningshotade arten.
Här är lösningen för den utrotningshotade jättepandan:
Pandaporr.
Dvd-filmer med pandor som parar sig har gett djuren lusten tillbaka, enligt kinesiska experter.
Jättepandan är omvittnat trög i parningssammanhang. Förutom att de är ensliga djur, så är honorna bara redo att föröka sig 48 timmar per år. För att få fräs på den älskade - men hotade - djurartens samliv har kinesiska och thailändska forskare använt sig av rörliga dvd-bilder. Oskuldsfulla hannar har fått se filmer där andra pandor parar sig. - Det fungerar, säger Zhang Zhihe, chef för Chengdu Forskningscentrum för avel av jättepandor, till nyhetsbyrån AP.

Ökning med 19 ungar

Under årets första tio månader föddes 31 pandaungar i fångenskap i Kina. Det är en ökning med 19 ungar jämfört med 2005, enligt AP. Men Zhang Zhihe betonar att pandaporren bidragit till uppsvinget, men att viktigaste orsaken är den samlade forskningen.

"De går mer på instinkt"

Det finns mellan 1 600 och 3 000 vilda jättepandor, men betydligt färre i fångenskap. Att få dessa att föröka sig är mycket svårt. Skansenakvariets chef Jonas Wahlström är skeptisk till de kinesiska rönen. - Filmvisning har prövats med viss framgång på människoapor, men pandor är lägre stående djur. De går mycket mer på instinkt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!