Äntligen hettar det till. Jättepandan är oftast inte så intresserad av att para sig, men efter att ha kollat in några pandaporrfilmer blev de sugna. Det kan bli räddningen för den utrotningshotade arten.
Äntligen hettar det till. Jättepandan är oftast inte så intresserad av att para sig, men efter att ha kollat in några pandaporrfilmer blev de sugna. Det kan bli räddningen för den utrotningshotade arten.

Het pandaporr satte fart på förökningen

Publicerad
Uppdaterad
Här är lösningen för den utrotningshotade jättepandan:
Pandaporr.
Dvd-filmer med pandor som parar sig har gett djuren lusten tillbaka, enligt kinesiska experter.
Jättepandan är omvittnat trög i parningssammanhang. Förutom att de är ensliga djur, så är honorna bara redo att föröka sig 48 timmar per år. För att få fräs på den älskade - men hotade - djurartens samliv har kinesiska och thailändska forskare använt sig av rörliga dvd-bilder. Oskuldsfulla hannar har fått se filmer där andra pandor parar sig. - Det fungerar, säger Zhang Zhihe, chef för Chengdu Forskningscentrum för avel av jättepandor, till nyhetsbyrån AP.

Ökning med 19 ungar

Under årets första tio månader föddes 31 pandaungar i fångenskap i Kina. Det är en ökning med 19 ungar jämfört med 2005, enligt AP. Men Zhang Zhihe betonar att pandaporren bidragit till uppsvinget, men att viktigaste orsaken är den samlade forskningen.

"De går mer på instinkt"

Det finns mellan 1 600 och 3 000 vilda jättepandor, men betydligt färre i fångenskap. Att få dessa att föröka sig är mycket svårt. Skansenakvariets chef Jonas Wahlström är skeptisk till de kinesiska rönen. - Filmvisning har prövats med viss framgång på människoapor, men pandor är lägre stående djur. De går mycket mer på instinkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag